S&P 500 ^GSPC 5,113.44 +1.29%
Alphabet GOOG $174.05 +10.19%
Nvidia NVDA $879.84 +6.48%
Amazon AMZN $180.03 +3.66%
Microsoft MSFT $410.14 +2.78%
Meta META $440.00 -0.31%
Tesla TSLA $170.70 +0.31%
Apple AAPL $169.80 -0.05%

Tyto 3 populární mýty ohledně centových akcií jsou nesmysl. Proč tomu tak je?

Martin Bartkovský
20. 5. 2023
6 min read

Okolo centových akcií se šíří celá řada různých mýtů a pověr. Pojďme je tedy podívat na 3 nejpopulárnější mýty, které s centovými akciemi souvisí. Né všechno totiž musí být úplně pravda.

Centové akcie, známé také jako akcie s nízkou tržní cenou obvykle pod 5 dolarů, jsou obklopeny svépomocí mytologií. Někteří investoři se jim vyhýbají jako čert kříži, zatímco jiní vidí v nich možnost rychlého zisku. Skutečnost je mnohem komplikovanější. Dnes se pokusíme odhalit, a také objasnit, tři hlavní mýty o centových akciích a nastínit, jak tyto akcie mohou představovat zajímavé příležitosti pro investory.

Mýtus 1: Centové akcie jsou ze své podstaty rizikové

Riziko je neoddělitelnou součástí investování, ať už jde o akcie velkých korporací nebo o penny akcie. Samozřejmě, riziko je o něco vyšší u menších a méně stabilních společností, které se často spárují s penny akciemi, ale to neznamená, že tyto akcie jsou automaticky vysoce rizikové. Pravda je taková, že riziko může být efektivně ovládáno dobře promyšlenou investiční strategií a disciplinovaným přístupem. Důkladné hodnocení a analýza společnosti, stejně jako pečlivé sledování trhu, mohou pomoci minimalizovat rizika spojená s těmito investicemi.

Spoustu investorů si totiž pod pojmem centové akcie, které nejsou kvalitní. Například nevykazují žádné zisky, nebo dokonce ještě nemají ani produkt. Ano přiznávám, že mezi centovými akciemi se bude nacházet poměrně dost takových společností, ale neházejme všechny do jednoho pytle.

Označení centové akcie totiž není označení pro kvalitu společnosti ale jedná se pouze o cenové označení. Není proto vůbec vyloučeno, že zde najdete velmi kvalitní akcie, za velmi rozumné ceny. Můžete zde třeba najít akcii, která bude stejně kvalitní, jako například $KO+0.1% , ale bude za velmi přijatelnou cenu.

KO
$61.79 $0.05 +0.08%

Když se podíváme na graf, tak i $KO+0.1% byla do roku 1990 centovou akcií. Proč zde ale může být dost podhodnocených akcií? Odpověď je jednoduchá, tyto akcie mají většinou tak malou tržní kapitalizaci, že se analytikům moc nevyplatí tímto sektorem ztrácet čas. Aby totiž uspokojily své potřeby alokace kapitálu do této společnosti, tak by ji kolikrát museli koupit celou.

Mýtus 2: Centové akcie jsou dobré pro začátečníky

Často se tvrdí, že centové akcie jsou ideální pro začátečníky kvůli nízkým vstupním nákladům. I když je pravda, že nízká cena akcií může být pro začátečníky atraktivní, úspěšné obchodování s centovými akciemi vyžaduje důkladné pochopení dynamiky trhu a finančních analýz, které mohou být pro začátečníky obtížné.

Je tu ale ještě i další problém, a to je psychická odolnost. Centové akcie jsou totiž často hodně volatilní, což začátečníkům v investování nemusí dělat úplně dobře. Chápu, že vysoké zisky se snášejí psychicky dobře, ale zase velké nerealizované ztráty už tak dobře na psychiku dělat nemusí. U začátečníků mohou vyvolávat pochybnosti ohledně jejich pohledu na společnost, což nemusí být ideální.

Osobně bych tedy začátečníkům doporučil začít u velkých a zavedených společností, a poté se postupně prokousat skrze menší společnosti až k těmto centovým akciím.

Mýtus 3: Penny akcie nemají růstový potenciál

To je možná největší mýtus ze všech. Pravda je, že mnoho úspěšných společností začalo jako penny akcie a vyrostlo do obrovských korporací.  Pro příklad si uveďme například společnost Microsoft $MSFT+2.8% . Tato společnost byla označována za centovou akcii až do roku 1995 a od té doby přinesla obrovské zhodnocení v řádu stovek tisíc procent.

MSFT

Microsoft

MSFT
$410.14 $11.10 +2.78%

Růstový potenciál těchto akcií spočívá v identifikaci těchto slibných vyhlídek. Hluboká analýza a pochopení trhu mohou pomoci identifikovat tyto "skryté drahokamy". Díky nízkým nákladům na tyto akcie je možné koupit větší počet akcií s menší investicí, což může vést k významným procentuálním ziskům, pokud tyto společnosti prosperují.

Centové akcie jsou často spojovány s menšími, rostoucími společnostmi. Tyto společnosti mají často obrovský růstový potenciál, který ve spojení s nízkou cenou akcií může vytvořit zajímavé investiční příležitosti. Například malá technologická společnost s inovativním produktem nebo službou může vidět rychlý růst a výrazně zvýšit hodnotu svých akcií.

Závěr

Centové akcie jsou mezi investory často považovány za společnosti, které jsou malé, nekvalitní, a panuje zde obrovské riziko neúspěchu. U některých společností to samozřejmě takto dopadne. Na druhou stranu se zde dají najít i nějaké zajímavé kousky, které by mohly investorům v budoucnu přinést zajímavé zisky. Konec konců jsme to viděli na výše zmiňovaném Microsoftu.

Pamatujte si, že to, o čem se nepíše, nemusí být nutně odpad. Naopak zde může být spoustu přehlížených klenotů, které investoři prostě jenom nechtějí sledovat. Pokud teda máte vyšší toleranci k riziku, a samozřejmě i vyšší psychickou odolnost, tak určitě v této oblasti zabrouzdejte.

UPOZORNĚNÍ: Nejsem finanční poradce, a tento materiál neslouží jako finanční nebo investiční doporučení. Obsah tohoto materiálu je čistě informativní.


Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.