S&P 500 ^GSPC 5,099.96 +1.02%
Alphabet GOOG $173.69 +9.97%
Nvidia NVDA $877.35 +6.18%
Amazon AMZN $179.62 +3.43%
Microsoft MSFT $406.32 +1.82%
Tesla TSLA $168.29 -1.11%
Meta META $443.29 +0.43%
Apple AAPL $169.30 -0.35%

Ez a legjobb szuperosztalékos részvény a pénzügyi szektorból?

György Sárosi
27. 5. 2023
6 min read

Egyes vállalatoknak jobb a hírnevük a befektetők körében, mint másoknak. Ezek közé tartozik a Johnson & Johnson, amelyet az egyik legellenállóbb részvénynek tartanak. De tényleg az? És mi vár most rájuk?

A Johnson & Johnson a világ egyik legnagyobb és legismertebb gyógyszeripari és egészségügyi vállalata. Gyógyszerek, orvostechnikai eszközök és orvosi berendezések széles portfóliójának gyártására és értékesítésére összpontosít a lakosság és az egészségügyi intézmények számára.

JNJ
$146.14 -$0.68 -0.46%

Capital Structure

Market Cap
352.17B
Enterpr. Val.
375.19B
Revenue
89.66B
Shares Out.
2.41B
Debt/Capital
0.00
FCF Yield
4.50%

Valuation / Dividends

P/E
19.67
EPS
7.43
P/S
3.93
P/B
5.17
Div. Yield
3.26%
Div. Payout
21.76%

Capital Eff. / Margins

ROIC
27.36%
ROE
57.16%
ROA
0.00%
Gross
69.79%
Operating
25.75%
Net Profit
45.25%
0
1
2
3
4
5
6
7
8
9

A vállalatot számos erősség jellemzi. Ezek közé tartozik a széles termékportfólió, amely az egészségügy különböző területeit lefedi, a fogyasztói ellátástól a gyógyszereken át az orvostechnikai eszközökig.

A vállalat legismertebb termékei közé tartoznak a különböző márkanevek alatt forgalmazott pelenkák, a tömegpiacra gyártott kötszerek és a gyógyszeripari termékek, mint például a Zytiga prosztatarák elleni gyógyszer és a reumás betegségek biológiai kezelése, a Remicade.

A Johnson & Johnson számos szabadalommal rendelkezik a fejlett gyógyszergyártási módszerek, a célzott rákkezelések és más gyógyszeripari eljárások területén. Jelentős erőforrásokat fordít kutatásra, hogy új szabadalmakat szerezzen és javíthassa termékkínálatát.

Legismertebb termékei közé tartoznak a bevált fogyasztói termékek, mint például a babasampon és a pelenkák, amelyek a vállalat megalakulása óta kulcsfontosságú bevételi forrást jelentenek. Az utóbbi évtizedekben egyre nagyobb jelentőségre tett szert a gyógyszeripari üzletág, amely jelentős bevételt termel.

A vállalat bevétele $JNJ-0.5% szegmensek szerint. Forrás

A Johnson & Johnson vállalatot erőteljes kutatás és innováció jellemzi, ami lehetővé teszi, hogy új és jobb termékekkel bővítse portfólióját.

A JNJ-t az utóbbi időkben és általában véve is a legnagyobb innovátornak tartják. Forrás

Nehéz megmondani, hogy egy vállalat a legjobb-e a stabilitás vagy a pénzügyi egészség szempontjából. De mindenesetre a $JNJ-0.5% rendkívül jó minőségűnek és a szegmens egyik legjobbjának tekinthető.

A vállalat olyan erősségeire támaszkodhat, mint a széles termékkínálat, a minőség, a szilárd pénzügyi háttér és a stabilitás. Ez segít neki abban, hogy erős piaci pozícióját megőrizze, és az erős versenyben is növekedjen. Ez teszi a Johnson & Johnsont az egyik legnagyobb és legelismertebb márkává az üzletágában.

Egy másik tényező az osztalék, amelynek története itt is lenyűgöző.

A vállalat osztalékfizetése valóban lenyűgöző. Forrás:

Amikor erre a grafikonra nézek, egy dolog jut azonnal eszembe. A befektetőknek nagyon oda kell figyelniük az osztaléknövekedés ütemére , amikor az osztaléknövekedési részvényeket vizsgálják. Bár egy vállalat akár évtizedekig is emelheti az osztalékot, ha csak szerény emeléseket hajt végre, az nem feltétlenül fog sokat érni.

A Johnson & Johnson kiemelkedik, mert nemcsak hosszú múltra tekint vissza az osztalékemelések terén, hanem agresszívan emeli az osztalékot. Az elmúlt 10 évben az osztalékok 85%-kal nőttek, ami 6,4%-os éves összetett növekedési rátának felel meg.

Bár a vállalatnak számos jogi kihívással és perrel kellett szembenéznie egyes termékeivel kapcsolatban, az elmúlt öt évben megőrizte erős, 19% körüli haszonkulcsát.

A haszonkulcs az elmúlt öt évben folyamatosan 19% körül volt.

Természetesen fontos megjegyezni, hogy nem kell mindennek rózsásnak lennie.

Amikor a Johnson & Johnson 2022 negyedik negyedévének eredményeit jelentette, a befektetők csalódottak voltak a csökkenő általános eladások miatt. A teljes értékesítés éves szinten 4,4%-kal, 23,7 milliárd dollárra csökkent. Elsősorban a COVID-19 vakcina alacsonyabb eladásai és az erősebb amerikai dollár volt a hibás.

A fogyasztói egészségügyi üzletág stagnált. A hatékonyabb üzletággá válás érdekében a vállalat azt tervezi, hogy a fogyasztói egészségügyi üzletágat 2023 második felében különálló vállalatba szervezi ki, amely a Kenvue nevet kapja.

A Johnson & Johnson az első negyedév végén 2,63 milliárd részvényt birtokolt, ami 420 milliárd dolláros piaci kapitalizációnak felel meg. A nettó adósság a 2022-es eredmények alapján mintegy 15 milliárd dollár volt, így a vállalat összértéke mintegy 441 milliárd dollárra nőtt. A Kenvue 56 milliárd dolláros értéke a Johnson & Johnson értékének 13%-át teszi ki, mivel a Kenvue a 2022-es árbevétel mintegy 16%-áért felelős, bár átlag alatti árrés mellett.

Mi a véleménye a Johnson & Johnsonról? Van a portfóliójában?

Jogi nyilatkozat: Ez semmiképpen sem befektetési ajánlás. Ez pusztán az én összefoglalóm és elemzésem, amely az internetről és más forrásokból származó adatokon alapul. A pénzügyi piacokon történő befektetés kockázatos, és mindenkinek a saját döntései alapján kell befektetnie. Én csak egy amatőr vagyok, aki megosztja a véleményét.

Olvassa el a teljes cikket ingyenesen?
Gyerünk 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Adja tovább a cikket, vagy tegye el későbbre.