S&P 500 ^GSPC 5,277.51 +0.80%
Amazon AMZN $176.44 -1.60%
Nvidia NVDA $1,095.95 -0.82%
Apple AAPL $192.32 +0.54%
Tesla TSLA $178.10 -0.39%
Microsoft MSFT $415.60 +0.23%
Alphabet GOOG $173.93 +0.21%
Meta META $467.29 +0.05%

Vydělávejme pomalu, ale hodně - část třetí: Nechutně podhodnocené dividendové tituly s brutálním potenciálem

Lepší, rychlejší, levnější - a vybrat si můžete jen dvě. Myšlenka spočívá v tom, že mezi vysokým dividendovým výnosem (lepší), solidními vyhlídkami na růst ceny akcií (rychlejší) a atraktivním oceněním (levnější) najdete akcie, které poskytují vždy jenom dva z těchto tří atributů. Nebo by se snad dala najít výjimka, která by dokázala pro investora zajistit všechny tři?

Výhodně nakoupené akcie mohou kromě dividendy přinášet také vysoké zhodnocení díky svému růstu

Ve dvou předchozích dílech tohoto seriálu jsem se věnoval čistě dividendovým akciím, které jsou zajímavé tak nějak všeobecně. Tento díl bude zaměřen na dividendové tituly, které se navíc zdají být nyní perfektně oceněny.

Vydělávejme pomalu, ale hodně: Tyto akcie mohou extrémně zvýšit váš pasivní příjem

1. Pfizer $PFE+1.6% 

Není pochyb o tom, že společnost Pfizer má skvělou dividendu. Její dividendový výnos v současné době dosahuje téměř 3,5 %. Společnost má dostatek peněžních toků, aby mohla dividendu zvyšovat i v budoucnu.

Cena Pfizeru zažívá sešup dolů. Ideální čas na nákup?

Je však tato farmaceutická akcie opravdu nechutně levná? Akcie společnosti Pfizer se obchodují za pouhý 7,5násobek očekávaného zisku. To je poměrně sexy oproti násobku budoucích zisků indexu S&P 500, který činí 19,7.

Někdo by mohl zpochybnit spolehlivost pohledu pouze na jeden rok s ohledem na nejistotu ohledně prodeje vakcíny COVID-19 společnosti Pfizer po roce 2022. Nicméně poměr ceny akcie k růstu zisku (PEG) při použití pětiletých odhadů růstu sotva přesahuje hodnotu 1,0, což svědčí o mimořádně atraktivním ocenění pro vyspělou společnost, jako je Pfizer.

Wall Street se domnívá, že společnost Pfizer má také dobré vyhlídky na růst ceny akcií. Průměrná 12měsíční cílová cena analytiků odráží potenciál růstu o téměř 30 %.

A vyhlídky společnosti Pfizer na růst by mohly být ještě lepší, než společnost dává najevo. Její výhled na rok 2022 předpokládá, že tržby z prodeje tablet COVID-19 dosáhnou 22 miliard USD, ale existuje několik důvodů se domnívat, že skutečná celková částka bude mnohem vyšší.

2. Verizon Communications $VZ+2.2% 

Mnozí investoři, kteří hledají příjmy, si dlouhodobě velmi váží společnosti Verizon Communications $VZ+2.2% . Dividendový výnos tohoto telekomunikačního giganta po většinu 21. století přesahoval 4 %. Dividendový výnos společnosti Verizon v současné době činí 4,8 %.

 

Akcie Verizon jsou také atraktivně oceněny. Jeho akcie se obchodují za méně než desetinásobek očekávaného zisku. Pro investory, kteří dávají přednost metrice ocenění založené na hodnotě podniku (EV), je EV akcie méně než 8,2násobek zisku před úroky, zdaněním, odpisy a amortizací (EBITDA).

A co zhodnocení ceny akcií? Konsensuální 12měsíční cílová cena společnosti Verizon na Wall Street je téměř 13 % nad současnou cenou akcií.

Také dlouhodobé vyhlídky společnosti Verizon se zdají být silné. Větší rozšíření 5G a domácího internetu by mělo být pro telekomunikační akcie silným motorem dlouhodobého růstu.

3. Viatris $VTRS+1.1% 

Dividendový výnos společnosti Viatris se blíží 3,4 %. Společnost, která prodává generické léky a biologicky podobné léky, nabízí dividendu pouze necelých devět měsíců. Viatris má však skvělou dividendovou historii, neboť vznikla v roce 2020 spojením jednotek Upjohn společnosti Pfizer a Mylan.

Viatris je moje nejlepší hodnotová akcie, kterou je nyní vhodné koupit. Bylo to snadné rozhodnutí. Akcie výrobce léků se obchodují za pouhý 3,9násobek očekávaného zisku a 0,94násobek klouzavých 12měsíčních tržeb.  

Během několika posledních hodin se akcie propadly o 28 %, zatímco celkový trh dosáhl vysokých zisků. Viatris však v roce 2022 trh zatím zdatně poráží. Wall Street je také ohledně akcií býčí, přičemž konsenzuální 12měsíční cílová cena odráží potenciál růstu o téměř 40 %.

Viatris pravděpodobně nebude v dlouhodobém horizontu generovat závratné výnosy. Společnost by však měla být schopna zajistit mírný růst plus solidní dividendy. A díky svému velmi levnému ocenění a stabilnímu podnikání by společnost Viatris mohla být pro investory bezpečným útočištěm v případě delší nestability.

Vydělávejme pomalu, ale hodně - část druhá: Tyhle dividendové akcie taktéž masivně zvýší váš pasivní příjem

Nejedná se o investiční doporučení. Jde čistě o můj výběr na základě analýzy Ketha Speightse.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @trollbringer má karmu 259 a je členem této skupiny od 14/01/2022. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory skupiny. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

koupil jsem si pár T a pár VZ na výzkum a porovnání. Uvidíme, až se ve státech vyladí nastavení 5G a rozjede se to...

Ctyri

Ahojte, dobry deň, rad  by som sa spytal, investujem len kratko, skusenosti stale zbieram. Zaujímalo by ma ako su vyplacane dividendy, kedy? Mam v portfoliu par takychto spoločnosti, ale zatial som neprišiel u žiadnej na to... 

 Uvediem konkretny priklad vo VZ mam zainvestovane od 9/21 sumu 70usd, co je 1,3 jednotky, platorma etoro. Kedy mam narok na dividendu a kde to uvidim?  Dakujem za odpovede :)

každá firma vyplácí dividendu v jiný čas a s jinou frekvencí. Pokud tu informaci nemáte přímo v etoru, podívejte se třeba na googlu s heslem "/název společnosti/ dividend date" nebo podobně

konkrétní způsoby připsání dividendy na Váš účet už musíte zjistit v podmínkách u etoro

Zrovna u etora vím jak to je, tak můžu radit 😁 vezmu potenciální firmu X, vlastníte jí za 100$. Firma má dividendu 1%. To znamená 1$ ročně. Většina firem vyplácí čtvrtletně - tedy 0,25$ každé tři měsíce. Dividienda se vyplácí vždy v den určený firmou, dá se dohledat kdekoliv. Potřeba je si hlídat ex dividend date. Tedy den, do kterého nejpozději musíš vlastnit společnost, aby ti byla dividenda vyplacena. Většinou to bývá dny až týdny před dnem vyplaceni dividendy. To platí i pro prikupovani, pokud tedy vlastnis akcie firmy X za 100$ a dokoupíš za dalších 50$ po ex divi date, tak ti bude vyplacena dividenda jen ze 100$, že 150$ ti vyplatí a při dalším payoutu. Pozor potom ještě na danění. Nepřijde ti, jak jsem psal nahoře, 0,25$ dolaru, ale buď to ještě zdaněno 15%, v případě bez podepsaného W8 BEN dokonce 30%. Bohužel etoro stále i přes W8 daní dvojitě... tudíž je potřeba s tímpočítat. Výhoda je, že už pak v Česku nic nedaníš. V etoru se ti vyplacena dividenda den po payout dnu připíše do "Disponibilní hotovost". Doufám, že jsem pomohl, kdyžtak se ještě ptej a na co budu vědět tak odpovím 😇

Dakujem za podrobny koment! Uz mozno len detail. Ak mi pribudne z firmy X v dany den povedzme tych 0,25 USD... viem si to niekde dohľadať že to bolo prave od firmy X?

Jooo $VZ+2.2% je můj miláček :D

Taky je mi ta společnost hrozně sympatická :)

Tak to jsme tři 😂