S&P 500 ^GSPC
5,061.82
-1.20%
Tesla TSLA
$161.48
-5.59%
Nvidia NVDA
$860.01
-2.48%
Meta META
$500.23
-2.28%
Apple AAPL
$172.69
-2.19%
Microsoft MSFT
$413.64
-1.96%
Alphabet GOOG
$156.33
-1.80%
Amazon AMZN
$183.62
-1.35%

A GeoPark Limited elemzése: Az osztalékpolitika az első helyen áll

György Sárosi
20. 3. 2023
7 min read

A GeoPark Limited sokak számára ismeretlen vállalat lehet, de ez egy nagyon érdekes olaj- és gázkitermelő, amely arra összpontosít, hogy a részvényeseket vonzó osztalékkal jutalmazza, amelyet tovább kíván növelni.

Mivel foglalkozik a vállalat?

A GeoPark Limited $GPRK-2.0% egy hongkongi székhelyű nemzetközi vállalat, amely olaj- és gázkutatással, valamint megújuló energiával és geotermikus energiával foglalkozik. A vállalatot 2002-ben alapították, és projekteket működtet Latin-Amerikában (főként Chilében, Kolumbiában, Brazíliában és Argentínában), Ázsiában (főként Indonéziában és Thaiföldön) és Európában (főként Spanyolországban). A vállalat Latin-Amerika egyik legnagyobb olaj- és gázkitermelője.

A Geopark Limited elkötelezett a környezetvédelem és a fenntartható fejlődés mellett is, ami összhangban van a fenntartható turizmus és a környezeti nevelés előmozdítására irányuló célkitűzéseivel. A Geopark Limited a fosszilis tüzelőanyagoktól való függőség csökkentése és a fenntartható fejlődés előmozdítása érdekében megújuló energiába és geotermikus energiába fektet be.

A Geopark Limited több olyan olaj- és gázprojektet is működtet, amelyek a környezetre gyakorolt hatást minimalizáló modern technológiákon és módszereken alapulnak. A vállalat igyekszik együttműködni a helyi közösségekkel és beszállítókkal, hogy támogassa azon régiók társadalmi és gazdasági fejlődését, ahol tevékenykedik.

A Geopark Limited számos versenyelőnnyel rendelkezik:

  1. A vállalat geológiai és geofizikai szakértőkből álló csapattal rendelkezik, akik sokéves tapasztalattal rendelkeznek az olaj- és gázfeltárás és -kitermelés területén. Ez lehetővé teszi a vállalat számára, hogy a legjobb geológiai és geofizikai technológiákat azonosítsa és alkalmazza projektjeihez.
  2. A Geopark Limited emellett a világ különböző régióiban diverzifikált projektportfólióval rendelkezik, ami azt jelenti, hogy a vállalat kevésbé függ egyetlen piactól vagy projekttől. Ez hozzájárul a kockázat csökkentéséhez és a bevételek stabilitásának növeléséhez.
  3. A vállalat emellett modern technológiát és innovatív gyakorlatokat alkalmaz, amelyek növelik a bányászat hatékonyságát és csökkentik a költségeket. A vállalat arra is törekszik, hogy optimalizálja folyamatait és költségeit, és kihasználja a projektek közötti szinergiákat.

Kockázatok

Azolaj- és gázárakkal kapcsolatos kockázatok: A Geopark Limited olaj- és gázkitermelő vállalat, ami azt jelenti, hogy függ ezen nyersanyagok áraitól. Az olaj- és gázárak csökkenése negatív hatással lehet a vállalat teljesítményére és nyereségességére.

A geológiai feltételekkel kapcsolatos kockázatok: Az olaj- és gázfeltárás és -kitermelés olyan tevékenység, amely a geológiai feltételektől függ. A feltárási eredmények a vártnál alacsonyabbak lehetnek, ami a Társaság termelésének és jövedelmezőségének csökkenéséhez vezethet.

Politikai és gazdasági instabilitással kapcsolatos kockázatok: A Geopark Limited több olyan országban is működik, ahol ki lehet téve a politikai és gazdasági instabilitásnak. Ez magában foglalhatja a jogszabályi változásokat, kormányzati beavatkozásokat és a nemzetközi kereskedelemmel kapcsolatos egyéb kockázatokat.

Pénzügyek

A vállalat jelentős bevételnövekedést ért el 2019 óta, amikor a bevétel 393 millió volt. Ez együtt járt a jövedelmezőséggel, amely az időszak alatt jelentősen nőtt, és az elmúlt tizenkét hónapban meghaladta az 1 milliárd USD-t.

Emellett úgy tűnik, hogy a vállalat fenntartja az alacsony működési költségeket, amelyek az elmúlt években viszonylag stabilak maradtak. Ez, a bruttó nyereség jelentős növekedésével együtt, a működési nyereség jelentős növekedéséhez vezetett.

Összességében a vállalat jelentős növekedést ért el az értékesítésben és a nyereségességben, ami azt jelzi, hogy a vállalat jól teljesített az elmúlt néhány évben.

Pénzforgalom

Összességében a vállalat 2022-ben pozitív működési cash flow-t és szabad cash flow-t termelt, ami azt jelzi, hogy a vállalat elegendő pénzforgalmat generál a működéséből, és a tőkeberuházások elszámolása után is marad némi készpénze, amit jó tudni.

A vállalatnak azonban negatív befektetési és finanszírozási cash flow-ja volt, ami azt jelzi, hogy többet fektet be, mint amennyit a befektetési tevékenységéből megtermel, és többet költ, mint amennyit a finanszírozási tevékenységéből megtermel.

  • A vállalat alacsony, 2,80-as P/E-aránnyal, valamint Forward P/E-vel rendelkezik, ami azt jelzi, hogy a részvény viszonylag olcsó a bevételéhez képest.
  • A bennfentes tulajdon 25,91%, ami azt jelzi, hogy a vállalat jelentős hányada bennfentesek tulajdonában van.

Ami igazán lenyűgöző, az a hatalmas ROE, ROA és ROI, de ugyanez elmondható az árrésről is, amely viszonylag magas szinten van.

Összességében úgy tűnik, hogy a vállalat erős pénzügyi mutatókkal rendelkezik, magas nyereséggel, árbevétellel és ROE-vel. A negatív PEG-arány és a magas béta azonban azt jelezheti, hogy a részvény nem várható növekedés a jövőben, és a teljes piacnál volatilisebb lehet.

  • Sajnos a D/E arány itt túl magas számomra, ami a lenyűgöző mutatók és hozamok ellenére elkeserítő.

Mi a helyzet az osztalékkal?

A GeoPark Limited 2011 óta fizet rendszeres osztalékot, és az elmúlt 5 évben minden évben növelte az osztalékot, az osztalék jelenleg 4,96%.

A vállalat osztalékpolitikája fenntartható osztaléknövekedést céloz meg, összhangban a hosszú távú nyereségesség növekedésével. A vállalat vezetése arra törekszik, hogy a jövőben is a nettó nyereség 25-50%-át fizesse ki osztalék formájában, ami fenntarthatónak kell lennie.

Hogyan látják az elemzők?

A GeoPark Ltd-re vonatkozó 12 hónapos árfolyam-előrejelzést adó 8 elemző medián célértéke 19,50, a magas becslés 28,00, az alacsony becslés 16,00. A medián becslés +85,89%-os emelkedést jelent a legutóbbi 10,49-es árfolyamhoz képest.

  • Ön hogyan értékeli a vállalatot? 🤔

Felhívjuk figyelmét, hogy ez nem pénzügyi tanácsadás. Minden befektetésnek alapos elemzésen kell átmennie.


Adja tovább a cikket, vagy tegye el későbbre.