S&P 500 ^GSPC 5,297.1 -0.21%
Meta META $473.15 -1.74%
Amazon AMZN $183.60 -1.28%
Alphabet GOOG $175.42 +0.89%
Microsoft MSFT $420.93 -0.51%
Tesla TSLA $174.87 +0.51%
Nvidia NVDA $943.46 -0.30%
Apple AAPL $189.86 +0.08%

Aceste 3 mituri populare despre stocurile de cenți sunt un nonsens. De ce este așa?

Adrian Mutu
20. 5. 2023
6 min read

Există multe mituri și superstiții diferite în jurul acțiunilor de tip penny stock. Așadar, haideți să aruncăm o privire asupra celor mai populare 3 mituri legate de penny stocks. Nu totul trebuie să fie complet adevărat.

Acțiunile de cenți, cunoscute și sub numele de penny stocks cu un preț de piață scăzut, de obicei sub 5 dolari, sunt înconjurate de mitologia auto-ajutorării. Unii investitori le evită ca dracul, în timp ce alții le văd ca pe o oportunitate de profit rapid. Realitatea este mult mai complicată. Astăzi vom încerca să demitizăm, dar și să clarificăm trei mituri majore despre penny stocks și să subliniem modul în care aceste acțiuni pot prezenta oportunități interesante pentru investitori.

Mitul 1: Penny stocks sunt inerent riscante

Riscul este o parte inerentă a investițiilor, fie că este vorba de acțiuni ale marilor corporații sau de acțiuni de tip penny stock. Desigur, riscul este ușor mai mare în cazul companiilor mai mici și mai puțin stabile, care sunt adesea asociate cu penny stocks, dar asta nu înseamnă că aceste acțiuni sunt automat cu risc ridicat. Adevărul este că riscul poate fi gestionat eficient cu o strategie de investiții bine gândită și o abordare disciplinată. Evaluarea și analiza amănunțită a companiilor, precum și monitorizarea atentă a pieței, pot contribui la minimizarea riscurilor asociate cu aceste investiții.

Într-adevăr, mulți investitori se gândesc la acțiunile de doi bani care nu sunt de bună calitate. De exemplu, acestea nu prezintă câștiguri sau nici măcar nu au încă un produs. Da, recunosc că vor exista destul de multe astfel de companii printre penny stocks, dar haideți să nu le punem pe toate la un loc.

Eticheta de penny stock nu este o etichetă pentru calitatea companiei, este doar o etichetă de preț. Prin urmare, nu este deloc imposibil să găsiți acțiuni de foarte bună calitate la prețuri foarte rezonabile. De exemplu, este posibil să găsiți o acțiune care are aceeași calitate ca, să zicem, $KO+0.3%, dar la un preț foarte rezonabil.

KO
$63.32 $0.18 +0.29%

Dacă ne uităm la grafic, chiar și $KO+0.3% a fost un penny stock până în 1990. Dar de ce ar putea exista o mulțime de acțiuni subevaluate? Răspunsul este simplu, aceste acțiuni tind să aibă capitalizări de piață atât de mici încât nu prea merită ca analiștii să piardă timp cu acest sector. La urma urmei, pentru a-și satisface nevoile de alocare de capital în această companie, ar trebui de multe ori să cumpere întreaga companie.

Mitul 2: Acțiunile de tip cent sunt bune pentru începători

Se afirmă adesea că acțiunile de cenți sunt ideale pentru începători datorită costurilor de intrare scăzute. Deși este adevărat că prețurile scăzute ale acțiunilor pot fi atractive pentru începători, tranzacționarea cu succes a acțiunilor de tip penny stock necesită o înțelegere aprofundată a dinamicii pieței și a analizei financiare, ceea ce poate fi dificil pentru începători.

Dar mai există o altă problemă, și anume tenacitatea mentală. Acest lucru se datorează faptului că acțiunile de tip penny stock sunt adesea foarte volatile, ceea ce ar putea să nu le facă deloc bine începătorilor în investiții. Înțeleg că câștigurile mari sunt bune de luat din punct de vedere mental, dar, din nou, pierderile mari nerealizate pot să nu facă atât de bine psihicului. Pentru începători, acestea îi pot face să își pună la îndoială viziunea asupra unei companii, ceea ce poate să nu fie ideal.

Așa că, personal, aș recomanda începătorilor să înceapă cu companii mari și bine stabilite și apoi să treacă treptat prin companii mai mici până la aceste penny stocks.

Mitul 3: Penny stocks nu au potențial de creștere

Acesta este poate cel mai mare mit dintre toate. Adevărul este că multe companii de succes au început ca penny stock-uri și au crescut până au devenit corporații uriașe. Pentru a vă da un exemplu, luați în considerare Microsoft $MSFT-0.5%. Această companie a fost denumită "penny stock" până în 1995 și de atunci a oferit o apreciere uriașă de sute de mii de procente.

MSFT

Microsoft

MSFT
$420.93 -$2.15 -0.51%

Potențialul de creștere al acestor acțiuni constă în identificarea acestor perspective promițătoare. O analiză și o înțelegere profundă a pieței pot ajuta la identificarea acestor "pietre prețioase ascunse". Datorită costului scăzut al acestor acțiuni, este posibil să se cumpere un număr mai mare de acțiuni cu o investiție mai mică, ceea ce poate duce la câștiguri procentuale semnificative dacă aceste companii prosperă.

Acțiunile de tip cent sunt adesea asociate cu companii mai mici, în creștere. Aceste companii au adesea un potențial de creștere extraordinar, care, atunci când este combinat cu un preț scăzut al acțiunilor, poate crea oportunități de investiții interesante. De exemplu, o companie mică de tehnologie cu un produs sau serviciu inovator poate înregistra o creștere rapidă și poate crește semnificativ valoarea acțiunilor sale.

Concluzie

Acțiunile de tip cent sunt adesea considerate în rândul investitorilor ca fiind companii mici, de calitate scăzută și cu un risc uriaș de eșec. Pentru unele companii, bineînțeles, se va dovedi că așa va fi. Pe de altă parte, aici se găsesc câteva piese interesante care ar putea oferi investitorilor câștiguri interesante în viitor. La urma urmei, am văzut acest lucru cu Microsoft, menționată mai sus.

Nu uitați, ceea ce nu se scrie despre nu este neapărat gunoi. Dimpotrivă, s-ar putea să existe o mulțime de pietre prețioase trecute cu vederea pe care investitorii pur și simplu nu vor să le urmărească. Așadar, dacă aveți o toleranță mai mare la risc și, bineînțeles, o rezistență mentală mai mare, atunci nu ezitați să vă aventurați în acest domeniu.

AVERTISMENT: Nu sunt un consilier financiar, iar acest material nu servește drept recomandare financiară sau de investiții. Conținutul acestui material este pur informativ.


Dați articolul mai departe sau păstrați-l pentru mai târziu.