S&P 500 ^GSPC 5,048.42 -0.46%
Meta META $441.38 -10.56%
Tesla TSLA $170.18 +4.97%
Nvidia NVDA $826.32 +3.71%
Microsoft MSFT $399.04 -2.45%
Alphabet GOOG $157.95 -1.96%
Amazon AMZN $173.67 -1.65%
Apple AAPL $169.89 +0.51%

Na hraně propasti: Jak politický pat v USA může otřást akciovými trhy a globální ekonomikou?

Martin Bartkovský
14. 5. 2023
6 min read

V poslední době stále více vyplouvá na povrch téma jsménem Americký dluhový strop. Většina lidí sice věří, že tato debata dopadne dobře, ale přesto se pojďme podívat, co by se stalo, kdyby se dluhový strop nezvýšil.

V posledních týdnech je americká politika v zajetí stále se zvyšujícího napětí ohledně debaty o zvýšení dluhového stropu. Demokraté, v čele s prezidentem Bidenem, usilují o zvýšení stropu, aby mohli pokračovat ve vedení země se současným rozpočtem. Na druhé straně barikády stojí republikáni, kteří trvají na tom, že zvýšení dluhového stropu musí být doprovázeno škrty ve státním rozpočtu.

Tato politická patová situace ohrožuje nejen domácí, ale i globální ekonomiku. Nejedná se o běžný politický konflikt - hraje se tu o významné množství peněz a potenciálně o budoucnost americké ekonomiky. Může to mít významné důsledky pro americké akciové trhy, které jsou nervózní z možnosti, že by se tak významná ekonomika mohla dostat do problémů s dluhem.

V kontextu těchto politických soubojů ministryně financí Janet Yellenová varuje před vážnými důsledky, pokud by politická elita nedospěla k dohodě. Yellenová upozorňuje, že pokud nedojde k zvýšení dluhového stropu, mohou USA do 1. června 2023 vyčerpat své finanční prostředky na splácení dluhů.

Prezident Biden nedávno zorganizoval setkání s představiteli obou stran v Bílém domě. Cílem bylo dosáhnout kompromisu ohledně dluhového stropu. Bohužel, jednání nevedla k žádnému výsledku. Biden byl sice ochoten nabídnout jednání ohledně příštího rozpočtu, ale odmítá zasahovat do současného. Situace tak zůstává nevyřešená a termín, kdy by mohlo dojít k vyčerpání finančních prostředků, se neúprosně blíží.

Co by to tedy znamenalo?

To by znamenalo, že by se USA ocitly v situaci, kterou nikdy předtím nezažily - stát by neměl dostatek peněz na splácení svých závazků. Tato situace by mohla vést ke krizi důvěry v americkou ekonomiku, což by mělo dalekosáhlé důsledky na globální finanční trhy. Prostě řečeno, pokud by USA nebyly schopné splácet své dluhy, celý svět by to pocítil.

Pokud by dluhový strop nebyl zvýšen a americkému státu by došly peníze, mělo by to nepochybně negativní dopad na akciové trhy. První a nejvýraznější reakcí by pravděpodobně byl prudký pokles hodnoty akcií. Investoři by mohli začít masově prodávat akcie z obav o stabilitu americké ekonomiky, což by vedlo k jejich poklesu.

Dále by došlo k nárůstu volatility na trzích. Nejistota ohledně schopnosti USA splácet své dluhy by pravděpodobně vedla k obrovským výkyvům v cenách akcií. To by mohlo vyvolat paniku mezi investory a přispět k dalšímu poklesu cen akcií.

V dlouhodobém horizontu by mohla neschopnost splácet dluh vést k zvýšení úrokových sazeb a inflace. Vyšší úrokové sazby by znamenaly vyšší náklady na půjčky pro podniky, což by mohlo snížit jejich zisky a tím i hodnotu jejich akcií. Vyšší inflace by zase mohla erodovat kupní sílu spotřebitelů, což by mohlo také negativně ovlivnit výkonnost podniků a ceny jejich akcií.

Proč by došlo zrovna ke zvýšení úrokových sazeb?

Zamítnutí zvýšení dluhového stropu by znamenalo, že americká vláda by neměla dostatek peněz na splácení svých dluhů. To by mohlo vést k takzvanému technickému státnímu bankrotu, což je situace, kdy vláda není schopna splácet své závazky v plánovaných termínech.

Pokud by došlo k takovému bankrotu, investoři by začali pochybovat o schopnosti USA splácet své dluhy, což by vedlo k poklesu důvěry v americkou ekonomiku. V důsledku toho by mohli investoři začít požadovat vyšší úrokové sazby za americké dluhopisy jako kompenzaci za zvýšené riziko.

Co se týče inflace, pokud by vláda nemohla získat dostatek peněz na splácení svých dluhů, mohla by se pokusit tisknout více peněz. To by mohlo vést k inflaci, protože by bylo v oběhu více peněz vzhledem k množství zboží a služeb. Vyšší inflace by mohla erodovat kupní sílu spotřebitelů a zvýšit náklady na živobytí, což by mohlo také negativně ovlivnit ekonomiku.

Závěr

Hodně těžko se takto odhaduje, co by se stalo, protože nás tato situace ještě prozatím nepotkala. Jedno je ale jisté, tady toto téma by mohlo v případě negativního výsledku vyvolat poměrně velký problém. A podle mě je jisté i to, že by to nezasáhlo pouze americkou ekonomiku, a i celkově globální ekonomiku, protože Amerika je v tuto chvíli jedna z největších světových ekonomik, na které jsou navázány ekonomiky dalších států.

Berte toto, jako takové zapřemýšlení nad aktuální situací, vážně nevím, co se přesně a konkrétně stane. Pokud by bylo zvýšení dluhového stropu zamítnuto, tak by to pro nás byla nová situace, se kterou jsem se ještě v USA nesetkali.

Zajímal by mě tedy i váš názor na aktuální situaci. Proto klidně dejte vědět do komentářů, co si myslíte, že by se stalo.

UPOZORNĚNÍ: Nejsem finanční poradce, a tento materiál neslouží jako finanční nebo investiční doporučení. Obsah tohoto materiálu je čistě informativní.


Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.