S&P 500 ^GSPC 5,308.13 +0.09%
Nvidia NVDA $947.80 +2.49%
Tesla TSLA $174.95 -1.41%
Microsoft MSFT $425.34 +1.22%
Alphabet GOOG $178.46 +0.66%
Meta META $468.84 -0.65%
Amazon AMZN $183.54 -0.63%
Apple AAPL $191.04 +0.62%

Analýza jedné z mých nejoblíbenějších akcií, kterou držím dlouhodobě

Pavel Botek
26. 2. 2023
7 min read

Dnes bude řeč o možná jedné z nejdůležitějších společností v USA, jelikož představuje kritický článek v globálním dodavatelském řetězci tím, že spojuje až 23 států v západních dvou třetinách země železnicí.

Union Pacific Corporation 

Union Pacific Corporation $UNP-0.5% je jednou z nejuznávanějších a nejdůležitějších společností v Americe. Poskytujeme kritický článek v globálním dodavatelském řetězci tím, že spojujeme 23 států v západních dvou třetinách země po železnici.

  • Zároveň obsluhuje mnoho nejrychleji rostoucích populačních center USA, operuje ze všech hlavních přístavů na západním pobřeží a pobřeží Mexického zálivu až po východní část. Spojuje se s kanadskými železničními systémy a jsou jedinou železnicí, která obsluhuje všech šest hlavních mexických bran. 

Společnost provozuje přes 8 300 lokomotiv na více než 32 200 mílích tratí v 23 státech USA, přičemž je to druhá největší železnice v Severní Americe.

Společnost provozuje nákladní dopravu a nabízí logistické služby pro zákazníky napříč různými průmyslovými odvětvími, včetně těžby a zpracování surovin, zemědělství, chemického průmyslu, automobilového průmyslu a mnoha dalších.

Union Pacific také nabízí přepravu přes hranice do Kanady a Mexika a provozuje terminály pro překládku zboží. Kromě toho se společnost také angažuje v oblasti udržitelnosti a snižování dopadu železniční dopravy na životní prostředí, například prostřednictvím využití moderních technologií a alternativních paliv.

Jak můžete vidět, pokrývají opravdu masivní část USA a spojují velice významná místa 👇

Pojďme se podívat na výkonnost společnosti po finanční stránce 👇

Tržby

Při pohledu na tržby nevidíme žádné obří skoky, což je v tomto případě z mé strany v pořádku, nic takového jsem si od společnosti ani nepředstavoval. Když se zaměříme na posledních 5 let, tak v průměru rostou tržby o 3,22% ročně, pokud ale potřebujete vidět širší obrázek, tak při pohledu na posledních 10 let se bavíme o průměrném ročním růstu 2,39%.

Čistý zisk

Čistý zisk společnosti Union Pacific se pohyboval od 2,8 miliardy USD v roce 2010 do 5,9 miliardy USD v roce 2019. V roce 2020 klesl na 5,3 miliardy USD kvůli pandemii a v roce 2021 se zvýšil na 6,4 miliardy USD. V prvních třech čtvrtletích roku 2022 pak dosáhl čistý zisk společnosti Union Pacific 5 miliard USD.

Průměrná roční míra růstu čistého zisku společnosti Union Pacific za posledních deset let byla přibližně 7 %.

Dluh

Dluh společnosti Union Pacific se pohyboval od 8,9 miliardy USD v roce 2010 do 28,8 miliardy USD (z toho nějakých 27,7mld. je dlouhodobý dluh) v roce 2021. V prvních třech čtvrtletích roku 2022 byl dluh společnosti Union Pacific takřka neměnný = 28,9 miliardy USD.

Průměrná roční míra růstu dluhu společnosti Union Pacific za posledních deset let byla přibližně 12 %, přičemž poměr dluhu k vlastnímu kapitálu je 2,60.

Důvody vysokého růstu dluhu:

  • Společnost Union Pacific investovala do rozvoje a modernizace své železniční sítě a infrastruktury. To vyžadovalo velké kapitálové výdaje a půjčky.
  • Dále prováděla akvizice a fúze s jinými železničními společnostmi, jako je například Southern Pacific Railroad a další.
  • Společnost Union Pacific také v minulosti využila nízkých úrokových sazeb k refinancování svých starších dluhů a prodloužení jejich splatnosti. To snížilo její náklady na úroky, ale zvýšilo její celkový dluh.

Aktiva

Aktiva společnosti Union Pacific se pohybovala od 41,4 miliardy USD v roce 2010 do 65,4 miliardy USD v roce 2022 (zde se bavíme o průměrném růstu 4% ročně).

Cash flow

Cash flow společnosti Union Pacific se pohyboval od 3,6 miliardy USD v roce 2010 do 8,4 miliardy USD v roce 2021. Cash flow společnosti Union Pacific se skládá z cash flow z provozní činnosti, cash flow z investiční činnosti a cash flow z finanční činnosti. Průměrná roční míra růstu cash flow Union Pacific za posledních deset let byla přibližně 9 %.

Pohled na marže 👇

Zpětné odkupy akcií

Společnost $UNP-0.5% je obecně známá pravidelným zpětným odkupem akcií, kde jen za posledních 10 let vynaložila necelých 42 miliard dolarů na odkupy.

To je také jeden z důvodů, proč se zvyšuje zadluženost společnosti v poměru k vlastnímu kapitálu. Je to proto, že zpětný odkup akcií snižuje množství akcií v oběhu a tím i hodnotu vlastního kapitálu společnosti. Pokud se dluh společnosti nezmění nebo dokonce zvýší (například pokud společnost financuje odkup dluhem), pak se poměr zadlužení k vlastnímu kapitálu zvýší. No a společnost Union Pacific v minulosti financovala část svých zpětných odkupů dluhem, takže zde máme další vodítko k vyššímu dluhu.

Dividenda

Společnost Union Pacific vyplácí dividendu nepřetržitě od roku 1989 a navyšuje ji každoročně od roku 2007. Výplatní poměr společnosti Union Pacific za posledních 12 měsíců byl 41.9%, což je nižší než průměr odvětví.

Co se týká hlavní ukazatelů P/E, P/S, P/B, P/C a P/FCF, tak se držíme na sektorovém průměru (mimo P/B, to je o něco výš) 👇

Co se týká mě a mého postoje k UNP

Poprvé jsem nakupoval na 130$ a má investiční teze byla naprosto jednoduchá, tento sektor je za mě nepostradatelný, navíc když někdo spojuje důležité úseky a nebo místa, kde nikdo jiný nepůsobí, tak máme konkurenční výhodu na světě.

Společnost má dlouhodobou tradici, je to mašina na zpětné odkupy akcií, a doslova je to taková pevná složka mého portfolia, která tam věřím zůstane ještě dlouhou dobu. Osobně se ani moc neobávám o budoucnost, společnost vůbec nespoléhá na to, kde aktuálně je, a proto neustále inovuje a snaží se přizpůsobit novodobým trendům a požadavkům.

Velice se mi ale také líbily marže a návratnost vlastního kapitálu, která byla (a stále je) poměrně vysoká. Kdybych ale stál v tuto chvíli před úvahou o prvotní investici, tak mi cena 193 dolarů nepřijde atraktivní a požadoval bych větší pokles.

Další důvody, proč mám tuto společnost rád - Jak už jsem vám kdysi uváděl v jednom článku o UNP, tak společnost 👇

  1. Už víc jak 10 let překonává její průmysl, sektor a vlastně i celý trh.
  2. Představuje nejkvalitnější obchodní model severoamerického oligopolu nákladní železniční dopravy.
  3. Má vynikající management, který pracuje na současném výnosu společnosti i akcionářů. Navíc nehledí jen na současnost, ale sledují i inovace pro dlouhodobý budoucí růst (ekologické inovace).
  4. Je fundamentálně zdravý plátce dividend s vysokou marží a pravidelnými zpětnými odkupy akcií.

  • Jak se líbí společnost vám? 🤔

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství. Každá investice musí projít důkladnou analýzou.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.