S&P 500 ^GSPC 5,180.74 +1.03%
Nvidia NVDA $921.52 +3.79%
Meta META $465.68 +3.04%
Tesla TSLA $184.76 +1.97%
Microsoft MSFT $413.54 +1.69%
Amazon AMZN $188.70 +1.34%
Apple AAPL $181.71 -0.91%
Alphabet GOOG $169.83 +0.50%

Top 5 věcí, které byste měli v následujícím týdnu sledovat

Sobotní rozhodnutí západních zemí zablokovat některé ruské banky z mezinárodní platební sítě SWIFT jako trest za invazi na Ukrajinu podle všeho spustí novou vlnu volatility, až se trhy v pondělí otevřou. Investoři by se tak měli pravit na to, co je v následujícím týdnu čeká. 

Rusko vs. Ukrajina, zdroj: Google

Zákaz SWIFT v Rusku

Západní spojenci v sobotu oznámili rozsáhlé nové sankce proti Moskvě, včetně blokace některých bank z mezinárodního platebního systému SWIFT. Rozhodnutí bude provedeno v nejbližších dnech.

Investoři se obávali kroků k zablokování SWIFT ruským bankám, protože by to narušilo globální obchod a poškodilo zájmy Západu.

Jednou pravděpodobnou obětí bude ruský rubl, uvedli investoři. Ruská měna se v minulém týdnu propadla na historické minimum vůči americkému dolaru, i když v pátek některé z těchto ztrát zkrátila.

Powellovo vypovídaní

Powell má ve středu vypovídat před sněmovním výborem pro finanční služby a ve čtvrtek znovu před bankovním výborem Senátu.

Fed naznačil, že je na svém nadcházejícím březnovém zasedání připraven ke snížení úrokových sazeb, aby mohl bojovat s inflací, která dosahuje 40letého maxima. Nyní však musí představitelé Fedu zvážit geopolitický a ekonomický dopad konfliktu na Ukrajině a agresivní pokus omezit inflaci.

Svědectví předsedy Federálního rezervního systému Jerome Powella může investorům napovědět, jak válka na Ukrajině a rostoucí ceny energií ovlivnily výhled měnové politiky

Mzdy

Ekonomové očekávají, že páteční zpráva o mzdách mimo zemědělství (Nonfarm Payrolls) za únor ukáže, že ekonomika vytvořila 450 000 pracovních míst, přičemž se očekává, že míra nezaměstnanosti klesne na 3,9 % a průměrný hodinový výdělek podle předpovědi poroste o 5,8 % ročně.

Ceny zboží

Ruská invaze na Ukrajinu poslala ve čtvrtek ceny ropy nad 100 dolarů za barel poprvé od roku 2014, přičemž Brent se dotkl 105 dolarů, než se zisky snížily. Ceny plynu v Evropě také prudce vzrostly kvůli obavám o bezpečnost dodávek.

Rusko je druhým největším světovým producentem ropy a hlavním dodavatelem zemního plynu do Evropy.

Obchodníci s energií budou čekat na podrobnosti o krocích k zablokování ruských bank ze SWIFT, aby zjistili, zda sankce ovlivní toky ropy a plynu, ale opatření pravděpodobně odradí mnoho kupujících od nákupu ruské ropy.

Mezitím se ve středu mají sejít ministři Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a spojenci v čele s Ruskem, seskupením známým jako OPEC+, aby rozhodli, zda v dubnu zvýšit těžbu o 400 000 barelů denně.

CPI eurozóny

Eurozóna má ve středu zveřejnit ostře sledovaná data o inflaci spotřebitelských cen, která by měla dosáhnout nového rekordu 5,3 %.

Údaje o inflaci budou hrát klíčovou roli na březnovém zasedání Evropské centrální banky. ECB uvedla, že na svém nadcházejícím zasedání provede komplexní hodnocení ekonomického výhledu po ruském útoku na Ukrajinu.

Zde je navíc ještě přehled firem, které oznamují své výsledky v příštím týdnu: Výsledková sezóna v týdnu od pondělí 28.2.

Původní přehled byl sepsán autorem jménem Noreen Burke, jedná se tak o přehled toho nejdůležitějšího, co by investoři měli v následujícím týdnu sledovat. 

Zdroj. Investing

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

řekl bych, že Ukrajina zůstává v popředí

To každopádně, zde není o čem