S&P 500 ^GSPC 5,018.39 -0.34%
Nvidia NVDA $830.03 -3.93%
Amazon AMZN $178.86 +2.21%
Meta META $439.10 +2.08%
Tesla TSLA $180.00 -1.79%
Microsoft MSFT $395.12 +1.49%
Apple AAPL $169.30 -0.60%
Alphabet GOOG $165.56 +0.56%

Tohle jsou 3 nejzajímavější společnosti, které v nedávné době zvýšily dividendu

Dominik Petrnoušek
19. 5. 2023
10 min read

Zvyšování dividendy je pro investory dobrý signál, že se společnostem daří a chtějí se o svůj úspěch podělit se svými akcionáři. V následujícím článku se podíváme na tři akcie, které v poslední době své dividendě zvýšily. O kolik dividenda vzrostla? Jak se jim daří? A bude dividenda dále růst?

Zvýšení (rozumné) dividendy je většinou dobrým signálem. Ukazuje to na stabilní a zdravý růst společnosti, která již nemusí reinvestovat veškeré zisky zpět do svého rozvoje. Místo toho může začít část zisků vracet svým akcionářům ve formě vyšších dividend. To naznačuje, že by společnost měla mít dostatek trvalých zdrojů růstu i do budoucna.

Dividendoví investoři mají rádi pravidelný cash flow ve formě kvartálních nebo půlročních výplat dividend. Zvýšení dividendy jim přináší ještě vyšší výnos a le

pší návratnost na investovaný kapitál.

Společnosti obvykle zvyšují dividendu pravidelně, takže zvýšení může signalizovat i dlouhodobější trend růstu výplat dividend. To potěší investory, kteří hledají stabilní a pravidelný zdroj dodatečného příjmu. Investoři mohou také očekávat, že pokud se společnosti daří natolik, že může zvyšovat dividendy, mohla by v budoucnu růst i cena jejích akcií. Vyšší dividendy a růst cen akcií pak mohou generovat vyšší celkový výnos pro akcionáře.

Na tři společnosti, které právě rozumně zvýšily dividendu se dnes podíváme!

Apple$AAPL-0.6% 

Apple je nejhodnotnější firmou na světě a globální lídr v oblasti chytrých telefonů, tabletů a osobních počítačů. Společnost založili v roce 1976 Steve Jobs, Steve Wozniak a Ronald Wayne.

AAPL

Apple

AAPL
$169.30 -$1.03 -0.60%

Capital Structure

Market Cap
2.61T
Enterpr. Val.
2.68T
Revenue
385.71B
Shares Out.
15.44B
Debt/Capital
0.59
FCF Yield
4.09%

Valuation / Dividends

P/E
26.33
EPS
6.43
P/S
6.78
P/B
35.44
Div. Yield
0.57%
Div. Payout
14.95%

Capital Eff. / Margins

ROIC
55.51%
ROE
156.04%
ROA
28.55%
Gross
45.03%
Operating
30.76%
Net Profit
26.16%
0
1
2
3
4
5
6
7
8
9

Hlavní pilíře jejich byznysu tvoří produkty jako iPhone, iPad, Mac, Apple Watch a služby Apple Music, Apple Pay a Apple Care. Zisky společnosti tvoří převážně prodeje chytrých telefonů iPhone, které v současnosti představují více než polovinu jejich tržeb. Poslední generace iPhonu se stále prodává velmi dobře a Apple pravidelně vydává aktualizace svých vlajkových produktů.

Takhle vypadá business model Applu. Zdroj

Akcie Applu dlouhodobě rostou a společnost pravidelně vrací část zisků akcionářům ve formě dividend. V posledních letech však růst tržeb zpomaluje, protože trh s chytrými telefony dosáhl určité maturity. Apple se snaží expandovat do dalších oblastí, jako jsou služby nebo nové produkty. Přesto má Apple stále silnou značku a loajální zákazníky, takže by se měl udržet mezi technologickou špičkou. Akcie Applu tak zůstávají atraktivní pro investory hledající stabilní dividendovou společnost.

Dividenda Applu není ohromujícíc, ale je stabilní a dá se očekávat, že u takového giganta udržitelná. Zdroj

Společnost Apple 4. května oznámila, že zvyšuje čtvrtletní dividendu o 4 % na 0,24 USD, což představuje roční dividendy 0,96 USD. To přináší dividendový výnos přibližně 0,54 %.

I když jde o relativně nízkou dividendu, investoři by měli brát v potaz vyhlídky na další růst dividend v budoucích letech. Společnost Apple má za sebou jedenáct let každoročního navýšení dividendy, zavedené v roce 2012. Nejlepší důvod pro očekávání růstu dividend však představuje nízké dividendové zatížení společnosti Apple - vyplácí jen 16 % zisku ve formě dividend. To znamená, že prostor pro zvyšování dividend má firemní vedení dostatek i v příštím desetiletí.

Vedle dividend společnost Apple vrací hotovost investory také výkupy akcií. Ve druhém čtvrtletí Apple vynaložil na výkup akcií 19,1 miliardy dolarů oproti 3,7 miliard dolarů na dividendy.

Vodafone$VOD 

Vodafone je britská telekomunikační společnost poskytující mobilní a pevné linky, data a kabelovou televizi. Na domácím trhu ve Velké Británii je jedním z největších operátorů v konkurenci O2 a EE. Vodafone působí také po celém světě ve více než 30 zemích.

VOD
$8.41 $0.00

Capital Structure

Market Cap
22.77B
Enterpr. Val.
79.17B
Revenue
66.95B
Shares Out.
2.71B
Debt/Capital
0.52
FCF Yield
61.22%

Valuation / Dividends

P/E
2.05
EPS
4.11
P/S
0.32
P/B
3.51
Div. Yield
12.34%
Div. Payout
23.36%

Capital Eff. / Margins

ROIC
4.91%
ROE
-55.91%
ROA
10.62%
Gross
31.68%
Operating
9.80%
Net Profit
23.49%
0
1
2
3
4
5
6
7
8
9

Vodafone vznikl spojením britské firmy Vodafone a německé společnosti Mannesmann v roce 2000. Je jediným britským telekomunikačním operátorem s přímým globálním působením. Po celém světě má přibližně 400 milionů zákazníků a provozuje zhruba 80 mobilních sítí.

Obrat společnosti se dlouhodobě zvyšuje, zejména díky růstu na trzích jižní Evropy, Afriky a Asie. Vodafone má kolem 79 000 zaměstnanců ve více než 25 zemích, přičemž velkou část její infrastruktury vlastní či spravuje prostřednictvím partnerství.

V posledních letech investoval Vodafone velké sumy do infrastruktury, zejména do sítě 5G. Na domácím trhu se mu však nedařilo dodržet růst tržeb a čelil poklesu počtu zákazníků, zejména u pevného vysokorychlostního internetu. Vzestupná trajektorie jeho zahraniční expanze je tak v poslední době vyvažována slabým výkonem na domácím britském trhu. Akcie společnosti sledují objem zahraničního růstu, který by mohl poskytnout dostatek upside potenciálu pro investory. To by se ale mělo změnit příchodem nového managementu.

Nová strategie managementu již přináší ovoce v podobě finančních výsledků.

Pokud jde o úspory nákladů, Vodafone již identifikoval 500 milionů dolarů úspor ke konci 3. čtvrtletí 2023, což je polovina cílové hodnoty 1 miliardy dolarů.

V oblasti cen Vodafone na šesti trzích, včetně Německa, zaznamenává růst ARPU z mobilních služeb a očekává další vzestup s uzavíráním nových smluv cen vázaných na inflaci.

ARPU (Average Revenue Per User) je metrika používaná u telekomunikačních společností a jiných společností poskytujících služby na předplatné. Ukazuje průměrné příjmy na jednoho uživatele.

Telekomunikační operátoři nebo poskytovatelé streamovacích služeb vydělávají peníze poskytováním služeb svým zákazníkům. ARPU ukazuje, kolik vydělávají průměrně z každého jednotlivého zákazníka. Vypočítá se tak, že se celkové tržby z mobilních služeb rozdělí počtem zákazníků.

ARPU je důležitým ukazatelem pro investory, protože ukazuje, jak společnosti rostou příjmy z každého stávajícího i nového zákazníka. Když ARPU roste, znamená to, že společnosti se daří zvýšit průměrné tržby na každého zákazníka - buď tím, že zdražuje služby, nebo prodává více přídavných produktů stávajícím zákazníkům. Obojí zvyšuje potenciál budoucích zisků. Naopak pokles ARPU signalizuje, že růst tržeb společnosti závisí více na přílivu nových zákazníků než na vyšších tržbách z každého stávajícího zákazníka.

Po odstranění nevýkonných aktiv jako maďarská jednotka se Vodafonu tři roky za sebou daří snižovat dluh. Dlouhodobý dluh se tak snížil na 48,5 miliardy dolarů z 63,9 miliardy USD v roce 2020. Když provozní cash flow drží nad 20 miliardami USD a volný cash flow se dále zlepšuje, bude Vodafone schopen dál navyšovat dividendu díky snižování dluhů. A to dokazuje i posledním navýšením o 7,53 % z 16. května.

Dividenda v tomto případě není tak hezky uhlazená a stabilní jako třeba u Applu. Zdroj

Northrop Grumman$NOC+0.3% 

Northrop Grumman je americká zbrojní a technologická společnost se sídlem ve Falls Church ve Virginii. Zabývá se vývojem a integrací systémů pro americkou vládu a globální trhy v oblasti letectví, obrany a bezpečnosti.

Hlavní produkty a služby Northrop Grumman zahrnují: vojenská letadla, dopravní letadla, elektroniku, bezpilotní prostředky, námořní systémy, vesmírnou elektroniku a systémy. V minulosti vyrobila jaderné nosiče, bombardéry, stealth letadla a bezpilotní letouny Global Hawk.

Zde již růst dividendy již opět v pořádku. Zdroj

Northrop Grumman je pátou největší zbrojní společností na světě. Velkou část zisků generuje od amerického ministerstva obrany, NASA a letectva a námořnictva.

Společnost navazuje na původní společnost Northrop Aircraft z roku 1939. Postupně se spojila s mnoha dalšími zbrojními a technologickými společnostmi, včetně Grumman Aircraft, Westinghouse Electric a TRW. Tento trend akvizic pokračuje i v současnosti.

Akcie Northrop Grumman jsou považovány za relativně stabilní vzhledem ke stabilnímu růstu, ziskům a dividendě. Společnost má vysokou páku na výdaje amerického ministerstva obrany, takže její hospodářské výsledky jsou do velké míry ovlivňovány objemem obranných rozpočtů. Dlouhodobě investoři sledují rychlost růstu tržeb a zisků, aby viděli, zda je schopna využít rostoucí vládní výdaje ve svůj prospěch.

Díky akvizici společnosti Orbital ATK a rostoucí poptávce po vesmírných řešeních, komerčních družicích a letech do vesmíru má společnost Northrop Grumman dobrou výchozí pozici pro budoucí růst. Tržby v 1. čtvrtletí vyrostly o 7 %, přičemž z jedné třetiny za to mohl program pozemního strategického odstrašování a vyšší objem stavby stíhaček.

Celkově se od společnosti očekává za celý rok růst tržeb o 4 % na 38 miliard USD a mírně nižší růst zisku. Volný peněžní tok by měl být 2 miliardy v polovině roku kvůli vyšším investicím a vyřízeným daním z výzkumu. Dividenda byla navýšena o 8,09 % a přináší tak výnos 1,67 %. Navazuje tak na dlouhou šňůru předchozích zvyšování v sektoru, který je extrémně odolný a dá se tak předpokládat, že bude tato série pokračovat.

Zvýšila některá z vašich oblíbených společností v poslední době dividendu?

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a dalších zdrojů. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.