S&P 500 ^GSPC 5,018.39 -0.34%
Nvidia NVDA $830.03 -3.93%
Amazon AMZN $178.86 +2.21%
Meta META $439.10 +2.08%
Tesla TSLA $180.00 -1.79%
Microsoft MSFT $395.12 +1.49%
Apple AAPL $169.30 -0.60%
Alphabet GOOG $165.56 +0.56%

Energetický sektor vládne trhu a vy se na něm můžete podílet pomocí těchto ETF

Dominik Petrnoušek
1. 6. 2023
5 min read

V posledních měsících jsme se mohli přesvědčit, že energetický sektor umí být štědrý, ale i poměrně divoký. Tomu se dá poměrně dobře zabránit diverzifikací pomocí ETF, na které se nyní podíváme.

SPDR S&P Oil & Gas Exploration & Production ETF $XOP-2.3% 

XOP je ETF, které poskytuje expozici na vývoj cen akcií velkých amerických společností zabývajících se průzkumem a těžbou ropy a zemního plynu. Sleduje výkonnost indexu S&P Oil & Gas Exploration & Production Select Industry Index, který zahrnuje přední společnosti z tohoto odvětví jako ExxonMobil, EOG Resources $EOG-1.6%, ConocoPhillips $COP-1.0%, Chevron $CVX-1.0% nebo Pioneer Natural Resources $PXD-0.5% .

I přes diverzifikaci prostřednictvím indexu je toto ETF považováno za rizikovější fond, který v minulosti přinesl spíše průměrnou až podprůměrnou výkonnost.

Jeho volatilita je opravdu poměrně velká

Nicméně pro investory hledající expozici na tuto oblast ekonomiky poskytuje tento fond obchodovatelnou a relativně levnou možnost s celkovými ročními náklady 0,35 %

iShares Global Energy ETF $IXC-1.4% 

iShares Global Energy ETF je ETF, které se zaměřuje na akcie společností působících v energetickém sektoru z celého světa.

Cílem fondu je poskytnout investorům expozici na celosvětové energetické trhy a umožnit jim investovat do akcií společností z různých regionů, včetně Severní Ameriky, Evropy a Asie-Pacifiku.

Portfolio fondu obsahuje více než 150 společností, z nichž největší podíl mají firmy z oblasti těžby ropy a zemního plynu. Mezi největší holdingy fondu patří společnosti jako Exxon Mobil $XOM-1.9%, Chevron $CVX-1.0%, Royal Dutch Shell $SHEL-1.0% a BP $BP-1.4%.

IXC je konstruován tak, aby odrážel výkonnost indexu S&P Global Energy Index, což je benchmark tvořený 90 největšími společnostmi z celého světa, které se zabývají těžbou, zpracováním nebo distribucí energie. Fond je diverzifikován geograficky i sektorově, což pomáhá minimalizovat rizika spojená s koncentrací na jednom trhu nebo sektoru.

IXC je obchodován na burze NYSE Arca a investorům umožňuje snadný přístup k celosvětovému energetickému sektoru s relativně nízkými náklady. Fond má také poměrně vysokou likviditu, což znamená, že investoři mohou snadno nakupovat a prodávat akcie fondu.

Vzhledem k tomu, že energetický sektor je obecně považován za cyklický a citlivý na změny cen surovin a globální ekonomickou situaci, může být IXC vhodný pro investory s větším apetitem na riziko nebo pro ty, kteří hledají diverzifikaci svého portfolia.

Energetický sektor je cyklický z několika důvodů. Za prvé, energetický sektor je velmi závislý na cenách surovin, zejména na cenách ropy a zemního plynu, které jsou velmi nestabilní a mohou se výrazně měnit v závislosti na globální ekonomické situaci, geopolitických událostech a nabídce a poptávce na trhu. Například, pokud dojde k nadměrnému nabídkovému přebytku na trhu s ropou, ceny ropy mohou výrazně klesnout a mít tak negativní dopad na výkonnost energetických společností.

Za druhé, energetický sektor je velmi citlivý na změny v globální ekonomice a obecného hospodářského klimatu. Pokud dojde k hospodářské recesi nebo poklesu poptávky po energii, mohou se příjmy energetických společností snížit a mít negativní dopad na výkonnost sektoru. Naopak, pokud dojde k hospodářskému růstu a zvýšení poptávky po energii, mohou energetické společnosti profitovat a zlepšit své výsledky. O tom jsme se nedávno přesvědčili.

Za třetí, energetický sektor je také velmi závislý na politických a regulačních změnách v jednotlivých zemích, kde společnosti působí. Například, změny v daňových sazbách, přísnější ekologické regulace nebo omezení těžby v určitých oblastech mohou mít významný dopad na výkonnost energetických společností.

Invesco S&P 500 Equal Weight Energy ETF $RYE+0.2% 

Jak už název naznačuje, tady bude něco jinak. RYE se zaměřuje na společnosti z energetického sektoru, ale na rozdíl od tradičních ETF zaměřených na toto odvětví, RYE uplatňuje rovnováhu mezi jednotlivými společnostmi v portfoliu.

To znamená, že každá společnost v portfoliu má stejný podíl, což umožňuje menším společnostem v energetickém sektoru, aby měly stejný vliv na výkonnost fondu jako větší společnosti. Rovnováha v portfoliu také minimalizuje riziko koncentrace na jedné společnosti nebo skupině společností.

RYE je konstruován tak, aby odrážel výkonnost S&P 500 Equal Weight Energy Indexu, což je index tvořený stejným počtem akcií z každé společnosti v portfoliu. Tento index se liší od tradičního S&P 500 Energy Indexu, který je vážený podle tržní kapitalizace společností. Fond je také obchodován na burze NYSE Arca a umožňuje, stejně jako v předchozím případě, investorům snadný přístup k energetickému sektoru prostřednictvím standardního brokera.

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a dalších zdrojů. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.