S&P 500 ^GSPC 5,099.96 +1.02%
Alphabet GOOG $173.69 +9.97%
Nvidia NVDA $877.35 +6.18%
Amazon AMZN $179.62 +3.43%
Microsoft MSFT $406.32 +1.82%
Tesla TSLA $168.29 -1.11%
Meta META $443.29 +0.43%
Apple AAPL $169.30 -0.35%

Tyto 2 centové akcie nabízí podle analytiků potenciál růstu o stovky procent.

Martin Bartkovský
17. 5. 2023
8 min read

Pojďme se dnes spolu zase vydat do neznámých vod. Mezi centovými akciemi se analytici tak často nepohybují, ale když už zde zabrouzdají tak většinou zde najdou společnosti s vysokým růstovým potenciálem, a jinak tomu není ani dnes.

V minulosti byly pojmem "centové akcie" označovány všechny akcie, které se obchodovaly za méně než 1$.  Později ale Americká komise pro cenné papíry upravila definici centových akcií tak, aby zde spadaly všechny akcie, které se obchodují pod 5$. Výraz centová akcie tedy může být zavádějící.

A co tedy jsou centové akcie? Podle definice jsou to akcie malých společností, které se obchodují pod 5$. Velká výhoda u těchto akcií je, že investor může dosáhnout velmi slušného zhodnocení pouze díky malému pohybu ceny akcie. Na druhou stranu však tímto způsobem může dosáhnout i velké ztráty.

Pokud jste tedy trpěliví, a dokážete ustát i procentuálně větší nerealizovanou ztrátu, tak se pojďte se mnou podívat na následující 2 centové akcie, které mohou nabídnout potenciál růstu v řádu stovek procent. Ještě než začneme, tak je dobré zmínit, že sice už se akcie obchodují za něco více, než 5$, ale i přesto se stále zde dají zařadit, protože se jedná o malé společnosti.

Tenaya Therapeutics $TNYA+2.1% 

TNYA
$4.31 $0.09 +2.13%

Tenaya Therapeutics je biotechnologická společnost, která se zaměřuje na léčbu srdečních onemocnění pomocí genové terapie, buněčné regenerace a přesné medicíny. Tato společnost vyvíjí několik potenciálně revolučních léčiv.

Jedním z kandidátů je genová terapie TN-201, která je v současné době hlavním kandidátem společnosti. Jedná se o léčebnou terapii, která je navržena k léčbě dospělých a dětí s mutací genu MYBPC3, který je nejčastější příčinou srdečních onemocnění. Podle odhadů to je u více než 115 000 pacientů ve Spojených Státech.

Společnost začátkem tohoto roku dostala schválení od FDA pro zahájení fáze klinických studií 1b, která by měla být zahájena ve třetím čtvrtletí tohoto roku. Tato studie by měla být prováděna na dospělých pacientech, a první výsledky by měly být známé začátkem roku 2024.

Společnost také pracuje na další genetické léčbě TN-301, malomolekulárním inhibitoru HDAC6, který je vyvíjen k potenciální léčbě srdečních selhání se zachovanou ejekční frakcí. Podle odhadů společnosti tímto onemocnění v USA trpí více než 3 miliony lidí.

Tato genová terapie je aktuálně ve první fázi studií. Společnost očekává, že by první výsledky z této fáze testování mohla získat už ve druhé polovině roku 2023. Jednou z dalších genových terapií, kterou společnost vyvíjí, je TN-401,což je terapie, která je vyvíjena za účelem podávání genu PKP2 pacientům, kteří trpí nedostatkem tohoto genu. Zde se očekává předložení žádosti FDA ve druhé polovině roku 2023.

Vzhledem k tomu, že se jedná o společnost, která je teprve v klinické fázi (tudíž nemá žádný produkt), tak negeneruje žádné tržby ani zisky. Společnost pracuje s penězi, které se jí podařilo získat různými aktivitami, například úpisem akcií na burze. Společnost má aktuálně v oběžných aktivech celkem 194 milionů dolarů, s tím by podle předpokladů vedení měla vystačit do první poloviny roku 2025.

Pokud vás tato společnost zajímá, a chtěli byste si o ní přečíst víc, tak určitě navštivte jejich webové stránky.

Tato společnost velmi zaujala analytika společnosti Piper Sandler, který zde vidí hned několik katalyzátorů pro budoucí růst.

Zůstáváme optimističtí ohledně tohoto jména, protože věříme, že trh HCM roste s nedávným uvedením Camzyos (BMY) a také několika dalších klíčových katalyzátorů HCM přicházejících v roce 2023. V souladu s tím považujeme TNYA za podhodnocenou s několika inflexními body  s TN-301 (inhibitor HCA6) pro HFpEF Ph1 SAD/MAD HV odečítání dat ve druhé polovině roku 2023, hlavní aktiva TN-201 (genová terapie MYBPC3), data Ph1b nHCM jsou na cestě v roce 2024 a TN-401 (genová terapie PKP2) pro ARVC s předáním IND se očekává ve druhé polovině roku 2023. Celkově má ​​společnost výzkum bohatý na katalyzátory, a proto z našeho pohledu představuje atraktivní nákupní příležitost.

Spolu s tímto komentářem stanovil analytik cílovou cenu pro tuto akcii na 40$, což představuje nárůst oproti aktuální ceně o více jak 400 %.

ALX Oncology Holdings $ALXO+0.1% 

ALXO
$16.86 -$0.01 -0.06%

ALX Oncology je imuno-onkologická společnost v klinické fázi, která se zaměřuje na podporu pacientů v boji proti rakovině. Této podopory dosahují pomocí vývoje léků, které inhibují dráhu kontrolního bodu CD47 a propojují vrozený a adaptivní imunitní systém.

Jejich hlavním kandidátem na lék je evorpacept, lék nové generace blokující CD47, který by měl být účinný pro léčbu různých druhů rakoviny. Očekává se, že společnost obdrží data z druhé fáze studie evorpaceptu ve druhé polovině roku 2023 a také oznámí výsledky optimalizace dávky z fáze 1b klinické studie evorpaceptu v kombinaci s azacytidinem. Tato studie (ASPEN-02) se zaměřuje na pacienty s myelodysplastickými syndromy (MDS).

Další významný krok, který ALX Oncology plánuje v druhé polovině roku, je zahájení klinické studie fáze 1b s optimalizací dávky (ASPEN-05) evorpaceptu v kombinaci s azacitidinem a venetoklaxem pro léčbu pacientů s recidivující nebo refrakterní, nebo nově diagnostikovanou akutní myeloidní leukémií.

V první polovině roku 2023 by také společnost měla být svědkem podání IND (nový výzkumný lék) pro ALTA-002, konjugát protilátky agonisty receptoru podobného Toll SIRPa, na kterém pracuje společně se společností Tallac Therapeutics.

I zde je to ten samý případ, společnost se nachází v klinické fázi, tím pádem negeneruje žádné zisky a vynakládá finance pouze na vývoj svých léků. Aktuálně má společnost v oběžných aktivech zhruba 270 milionů dolarů. To znamená, že by společnosti mohly tyto prostředky vystačit zhruba do první poloviny roku 2026.

Pokud vás tato společnost více zajímá, a chtěli byste se o ní dozvědět více, tak navštivte jejich webové stránky.

Katalyzátory této společnost rovněž oslnily analytika společnosti Piper Sandler, který přidal následující komentář.

Tok katalyzátoru zůstává na správné cestě s důležitými klinickými aktualizacemi u rakoviny žaludku/GEJ (ASPEN-06, aktualizace P2) a MDS (ASPEN-02, údaje o rozšíření dávky P1b), které se očekávají ve druhé polovině roku 2023. Mimo to vývoj pokračuje napříč celým výzkumem, probíhají studie HNSCC (ASPEN-03, ASPEN-04; údaje v roce 2024) a podání IND pro ALTA-002 se očekává v první polovině roku 2023. Celkově i nadále vidíme evorpacept jako nejlepším adeptem pro cílení na CD47 ve své třídě a zůstáváme optimistickými.

Spolu s tímto komentářem stanovil analytik cílovou cenu ve výši 48$, což představuje růst o více jak 600 % z aktuální ceny.

Závěr

Ačkoli se zde může jednat o poměrně dost rizikové akcie, tak podle analytiků je zde katalyzátorů, které mohou spustit obrovský růst. Jak už jsme si řekli na začátku. U těchto drobných akcií není zapotřebí tak velkého růstu na to, aby přinesly krásné zhodnocení.

I když se jedná o malé společnosti, tak si určitě u mnoha investorů místo v portfoliu najdou. Zde je ale také velmi důležité myslet na rozložení portfolia, tak ať omezíte riziko případné větší procentuální ztráty.

UPOZORNĚNÍ: Nejsem finanční poradce, a tento materiál neslouží jako finanční nebo investiční doporučení. Obsah tohoto materiálu je čistě informativní.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.