S&P 500 ^GSPC 5,048.42 -0.46%
Meta META $441.38 -10.56%
Tesla TSLA $170.18 +4.97%
Nvidia NVDA $826.32 +3.71%
Microsoft MSFT $399.04 -2.45%
Alphabet GOOG $157.95 -1.96%
Amazon AMZN $173.67 -1.65%
Apple AAPL $169.89 +0.51%

Tahle internetová společnost ztratila 72 % hodnoty, ale analytici jí ve velkém nakupují

Kryštof Jáně
28. 5. 2023
5 min read

Firem, které na internetu prodávají vše na co si člověk vzpomene je celá řada v čele s Amazonem $AMZN-1.7% , ale pokud jde o zboží starší alespoň 20 let, nebo ručně vyráběné je Etsy $ETSY+0.5% na první příčce.

Poté, co růstové akcie podlehli síle loňského medvědího trhu, od začátku roku 2023 odrážejí.

Ne všechny růstové akcie se však přidávají do klubu stoupajících růstovek. Specialista na e-commerce Etsy $ETSY+0.5% je jednou z těch akcií, které se tento rok zatím propadly. Cena akcií této společnosti klesla od začátku roku o 25 %.

Společnost nepochybně čelí některým problémům, které je těžké ignorovat. Přesto si analytici tuto šanci nenechají ujít. Akcie Etsy kupují zejména na současných úrovních, kde jim tahle společnost přijde až směšně levná.

ETSY

Etsy, Inc.

ETSY
$67.20 $0.33 +0.49%

V prvním čtvrtletí se tržby Etsy meziročně zvýšily o 10,6 % na 640,9 milionů USD. To je mnohem pomalejší tempo růstu tržeb než historický model společnosti - ale alespoň horní linie se pohybuje správným směrem.

Čistý zisk společnosti se snížil na 74,5 milionu USD, meziročně o 13,4 % méně. Přesto, vzhledem k náročné ekonomické situaci v minulém roce, není překvapivé, že vidíme celkový pokles. Ostatně totéž se stalo mnoha dalším specialistům na e-commerce. Při bližším zkoumání je ale problém spíše s růstem příjmů.

Loni společnost zvýšila poplatek za transakci prodávajícího z 5 % na 6,5 ​​%. Změna nabyla účinnosti 11. dubna 2022. Vzhledem k tomu, že prodej zboží společnosti v posledním čtvrtletí poklesl, horní linie by se snížila, nebýt zvýšeného transakčního poplatku, který společnost uvalila na prodejce počínaje druhým čtvrtletím loňského roku.

Můžeme očekávat, že příjmy $ETSY+0.5%  se budou alespoň na chvíli pohybovat směrem dolů. Platforma společnosti se zaměřuje na vintage a ručně vyráběné zboží, které není známé tím, že je levné. 

Spotřebitelé pravděpodobně sníží výdaje na druhy zboží na platformě Etsy v případě hospodářského poklesu. V důsledku těchto faktorů investoři rozprodávají akcie společnosti.

Výhody společnosti

1. Etsy má skvělou kvalitu a rychlost při doručování jednotlivých objednávek. Například, pokud si objednáte zboží z Evropy do USA, dostanete jej do 3 dnů od objednání i při relativně malé objednávce - (pod $100 včetně dopravy).

2. Trh ručně vyráběných nebo vintage (starších) položek – je stále bez větší konkurence. Společnost odhaduje celkovou hodnotu tohoto trhu ve výši 2 bilionů dolarů, z nichž ukořistila jen nepatrný zlomek. V rámci specializace Etsy tedy zbývá spousta mezer.

3. Společnost si vybudovala konkurenční výhodu, konkrétně efekt setrvačnosti. Čím více kupujících na její platformě, tím více se stává atraktivní pro prodejce, kteří hledají speciálně starší a ručně vyráběné zboží, takže hodnota jejích webových stránek roste s tím, jak je používá více lidí.

Tržby společnosti se v covidových letech výrazně zvýšili, jelikož všichni začali nakupovat online. Není to jediná firma, která se z těchto let ještě vzpamatovává. I přes to, že roky pandemie společnosti neublížili zevnitř, nyní se potýká jako mnohé další s poklesem zisků. To je logické, když jsou normální obchody otevřené a zákazníci nemusí nakupovat výhradně na internetu.

Trh, na kterém Etsy působí je stále velmi atraktivní a nenachází se na něm tolik konkurence jako má třeba Amazon $AMZN-1.7%. Specializované inernetové obchody před seboi mají zářné časy a $ETSY+0.5% nebude výjimkou.

Akcie nabízí pěknou návratnost za dnešní ceny, které se pohybují kolem úrovně $85. Pokud se cena dostane na vrchol z minulých let, investor z dnešních cen vydělá přes 250 % a to už je slušná návratnost.

Analytici předpovídají významný růst v desítkách %. Drtivá většina se shodla na nákupu a kdo nechtěl nakupovat, tak ze 31 analytiků se 13 postavilo na stranu HOLD. Pouze 2 se rozhodli Etsy prodat.

Firma se už nespoléhá pouze na svůj obchod, který tvoří 75 % příjmů společnosti ze kterých většina pochází ze Spojených států, ale začíná si budovat také položku služby. Ty aktuálně generují 25 % výdělku a Etsy tak výborně diverzifikuje své podnikání.

Máte $ETSY+0.5% v portfoliu nebo se Vám tam tahle společnost nehodí?

Nejedná se o finanční poradenství. Poskytuji veřejně dostupné údaje a sdílím své názory na to, jak bych se v daných situacích sám zachoval. Investování je rizikové a každý za svá rozhodnutí nese odpovědnost.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.