S&P 500 ^GSPC 5,071.63 +0.02%
Tesla TSLA $162.13 +12.06%
Nvidia NVDA $796.77 -3.33%
Amazon AMZN $176.59 -1.64%
Apple AAPL $169.02 +1.27%
Alphabet GOOG $161.10 +0.74%
Meta META $493.50 -0.52%
Microsoft MSFT $409.06 +0.37%

SLEDUJEME LIVE: Zažehne krach SVB největší ekonomickou katastrofu této dekády?

Dominik Petrnoušek
12. 3. 2023
17 min read

Celý svět se zatajeným dechem sleduje aktuální dění kolem Silicon Valley Bank. Bez nadsázky se dá říct, že jsme na sklonku podobné gigantické globální krize, kterou nastartoval pád banky Lehman Brothers v roce 2008.

SVB dost možná způsobí největší ekonomickou událost osledních let

Finanční skupina SVB $SIVB nakoupila jedny z nejbezpečnějších aktiv ve světě financí. Jak je tedy možné, že se během dvou dnů rozpadla na prach?

14.3. 12:00 - To je zpráva, která naruší - a ne v dobrém slova smyslu už tak špatnou pověst SVB. V den, kdy regulátoři uzavřeli věřitele z kalifornské Santa Clary po útoku na banku, byly zaměstnancům vypláceny roční odměny, píše CNBC.

Výplaty za rok 2022 byly zpracovány o několik dní dříve. Jak je u bonusů tradiční, o jejich výplatě se rozhoduje předem a datum výplaty je předem stanoveno a sděleno zaměstnancům. Toto datum se shodou okolností shodovalo s náhlým úpadkem banky. SVB vždy vyplácela bonusy druhý březnový pátek. Optika je zde však špatná, zejména proto, že generální ředitel Greg Becker prodal 27. února, 11 dní před krachem banky, akcie SVB v hodnotě 3,6 milionu dolarů.

13.3. 2023 18:50

Kvůli krachu banky $SIVB  je Wall Street rozdělena na dvě poloviny ohledně dalšího kroku FEDU. Na jedné straně stojí ekonomové, kteří volají po pozastavení zvyšování sazeb na příštím zasedání, a na straně druhé naopak stojí ekonomové, kteří volají po zvyšování úrokových sazeb o 50 bázických bodů.

Jako první se k tomuto tématu vyjádřili v neděli pozdě večer ekonomové Goldman Sachs, kteří očekávají pozastavení zvyšování úrokových sazeb na březnovém zasedání FEDU.

Ve světle nedávného napětí v bankovním systému již neočekáváme, že FOMC na svém zasedání 22. března zvýší sazby se značnou nejistotou ohledně dalšího postupu po březnu. Nezměnili jsme naše očekávání, že FOMC v květnu, červnu a červenci zajistí zvýšení o 25 bazických bodů a nyní očekáváme terminální sazbu 5,25-5,5 %, i když vidíme značnou nejistotu ohledně cesty.

Na druhé straně jsou ekonomové ze společnosti Barclays, kteří stále volají po zvýšení úrokových sazeb o 50 bázických bodů na březnovém zasedání. Zároveň také uvedli, že je možné, že z důvodu nejistot ohledně $SIVB bude FED opatrnější.

Hlavní ekonom EY Greg Daco v pondělí v poznámce klientům napsal, že Fed pravděpodobně zvýší úrokové sazby o 25 bazických bodů vzhledem k nestabilitě finančního systému vyplývající z těchto bankrotů.

Náš názor je, že nedávný vývoj bude pravděpodobně upřednostňovat menší zvýšení sazeb o 25 bazických bodů na zasedání FOMC příští týden, ale neměli bychom příliš rychle zavrhovat možnost zvýšení sazeb o 50 bazických bodů. Extrémní závislost na datech znamená, že tvůrci politik budou vědomě nebo podvědomě nadále hledat potvrzení svých priorit v ekonomických datech.

To že nemáme nad inflací vyhráno, připomínají i analytici společnosti Bank of America, kdy ve svých poznámkách zdůrazňují vážnost celé situace, a přiklání se ke zvýšení úrokových sazeb o 25 bázických bodů.

Jedno je v tuto chvíli jisté. Zítřejší Inflační data budou v této situaci zásadní. Zatímco se před krachem $SIVB prakticky počítalo se zvýšení úrokových sazeb o 50 bázických bodů, tak v tuto chvíli se nedá dopředu říct, jaký další krok FEDu bude.

13. 3. 2023 17:55 - Ať už to dopadne jak chce, SVB bude mít nejspíš vliv na makro tak jako tak. Hlavní ekonomický poradce Allianz poukázal na klesající výnosy amerických dluhopisů jako na klíčový signál, že by centrální banka mohla zastavit zvyšování úrokových sazeb s cílem snížit inflaci.

"Okamžitý pohyb dvouletých dluhopisů ukazuje na názor, že tím, že to Fed považuje za systémovou hrozbu, ustoupí i ze svého inflačního boje," uvedl El-Erian.

Dramatická imploze SVB ukázala, že kampaň Fedu zaměřená na skokové zvyšování úrokových sazeb může destabilizovat i instituce, které byly kdysi považovány za relativně stabilní.

13.3. 2023 - 15:59 - Federální agentura se stala správcem vkladů klientů v hodnotě 175 miliard dolarů, včetně peněz od několika začínajících firem a od některých největších osobností technologického světa. Vytvořila nový subjekt a uvedla, že nezajištění vkladatelé, tj. klienti SVB s více než 250 000 USD na účtech, nebudou mít prozatím ke svým penězům přístup.

Toto oznámení zanechalo velkou nejistotu ohledně schopnosti mnoha začínajících firem fungovat v následujících týdnech, protože jejich prostředky jsou zablokovány. Fed ale oznámil hned několik pojistek pro tyto klienty. Ale i přes pojistku, kterou zavedl Fed, se legendární Bill Ackman, který v minulých dnech vyzval vládu k zásahu, domnívá, že další banky padnou.

"Kdyby dnes FDIC a Fed nezasáhly, hned v pondělí by pokračoval run na banky, který by způsobil obrovské ekonomické škody a potíže milionům lidí," uvedl zakladatel Pershing Square na Twitteru.

Následně varoval, že: "Navzdory intervenci pravděpodobně zkrachuje více bank, ale nyní máme jasný plán, jak je bude vláda řídit."

13.3.2023 14:55 - Masakr v bankovním sektoru pokračuje! Akcie banky First Republic Bank $FRC se propadly zhruba o 65 %, a to i poté, co regionální věřitel oznámil kroky k posílení své rozvahy. Hned v závěsu se drží další banky, jako jsou například Western Alliance Bancorporation $WAL-0.8%, Zions Bancorporation NA $ZION+1.0% a PacWest Bancorp $PACW-2.7%, které ztrácejí vyšší desítky procent v dnešní obchodní seanci.

13.3.2023 12:03

I přes všechen stres v bankovním sektoru, a obavy z nákazy dalších bank, tak na Wall Street jsou i analytici, kteří jsou ohledně této situace poměrně optimističtí, a nepředpokládají, že by se nákaza šířila masivně po celém bankovním sektoru.

Ano, existuje několik dalších bank, které mají určitou technologickou koncentraci, která představuje určité riziko, ale SVB byla extrémní ve svém namlouvání velkých účtů a výhod. A budou se vám snažit říct, že je to riziko pro celý systém, ale není. Velké banky jsou neuvěřitelně dobře kapitalizovány a trh vám dokonce řekl, že v pátek, kdy JP Morgan, Citi, Bank of America a Wells Fargo prožívají na trhu dny bez událostí. To bude jedna (nebo možná dvě) situace, kdy banka udělala chybu, když kupovala dlouhodobější hypotéky, aby tlačila na výnos, a s koncentrovanou depozitní základnou, která byla neuvěřitelně loajální.

13.3. 2023 11:10 - Evropský bankovní sektor pokračuje v silných výprodejích nehledě na pozitivní zprávy.

https://twitter.com/bulios_czsk/status/1635221357150740484

13.3. 2023 10:00 - Janet Yellenová, předseda Rady Federálních rezerv Jerome Powell a předseda FDIC Martin J Gruenberg nás ujišťují, že Federální pojišťovna pro pojištění vkladů (FDIC) dokončí své usnesení o Silicon Valley Bank způsobem, který plně ochrání všechny vkladatele. "Vkladatelé budou mít přístup ke všem svým penězům od pondělí 13. března. Žádné ztráty spojené s řešením krize Silicon Valley Bank neponesou daňoví poplatníci," uvádí se v prohlášení. Totéž platí pro Signature Bank, kterou v neděli uzavřel státní charterový úřad.

13.3 2023 8:40 - Státní regulační orgány státu New York dnes převzaly Signature Bank, druhou finanční instituci, která se během necelého týdne ocitla v krizi, neboť FDIC a ministerstvo financí ujistily vkladatele obou bank, že budou odškodněni, a pokusily se tak zastavit rostoucí krizi.

Signature byla bankou pro krypto klienty. Nedávno naznačila, že má v plánu od tohoto podnikání ustoupit, ale vzhledem k vysokému podílu nepojištěných vkladů u ní v poslední době vzrostly obavy zákazníků - zejména po pátečním krachu kalifornské banky SVB.

"Dnes přijímáme rozhodná opatření na ochranu americké ekonomiky tím, že posilujeme důvěru veřejnosti v náš bankovní systém. Tento krok zajistí, že bankovní systém USA bude i nadále plnit svou zásadní úlohu ochrany vkladů a poskytování přístupu k úvěrům domácnostem a podnikům způsobem, který podporuje silný a udržitelný hospodářský růst," uvedly v neděli ve společném prohlášení ministerstvo financí, Federální rezervní systém a Federální společnost pro pojištění vkladů.

13.3.2023 8:20 - Právě byla oznámena dohoda o tom, že HSBC koupí britskou pobočku zkrachovalé americké banky Silicon Valley Bank (SVB), oznámila vláda. Zákazníci a podniky, kteří mají peníze uložené v SVB UK, budou mít přístup k nim stejně jako k dalším bankovním službám jako obvykle, uvádí se v prohlášení.

https://twitter.com/bulios_czsk/status/1635177322939645954

13.3. 2023 7:55 - Federální rezervní systém se v neděli pozdě večer rychle rozhodl zabránit tomu, aby pád SVB Financial způsobil další škody v americkém bankovním systému, a nabídl věřitelům miliardové zajištěné půjčky s podporou ministerstva financí.

Fed uvedl, že zřídí "Program termínovaného financování bank" (Bank Term Funding Program - BTFP), který umožní americkým bankám půjčit si miliardy za výhodných tržních podmínek, pokud budou půjčky zajištěny dluhopisy ministerstva financí, vysoce kvalitními dluhovými cennými papíry agentur nebo cennými papíry krytými hypotékami. Tyto cenné papíry nebudou podléhat obvyklému diskontu neboli srážce, pokud budou použity jako zajištění úvěru, uvedl Fed, což umožní americkým bankám získat rychlou hotovost na základě jejich plné nominální hodnoty. V důsledku prudkého nárůstu tržních úrokových sazeb, který zaplavil portfolia s pevným výnosem po celém světě, mají banky nerealizované ztráty z dluhopisů ministerstva financí, agenturních dluhopisů a MBS v odhadované hodnotě 620 miliard USD.

"BTFP bude dodatečným zdrojem likvidity vůči vysoce kvalitním cenným papírům, což eliminuje potřebu instituce rychle prodávat tyto cenné papíry v době stresu," uvedl Fed. "Bankovní rada pečlivě sleduje vývoj na finančních trzích. Kapitálová a likvidní pozice amerického bankovního systému je silná a americký finanční systém je odolný."

13.3.2023 7:33 - Michael Burry se znovu tvrdě opřel do aktuální kauzy. "2000, 2008, 2023, je to pořád stejné," lamentuje manažer hedge fondu, který se proslavil úspěšnou sázkou proti rizikovým hypotékám, jež vedla k finanční krizi v roce 2008. "Lidi ovládá chamtivosti podstupují hloupá rizika a selhávají. Pak se tisknou peníze. Protože to tak dobře funguje."

12.3. 2023 21:22 - Gentile, bývalý manažer banky Silicon Valley (SVB), byl před krachem banky Lehman Brothers v roce 2008 členem jejího veden. Před nástupem do SVB na pozici administrativního ředitele pracoval Gentile jako finanční ředitel (CFO) v Global Investment Bank společnosti Lehman Brothers. Gentile odešel z banky Lehman v roce 2007, pouhý rok před jejím bankrotem v roce 2008

Předtím, než Federální společnost pro pojištění vkladů (FDIC) převzala kontrolu nad SVB, banka zveřejnila rostoucí ztráty a její akcie se před zastavením propadly o více než 60 %. Banka se ocitla uprostřed krize likvidity poté, co oznámila plány na prodej akcií v hodnotě 1,25 miliardy dolarů, o které byl jen malý zájem. Podle FDIC patřila SVB mezi 20 největších amerických komerčních bank s celkovými aktivy ve výši 209 miliard dolarů na konci roku 2022. Jedná se o druhou největší banku, která byla v USA od roku 2008 uzavřena.

Náraz do zdi. Před pozasatvením obchodování přišly akcie banky o více než 60 %

Co se stalo?

SVB Financial je mateřskou společností banky Silicon Valley Bank, která mezi své klienty počítá mnoho startupů a malých rizikových firem. Během pandemie tito klienti vygenerovali spoustu peněz, což vedlo k prudkému nárůstu vkladů. SVB ukončila první čtvrtletí roku 2020 s celkovým objemem vkladů o něco vyšším než 60 miliard dolarů. Na konci prvního čtvrtletí roku 2022 se tato částka vyšplhala na necelých 200 miliard dolarů.

Čtvrtletní výše vkladů v SVB. Zdroj

SVB Financial nakoupila desítky miliard dolarů zdánlivě bezpečných aktiv, především dlouhodobých amerických státních dluhopisů a hypotečních cenných papírů zajištěných vládou. Portfolio cenných papírů SVB vzrostlo z přibližně 27 miliard dolarů v prvním čtvrtletí roku 2020 na zhruba 128 miliard dolarů do konce roku 2021. U těchto cenných papírů prakticky nehrozí riziko selhání (jako bych to už někde slyšel). Vyplácejí však fixní úrokové sazby po mnoho let. To nemusí nutně představovat problém, pokud banka náhle nepotřebuje tyto cenné papíry prodat. Protože se ale úrokové sazby posunuly o tolik výše, mají tyto cenné papíry na volném trhu náhle nižší hodnotu, než jakou měly původně pro banku. V důsledku toho by je bylo možné prodat pouze se ztrátou. Nerealizované ztráty SVB z portfolia cenných papírů na konci roku 2022 se vyšplhaly na více než 17 miliard dolarů.

Další velká rána

To by ještě nebylo tak hrozné. Bance ještě ale sebrali vítr z plachet vlastní klienti - tedy startupy a menší firmy. Příliv vkladů do SVB se totiž změnil v odliv, protože její klienti spálili hotovost a přestali získávat nové prostředky z veřejných nabídek nebo fundraisingu. Přilákání nových vkladů se také stalo mnohem dražším, protože sazby požadované střadateli rostly spolu se zvyšováním úrokových sazeb Fedu. Vklady klesly z téměř 200 miliard dolarů na konci března 2022 na 173 miliard dolarů na konci roku 2022.

Ve středu SVB oznámila, že prodala velkou část svých cenných papírů v hodnotě 21 miliard dolarů, se ztrátou asi 1,8 miliardy dolarů po zdanění. Cílem banky bylo pomoci jí vynulovat úrokové výnosy při dnešních vyšších výnosech a zajistit jí bilanční flexibilitu, aby mohla čelit případným odlivům a stále financovat nové úvěry. Banka si rovněž stanovila cíl získat kapitál ve výši přibližně 2,25 miliardy USD.

Hřebíček do rakve

Po tomto oznámení ve středu večer se zdálo, že se situace pro banku ještě zhoršila. Oznámení o prodeji akcií vedlo k propadu ceny akcií, což ztížilo získání kapitálu a vedlo banku k tomu, že své plány na prodej akcií zrušila. Klienti začali ve velkém vybírat své vklady.

Ve čtvrtek se klienti pokusili vybrat vklady v hodnotě 42 miliard dolarů - tedy asi čtvrtinu celkového objemu vkladů banky - podle podání kalifornských regulačních orgánů. Došla jí hotovost. Mnoho vkladů banky je natolik velkých, že se na ně nevztahuje ochrana Federálního úřadu pro pojištění vkladů. SVB uvedla, že podle jejích odhadů činila na konci roku 2022 výše vkladů v jejích amerických pobočkách, které přesahují limit pojištění, 151,5 miliardy dolarů.

Řetězová reakce

Dobře. Říkáte si, že padne jedna banka, což je sice smutná událost, ale tím to končí. Omyl! A to je právě to, proč se všichni obávají nejhoršího. 

Investoři prodávají bankovní akcie napříč všemi bankami. Obchody akcií dalších středně velkých věřitelů, jako jsou First Republic Bank a Signature Bank, byly v pátek ráno zastaveny.

Jednou z velkých otázek, které z toho vyplynou, bude, které banky špatně odhadly soulad mezi cenou a životností svých vkladů a výnosem a dobou trvání svých aktiv.

Všichni zúčastnění - včetně Fedu - měli na vyřešení situace celý víkend, kdy se na trzích neobchoduje. Zítra se ale očekává další velký chaos a sled událostí, který dost možná bude definovat několik dalších měsíců či let.

Situaci okomentoval třeba Bill Ackman: Bill Ackman: Máte 48 hodin na opravu nezvratné chyby s bankou SVB Financial

Velká jména

Nikdo neví, jak situace dopadne. Začalo se ale už spekulovat o možném řešení. Jedním z nich, jak se vyhnout katastrofickému scénáři a záchraně z peněz daňových poplatníků, by bylo, kdyby se přihlásila třetí strana, která by banku koupila. Elon Musk tvrdí, že má zájem hrát roli bílého rytíře. To řekl na Twitteru, když jeden z uživatelů vyslovil myšlenku, že by Twitter, který vlastní, měl získat to, co zbylo ze Silicon Valley Bank.

Tento scénář by miliardáři umožnil realizovat jeho ambice přeměnit platformu v megaaplikaci s názvem X, která by nabízela finanční a další služby.

"Myslím, že Twitter by měl koupit SVB a stát se digitální bankou," uvedl uživatel Twitteru.

"Jsem této myšlence otevřený," odpověděl Musk, aniž by uvedl další podrobnosti. Jedná například s FDIC?

https://twitter.com/minliangtan/status/1634371553059119104

Celou kauzu pečlivě sledujeme a budeme vás nadále o aktuálním dění informovat, protože tohle je extrémně důležité pro celý svět - a nejen ten investiční.

Průběžně budeme aktualizovat tento článek a přinášet nejnovější informace ohledně celé kauzy, abyste byli v obraze! Vše ohledně kauzy můžete sledovat i na našem Twitteru a všech ostatních sítích. Brzy se můžete těšit také na video, kde vše podrobně vysvětlím.

https://twitter.com/bulios_czsk/status/1634825489905864712

Zajímá vás něco konkrétního? Máte názor na celou situaci? Podělte se v komentářích!

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a dalších zdrojů. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.