S&P 500 ^GSPC 5,127.79 +1.26%
Apple AAPL $183.36 +5.97%
Nvidia NVDA $887.83 +3.46%
Meta META $452.05 +2.35%
Microsoft MSFT $406.66 +2.22%
Amazon AMZN $186.24 +0.82%
Tesla TSLA $181.14 +0.63%
Alphabet GOOG $169.01 +0.33%

Chcete se svézt na růstu centových akcií? Tato ETF jsou jedním ze způsobů jak omezit riziko.

Kryštof Jáně
19. 5. 2023
4 min read

Penny stocks neboli levné akcie s malou tržní kapitalizací se obchodují na burzách od nepaměti.

Významnou roli si zahrály třeba ve filmu Vlk z Wall Street, kde s jejich pomocí Leonardo DiCaprio vydělal obrovské množství peněz. V té době se obchodovaly ještě na takzvaných pink sheetech (růžové papírky) kam se zapisovaly všechny údaje o dané transakci.

Zdroj: www.lynxbroker.cz

V dnešní době bývají málo zmiňovány a jsou skryty za obrovskými giganty, které zná na trhu každý. I přes to ale stále nabízí ten největší potenciál zhodnocení vzhledem k jejich mnohdy zanedbatelné ceně. Je to jednoduché - pokud tyto akcie stojí pár centů, jakýkoli pohyb je ve stovkách procent a to se akcie pohne třeba jen o půl dolaru. Pokud chcete objevit penny stocks, nejjednodušší způsob je jednoznačně diverzifikované ETF.

1. iShares Micro-Cap ETF ($IWC+1.3%)

IWC investuje do některých z nejmenších společností ve Spojených státech. Sleduje výkonnost indexu Russell Microcap a zahrnuje téměř 1800 společností. Je jedním z největších ETF penny stocks a má investováno přes 1 miliardu dolarů. Od svého založení se mu daří dobře, zejména během pandemie, kdy jeho cena vzrostla o více než 200 %.

Tento fond je skvělý díky své diverzifikaci. Rozložil své prostředky mezi mnoho sektorů, přičemž téměř polovina je zaměřena na zdravotnictví, finanční služby a průmysl. Zdravotnický sektor je často oblíbený mezi investory do penny stocks a téměř čtvrtina IWC je do něj investována.

Cena tohoto ETF se nyní pohybuje na úrovni $105.

IWC
$116.72 $1.53 +1.33%

2. The First Trust Dow Jones Select MicroCap Index Fund ($FDM+0.2%)

First Trust Dow Jones Select MicroCap investuje do společností s malou tržní kapitalizací uvedených na NYSE, NYSEAMEX a NASDAQ. Cílem fondu je sledovat výkonnost indexu Dow Jones Select. $FDM+0.2% používá screeningový proces k určení, do kterých akcií investovat. Tento proces je založen na tržní kapitalizaci, objemu obchodování a několika finančních datových sadách.

Fond obsahuje přes 200 titulů rozdělených do širokého spektra sektorů. Nicméně, téměř dvě třetiny fondu se zaměřují na finanční služby, průmysl a spotřební zboží na volné noze. Jeho celkový majetek ve výši 170 milionů dolarů je poměrně rovnoměrně rozložen mezi všechny jeho držitele.

FDM
$61.22 $0.15 +0.25%

3. Advisorshares Dorsey Wright Micro-cap ETF ($DWMC-0.3%)

DWMC je aktivně spravované ETF, které investuje do mikro kapitálových společností s tržní kapitalizací nižší než 1 miliarda dolarů. Na rozdíl od mnoha ETF, které sledují výkonnost konkrétního indexu, DWMC je řízen zkušeným portfoliovým manažerem, který používá strategii známou jako investování na základě relativní síly pro rozhodování o nákupech a prodejích akcií.

Fond investuje pouze do akcií, splňující určitá kritéria, která se převážně týkají analýzy technických dat. Analýza nezahrnuje žádná fundamentální data společností. Má přes 150 titulů rozložených do čtyř hlavních sektorů, včetně technologií, zdravotnictví, průmyslu a spotřebního cyklu.

Od svého založení v roce 2018 se mu daří dobře: Momentální výnos je 60% a cena za jeden kus čítá něco málo přes $30.

DWMC
$30.95 -$0.09 -0.29%

Upozornění!

Nejedná se o finanční poradenství. Poskytuji veřejně dostupné údaje a sdílím své názory na to, jak bych se v daných situacích sám zachoval. Investování je rizikové a každý za svá rozhodnutí nese odpovědnost. 

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.