S&P 500 ^GSPC 5,110.27 +0.91%
Apple AAPL $183.95 +6.31%
Nvidia NVDA $879.27 +2.46%
Meta META $449.32 +1.73%
Microsoft MSFT $404.36 +1.64%
Alphabet GOOG $165.91 -1.51%
Tesla TSLA $182.39 +1.32%
Amazon AMZN $186.31 +0.86%

Tahle zdravotnická akcie nabízí atraktivní dividendu i potenciál růstu o desítky procent

Dominik Petrnoušek
15. 5. 2023
8 min read

Dividendové společnosti jsou bezesporu extrémně zajímavé téma pro mnoho investorů. Velkou část z nich může ale odradit omezený růstový potenciál. To by ale u tohoto zdravotnického giganta platit nemuselo.

Merck je jedním z největších farma gigantů

Společnost Merck $MRK-0.4%je americká farmaceutická a chemická společnost založená v roce 1891. Její obchodní aktivity zahrnují výrobu a prodej farmaceutických přípravků, vakcín a zdravotnických zařízení, poskytování laboratorních služeb na diagnostiku, klinický výzkum a biovýzkum, výrobu a prodej biotechnologických produktů, léčivých látek a materiálů pro výzkum a vývoj nových léčiv a vakcín v oblastech jako kardiovaskulární onemocnění, onkologie a infekční nemoci.

Hlavní divize zahrnují Farmaceutickou, Animal Health (zdraví zvířat), Healthcare Services (zdravotnické služby) a Life Science (biotechnologie).

Nejprodávanější produkty Mercku. Zdroj

Mezi hlavní výrobky patří očkovací látka Gardasil proti rakovině děložního čípku, vakcína proti chřipce Fluzone, imunoterapeutikum Keytruda proti nádorovým onemocněním, antidepresivum Januvia k léčbě diabetu 2. typu a řada produktů pro zdraví zvířat.

Společnost působí globálně ve více než 140 zemích světa. Hlavní sídlo je ve městě Kenilworth ve státě New Jersey, USA.

Specifika sektoru

Farmaceutický a biotechnologický sektor má několik specifických rysů, které ho odlišují od jiných sektorů. Vysoké náklady jsou zde spojeny s vývojem nových léků, který trvá roky a stojí miliardy dolarů. Projde se mnoho klinických testů a studií.

Jen toto je seznam nejdůležitějších patentů Mercku ze sektoru péče o zvířata. Zdroj

Patenty na nové léky platí obvykle jen 10-15 let, což firmám garantuje jen omezenou dobu monopolu. Pak mohou vstoupit na trh i levnější generika. Sektor je přísně regulován ze strany úřadů jako FDA či EMA. Firmy musí splňovat vysoké standardy bezpečnosti, kvality a účinnosti svých léčiv.

Farmaceutický sektor je přísně regulován úřady zejména z důvodů ochrany veřejného zdraví a důvěry spotřebitelů v léky. Úřady vyžadují rozsáhlé klinické studie a testování, aby byla zajištěna bezpečnost a účinnost léků. Stanovují také standardy a postupy pro výrobu, skladování a distribuci léků za účelem zajištění jejich konzistentní kvality. Také dohlížejí na dodržování pravidel pro marketing léků, aby chránily spotřebitele před podvodnými tvrzeními.

Nejvýznamnější regulační úřady jako FDA, EMA nebo WHO schvalují uvádění nových léků na trh a dohlížejí na jejich bezpečnost, účinnost a dodržování předpisů. Cílem jejich regulace je zajistit bezpečnost a účinnost léků pacientům i důvěru veřejnosti v lékařské produkty.

Díky omezené konkurenci díky patentům mohou farmaceutické firmy dosahovat vysokých marží, pravděpodobně nejvyšších ze všech sektorů.

Konkurence

Merck má řadu globálních konkurentů ve farmaceutickém a biotechnologickém průmyslu. Mezi ně patří farmaceutičtí giganti.

Pfizer $PFE+0.1% - největší farmaceutická společnost, která vyrábí řadu léků pro řadu nemocí, včetně vakcín. Její tržby jsou větší než ty Mercku.

Johnson & Johnson $JNJ-1.0%  - gigant zabývající se výrobou farmaceutik, zdravotnických zařízení a osobní péče. Také je větší než Merck.

Novartis $NVS+0.0%  - švýcarská společnost produkující generické léky, speciální léky i vakcíny.

Mezi další velké konkurenty patří Roche, GlaxoSmithKline,AstraZeneca a Eli Lilly $LLY-2.4% 

Tyto společnosti představují hlavní konkurenci Mercku ve vývoji nových léků a vakcín, ve fázi schvalování regulačními úřady a také při získávání podílu na trhu. Musí tedy Merck neustále inovovat a vyvíjet spolehlivější a účinnější léky, aby mohl v konkurenci obstát.

Aktuální situace

Ačkoli čtvrtletní výsledky byly dobré a provozní výhled do blízké budoucnosti je lákavý, nemusí být Merck nutně skvělou koupí. Je třeba vzít v úvahu také ocenění, a protože akcie společnosti Merck za poslední rok poměrně výrazně vzrostly.

Ocenění je cca 17 x forward čistý zisk. To není příliš vysoké ocenění, ale pro farmaceutickou společnost to také není nijak zvlášť nízké. Konkurence je levnější. Vyšší cena dělá paseku i v dividendě, o které se zmíním později. Při pohledu na dividendu společnosti Merck se totiž výnos snížil na 2,5 % - to není vůbec špatné, ale méně atraktivní než dividendový výnos výrazně přesahující 3 %, který Merck nabízel loni na podzim.

Odhad růstu podle analytiků je cca 7 %. To je u giganta společně s dividendou velmi slušné. Zdroj

Dividenda

Dividendy akcií ve zdravotnictví jsou v průměru 1,7 %, což je méně než v jiných sektorech. Některé akcie velkých farmaceutických firem však mají výnos 2 až 4 % a mohou být dobrou defenzivní sázkou v době zpomalující se ekonomiky.

MRK
$127.73 -$0.53 -0.41%
Capital Structure
Market Cap
324.8B
Enterpr. Val.
354.4B
Valuation
P/E
142.5
P/S
5.3
Dividends
Yield
2.3%
Payout
322.9%

Capital Structure

Market Cap
324.84B
Enterpr. Val.
354.44B
Revenue
61.40B
Shares Out.
2.53B
Debt/Capital
0.48
FCF Yield
2.81%

Valuation / Dividends

P/E
142.51
EPS
0.90
P/S
5.29
P/B
8.66
Div. Yield
2.34%
Div. Payout
322.85%

Capital Eff. / Margins

ROIC
5.96%
ROE
5.61%
ROA
2.16%
Gross
76.24%
Operating
11.93%
Net Profit
3.76%
0
1
2
3
4
5
6
7
8
9

Dokonce i když se jejich produktu daří, vždy hrozí vypršení platnosti patentu, takže je obtížné předpovědět prodeje na více než několik let dopředu. Budoucí hodnota spočívá ve vývoji léků v různých fázích vývoje. A společnosti mají tendenci provádět rozsáhlé akvizice, aby obnovily prodeje, a někdy kupují práva na léky, které se zatím neprokázaly jako vítězné. Budoucnost dividendy tak není vždy úplně jistá.

Výjimkou by ale mohl být Merck. Prodeje jejího hitového léku na rakovinu, Keytrudy, loni vzrostly o 22 % na téměř 21 miliard USD. Podle konsenzuálních odhadů by se jeho prodeje měly letos vyšplhat na 24 miliard dolarů, což představuje 41 % z celkových 58,7 miliardy dolarů společnosti Merck. Jeho americký patent vyprší v roce 2028. Tedy je to ještě daleko.

Merck bude muset obnovit tržby, až bude Keytruda po patentu. Což zůstává otázkou. Společnost nedávno oznámila transakci v hodnotě 10,8 miliardy dolarů za společnost Prometheus Biosciences. Ta by mu v tom měla pomoct.

Mercku se ale dividendy zvyšovat daří. Zdroj

Akvizice

O akvizici jsem se už zmínil. Transakce se společností Prometheus Biosciences, Inc. zvýší čistý dluh společnosti Merck o poměrně dost, na přibližně 29 miliard USD.

Celkový dopad na společnost Merck je ten, že čistý dluh se trochu zvýší, přičemž je pro Merck stále velmi zvládnutelný. I tak to ale nutí být vůči společnosti Merck opatrný.

Cílem transakce je zvýšit expozici společnosti v oblasti imunologie. Promotheus je biotechnologická společnost zaměřující se na klinické fáze.

To zahrnuje hlavní produkt PRA023, humanizovanou monoklonální protilátku na tumor spojený se střevním zánětem a fibrózou. Tento kandidát vykazuje slibné výsledky a silnou účinnost v primárních i sekundárních cílových parametrech ve studiích fáze 2. Pokud vše půjde dobře, očekává se, že transakce bude uzavřena ve třetím čtvrtletí. Vzhledem k povaze transakce se očekává zředění upraveného zisku ve výši čtvrt dolaru na akcii, což je v dolarovém vyjádření něco přes 600 milionů dolarů. To je složeno z provozních ztrát převzatého podniku a dodatečných úrokových nákladů.

Pokud by to však vyšlo, má společnost dobře našlápnuto do budoucnosti a Merck si tak pojistí přízeň investorů.

Co vy? Investujete do Mercku? Nebo do některého z konkurentů?

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a dalších zdrojů. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.