S&P 500 ^GSPC
5,011.12
-0.22%
Tesla TSLA
$149.83
-3.62%
Microsoft MSFT
$404.33
-1.82%
Meta META
$501.80
+1.54%
Amazon AMZN
$179.17
-1.16%
Nvidia NVDA
$846.71
+0.76%
Apple AAPL
$167.04
-0.57%
Alphabet GOOG
$157.46
+0.37%

4 děsivé pravdy o Bitcoinu, které by mohly znamenat jeho konec a v budoucnu způsobit masivní pád

Podle společnosti Blockchain.com existuje na světě v roce 2022 více než 81 milionů unikátních držitelů Bitcoinu, přední kryptoměny s největší tržní kapitalizací. To je opravdu významná suma lidí, kteří se rozhodli vsadit své úspory do digitálního zlata v naději, že by mohly vydělat. Myslíte, že všichni před svými nákupy věděli o následujících 4 krutých pravdách, které by mohly hodnotu jejich investice nejen ovlivnit, ale teoreticky i poslat na nulu?   


Rád bych hned ze začátku vysvětlil, že jsem neuvěřitelným fanouškem kryptoměn a držitelem Bitcoinu již od roku 2017, kdy jsem ho poprvé nakoupil na ceně pod 10 tisíci dolary za kus. Následující řádky jsou ale krutá realita, kterou si všichni investoři do $BTCUSD+2.3% musí uvědomit a počítat s ní. 

Neříkám, že kryptoměny selžou. Ve skutečnosti je zcela zřejmé, že budoucnost měn je digitální a krypto je prostě určitý způsob fungování digitální měny. Říkám, že Bitcoin dost možná někdy v daleké budoucnosti selže. Viděl jsem články a hlavně pohyby cen na trhu, které používají Bitcoin a kryptoměny jako synonyma, ale to je opravdu chyba . 

Existují tisíce kryptoměn a Bitcoin je jen jednou z nich. Je nejstarší, byl první, takže je nejznámější, ale domnívám se, že s Bitcoinem jsou vážné problémy, které způsobí jeho selhání. Na tyto problémy se dnes společně podíváme... 

Neexistuje žádná skutečná hodnota

Někteří lidé říkají, že fiat peníze (což jsou běžné měny, které dnes všichni používáme) také nemají skutečnou hodnotu, protože jsme opustili zlatý standard. To je samozřejmě špatně. Fiat peníze mají hodnotu záruky vlády, která je vydává. 

Ve skutečnosti například na indické bankovce rupie uvidíte "příslib výplaty na doručitele" vydaný guvernérem RBI. Na americkém dolaru uvidíte slova "legal tender", což znamená totéž. 

Vlády mají pravomoc zdaňovat své občany a podniky, možnost prodávat veřejný majetek, vydávat dluhopisy a další způsoby, jak ručit za svou měnu. To jsou ohromné pravomoci, které dávají jistotu, že hodnota měny bude existovat.

Akcie mají skutečnou hodnotu díky schopnosti podniků vytvářet zisky ze zboží a služeb, které prodávají. Komodity mají reálnou hodnotu, protože je průmysl nakupuje jako suroviny, které používá při výrobě zboží a služeb.

Jediná hodnota, kterou Bitcoin $BTCUSD+2.3% má, spočívá v tom, že je za něj někdo jiný ochoten zaplatit určitou cenu 😅. V tomto smyslu se podobá uměleckému dílu. Ale i umělecké dílo má schopnost zkrášlit prostor, který zabírá. Bitcoin nemá ani to.


Neexistuje žádná stabilizační síla

Fiatové peníze jsou silně bráněny vládou, která je vydává. Centrální banky vstupují na mezinárodní měnové trhy, aby prováděly "tržní operace", tedy nakupovaly nebo prodávaly své národní měny a udržovaly tak jejich stabilitu. Bez stability měna nefunguje.

Volatilita Bitcoinu z něj dělá hroznou měnu. Nezáleží na tom, kolik prodejců se hlásí k jejímu přijímání. Jen se nad tím zamyslete: Pokud máte bitcoin, použijete ho k nákupu čehokoli? Nepoužijete. Použili byste prostě fiat peníze.

Volatilita sice historicky poklesla, přesto je nadále příliš vysoko 

To proto, že jste si Bitcoin nekoupili proto, abyste ho používali jako měnu. Koupili jste si ho jako spekulativní investici v naději, že jeho hodnota vzroste. Neplatili byste Bitcoiny, protože se obáváte, že o dva týdny později hodnota bitcoinu stoupne o 20 %. Ze stejného důvodu, když bitcoin začne klesat, prodejci ho přestanou přijímat jako platidlo, protože nechtějí, aby jeho hodnota týden poté klesla o 20 %.

Konkuruje národním měnám

Zastánci Bitcoinu tvrdí, že nahradí fiat peníze. Pokud to má sebemenší šanci stát se pravdou, znamená to, že Bitcoin $BTCUSD+2.3% konkuruje národním měnám. Dovedeme si skutečně představit, že by centrální banky Číny, USA a EU řekly "zrušíme naše měny a budeme používat jen bitcoin, který nikdo nemůže kontrolovat" 🤔? 

To by bylo pro jejich měnové systémy fatální! Jak jsme viděli v minulých měsících, Čína zakázala obchodování s Bitcoiny a jejich těžbu. Různé další země také naznačily, že budou následovat jejího příkladu. Takže ne, země Bitcoin opravdu nepřijmou, pokud jste si to někdo myslel. Místo toho vydají své vlastní verze a pak Bitcoin zakážou 😅.

Bitcoin je utopický sen

Proč významní lidé kupují Bitcoin, když má tolik problémů? Někteří příznivci Bitcoinu mají vizi budoucnosti, kde jsou měny plně demokratizované a nejsou kontrolovány vládami. Na základě výše uvedených důvodů si nejsem jistý, že tato budoucnost nastane. 

Důležitým důvodem růstu hodnoty Bitcoinu $BTCUSD+2.3% je právě teď obrovské množství likvidity na trzích, které je důsledkem měnové a fiskální politiky mnoha vlád v boji proti koronaviru. 

To však není dlouhodobě udržitelné. Jakékoli další výhody, které by Bitcoin mohl mít oproti fiat penězům, jako je například rychlost transakcí, budou oslabeny, až se fiat peníze stanou plně digitální. 

Jak ale říkám, tohle je pouze můj názor a abych byl upřímný tak si nemyslím, že k tomuto "pádu" Bitcoinu dojde někdy brzy. Což je i důvod proč svoji pozici v Bitcoinu a dalších podobných kryptoměnách nadále držím.  

Pokud se vám můj text líbil, tak mi nezapomeňte dát zde na Bulios follow abyste dostali notifikace o mých dalších příspěvcích, rozhodně vás toho v budoucnu čeká víc 😉. 

Varování zkušeného investora: Užijte si letošní růst, na cestě je recese nebo ještě něco horšího

DISCLAIMER: Nejsem investiční profesionál, ale jen zaujatý retailový investor, takže se nejedná o investiční doporučení. 

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Vypadá to, že na Buliosu je snad víc fanoušků kryptoměn než akcionářů, soudě dle komentářů.

Achjo, takže zase to samé, co se BTC říká snad už od jeho vzniku. Čekal jsem něco opravdu děsivého, tohle jsou pohádky do Večerníčku... Tohle všechno prostě už dávno víme, započítali do úvahy a nakonec... stejně do BTC ty peníze dáváme a do krypta... Furt je to fajn investice.

Nesouhlasím s většinou zmíněných věcí, např. že bitcoin nemá žádnou hodnotu a není ničím krytý... A co třeba tou elektřinou která se využije při těžbě, a její cenou?

Strašné, čo budeme robiť?

Hromadný přechod na ApeCoin je jediné řešení 😅😅

😂

Čekal jsem nějaké děsivé pravdy a nedozvěděl jsem se ani jednu. Nic hrozného tu nebylo uvedeno.

U $BTCUSD+2.3% mi vadí, že člověk nemá jak určit nějakou jeho vnitřní hodnotu

A proč vám to vadí? Jestli vám to pomůže, tak mě celkem pomohlo uvědomit si, že žádná "vnitří hodnota" neexistuje. V čem by podle vás měla spočívat její "vnitřnost"? Jako že hodnota sama o sobě, bez ohledu na lidi, kteří dané věci hodnotu přisuzujou. Bez lidí nemá hodnotu nic. Ani kus masa, co vám leží na stole, nemá žádnou vnitřní hodnotu, pokud se nezeptáte nějakých lidí okolo, jakou hodnotu to má pro ně. A stejné je to s bitcoinem.

Takze fanousek jo? Vypada to spis na spekulanta, ktery by to mozna dal i do ponzi kdyz to neco vydela;))

A vy snad nespekulujete když jste dost pravděpodobně taky nakoupil?

Já si narozdíl od autora článku nemyslím, že je to nějaký utopický sen, který jen náhodou víc jak 10let dělá co má. Všechny popsané  "děsivé důvody" pádu mám vyřešené a nebudu je zde opakovaně rozporovat. Každopádně nespekuluji v tom ohledu, že BTC je něco dočasného než prijdou CBDC nebo jine konečné řešení;)

A peniaze majú nejakú hodnotu ?

Resp skutočnú hodnotu? Hlavne ten americký dolar 😂

Naprosto zadnou, jen si to vetsina lidi neni schopna pripustit jinak by se jim spatne spalo. Doslova ze dne na den se muzete probudit do menove reformy nebo prijit do banky, kde vam odmitnou vydat "vase" uspory a pak se nestacite divit.

@kevinporters Od roku 2017? Tak to držíme podobně dlouho 😉😁

Jako jo v tomhle asi souhlas...Ale jinak krypto super investice. Dlouho jsem ho odsuzoval, ale nakonec bylo zainvestovat jedno z nejlepších rozhodnutí v mém životě.