S&P 500 ^GSPC 5,297.1 -0.21%
Meta META $473.15 -1.74%
Amazon AMZN $183.60 -1.28%
Alphabet GOOG $175.42 +0.89%
Microsoft MSFT $420.93 -0.51%
Tesla TSLA $174.87 +0.51%
Nvidia NVDA $943.46 -0.30%
Apple AAPL $189.86 +0.08%

Pe marginea prăpastiei: Cum ar putea un blocaj politic în SUA să zguduie piețele bursiere și economia globală?

Adrian Mutu
14. 5. 2023
6 min read

În ultima vreme, subiectul plafonului de îndatorare al SUA a fost tot mai des abordat. În timp ce majoritatea oamenilor cred că această dezbatere se va încheia cu bine, haideți să aruncăm o privire asupra a ceea ce s-ar întâmpla dacă plafonul datoriei nu va fi ridicat.

În ultimele săptămâni, politica americană a fost cuprinsă de tensiuni din ce în ce mai mari din cauza dezbaterii privind creșterea plafonului de îndatorare. Democrații, în frunte cu președintele Biden, fac presiuni pentru ridicarea plafonului pentru a continua să conducă țara cu bugetul actual. De cealaltă parte a baricadei se află republicanii, care insistă că ridicarea plafonului datoriei trebuie să fie însoțită de reduceri ale bugetului național.

Acest impas politic amenință nu numai economia internă, ci și economia globală. Acesta nu este un conflict politic obișnuit - este în joc o sumă semnificativă de bani și, potențial, viitorul economiei SUA. Ar putea avea implicații semnificative pentru piețele bursiere din SUA, care sunt nervoase în legătură cu posibilitatea ca o economie atât de importantă să aibă probleme cu datoriile.

În contextul acestor lupte politice, secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, a avertizat asupra consecințelor grave dacă elita politică nu reușește să ajungă la un acord. Yellen avertizează că, dacă plafonul de îndatorare nu va fi ridicat, SUA ar putea rămâne fără fonduri pentru a-și plăti datoriile până la 1 iunie 2023.

Președintele Biden a avut recent o întâlnire cu liderii celor două partide la Casa Albă. Scopul a fost acela de a ajunge la un compromis privind plafonul datoriei. Din păcate, negocierile nu au dus la niciun rezultat. Deși Biden a fost dispus să se ofere să negocieze asupra următorului buget, el refuză să intervină în cel actual. Astfel, situația rămâne nerezolvată, iar termenul limită pentru epuizarea fondurilor se apropie inexorabil.

Și ce ar însemna asta?

Ar însemna că SUA s-ar afla într-o situație pe care nu a mai experimentat-o niciodată - statul nu ar avea suficienți bani pentru a-și plăti obligațiile. Această situație ar putea duce la o criză de încredere în economia americană, cu consecințe de amploare pentru piețele financiare globale. Mai simplu spus, dacă SUA nu și-ar putea plăti datoriile, întreaga lume ar resimți impactul.

Dacă plafonul de îndatorare nu ar fi ridicat, iar statul american ar rămâne fără bani, acest lucru ar avea, fără îndoială, un impact negativ asupra piețelor bursiere. Prima și cea mai semnificativă reacție ar fi probabil o scădere bruscă a valorii acțiunilor. Investitorii ar putea începe să vândă masiv acțiuni din cauza îngrijorării legate de stabilitatea economiei americane, ceea ce ar duce la o scădere a valorii acestora.

În plus, ar avea loc o creștere a volatilității pe piețe. Incertitudinea cu privire la capacitatea SUA de a-și rambursa datoriile ar duce probabil la oscilații uriașe ale prețurilor acțiunilor. Acest lucru ar putea provoca panică în rândul investitorilor și ar putea contribui la o nouă scădere a prețurilor acțiunilor.

Pe termen lung, incapacitatea de rambursare a datoriilor ar putea duce la creșterea ratelor dobânzilor și a inflației. Ratele mai mari ale dobânzilor ar însemna costuri de împrumut mai mari pentru companii, ceea ce ar putea reduce profiturile acestora și, prin urmare, valoarea acțiunilor lor. O inflație mai mare ar putea, la rândul său, să erodeze puterea de cumpărare a consumatorilor, ceea ce ar putea, de asemenea, să afecteze în mod negativ performanța companiilor și prețul acțiunilor acestora.

De ce ar trebui să crească ratele dobânzilor?

Refuzul de a majora plafonul de îndatorare ar însemna că guvernul SUA nu ar avea suficienți bani pentru a-și plăti datoriile. Acest lucru ar putea duce la ceea ce este cunoscut sub numele de default tehnic, o situație în care guvernul nu își poate plăti obligațiile conform programului.

Dacă ar avea loc un astfel de faliment, investitorii ar începe să se îndoiască de capacitatea SUA de a-și plăti datoriile, ceea ce ar duce la o scădere a încrederii în economia americană. Ca urmare, investitorii ar putea începe să ceară rate ale dobânzii mai mari la obligațiunile americane pentru a compensa riscul crescut.

În ceea ce privește inflația, dacă guvernul nu ar putea strânge suficienți bani pentru a-și plăti datoriile, ar putea încerca să tipărească mai mulți bani. Acest lucru ar putea duce la inflație, deoarece ar exista mai mulți bani în circulație în raport cu cantitatea de bunuri și servicii. O inflație mai mare ar putea eroda puterea de cumpărare a consumatorilor și ar putea crește costul vieții, ceea ce ar putea, de asemenea, să afecteze negativ economia.

Concluzie

Este foarte dificil de estimat ce s-ar întâmpla, deoarece această situație nu s-a întâmplat încă. Dar un lucru este sigur, această chestiune ar putea cauza o problemă destul de mare în cazul unui rezultat negativ. Și cred că este, de asemenea, sigur că ar afecta nu numai economia americană, ci și economia globală în general, deoarece America este una dintre cele mai mari economii ale lumii în acest moment, de care sunt legate economiile altor țări.

Luați acest lucru ca un fel de reflecție asupra situației actuale, chiar nu știu exact și concret ce se va întâmpla. Dacă majorarea plafonului de îndatorare va fi respinsă, ar fi o situație nouă pentru noi, una pe care nu am întâlnit-o încă în SUA.

Așadar, m-ar interesa și părerea dumneavoastră despre situația actuală. Așadar, nu ezitați să îmi spuneți în comentarii ce credeți că s-ar întâmpla.

AVERTISMENT: Nu sunt un consilier financiar, iar acest material nu reprezintă o recomandare financiară sau de investiții. Conținutul acestui material este pur informativ.


Dați articolul mai departe sau păstrați-l pentru mai târziu.