S&P 500 ^GSPC 5,099.96 +1.02%
Alphabet GOOG $173.69 +9.97%
Nvidia NVDA $877.35 +6.18%
Amazon AMZN $179.62 +3.43%
Microsoft MSFT $406.32 +1.82%
Tesla TSLA $168.29 -1.11%
Meta META $443.29 +0.43%
Apple AAPL $169.30 -0.35%

5 revolučních společností s potenciálem růstu přes 300 %

Kryštof Jáně
1. 6. 2023
7 min read

Poslední týdny byly na trhu velmi optimistické. Na riziko recese se téměř zapomnělo a USA opět žene trhy nahoru díky dohodě  o navýšení dluhového stropu. Tento velmi pozitivní sentiment se přenesl z hlavních technologických akcií na indexy a z těch zase do menších společností. Postupně tato vlna optimismu po výsledkové sezóně zasáhla téměř všechny růstovky. Následující společnosti by z tohoto sentimentu mohly těžit i nadále.

1. TuSimple Holdings ($TSP-5.7%)

TuSimple Holdings je technologická společnost zaměřená na autonomní řízení nákladních vozidel. Společnost byla založena v roce 2015 s cílem vyvinout a nasadit bezpečné a efektivní autonomní kamiony.

Hlavním produktem společnosti TuSimple je její samořídící systém pro nákladní vozidla. Tento systém využívá pokročilého počítačového vidění, umělé inteligence a sensorů k tomu, aby vozidlo dokázalo samostatně rozpoznat své okolí, plánovat trasu, reagovat na dopravní situace a provádět řízení bez lidského zásahu.

TSP
$0.25 -$0.02 -5.66%

Společnost také spolupracuje s výrobci, aby integrovala svou technologii přímo do nových vozidel. Tímto způsobem se snaží o rychlé a hladké přijetí autonomního řízení na trhu.

Firma TuSimple je na burze teprve krátce - od roku 2021. Díky tomuto kroku získala přístup k dalším financím. Bohužel je tato firma zatím prodělečná, ale jakmile se jí podaří vstoupit na trh oběma nohama, mohla by nabídnou super příležitost do budoucna.

Momentálně se také veze na hypu kolem AI, ale její potenciál zatím není ani zdaleka vyčerpán.

2. 180 Life Sciences Corp. ($ATNF+4.0%)

180 Life Sciences Corp. je biotechnologická společnost se zaměřením na vývoj léčiv pro léčbu zánětlivých onemocnění. Společnost se soustředí na výzkum a vývoj nových terapeutických přístupů s cílem zlepšit kvalitu života pacientů trpících závažnými onemocněními, jako je pankreatitida a chronická bolest.

ATNF
$1.80 $0.07 +4.05%

Společnost byla většinu roku pod tlakem. Kromě toho, že v dubnu uzavřela kolo financování ve výši 3 milionů dolarů, nezaznamenalo mnoho významných událostí. Společnost uvedla, že čisté výnosy z nabídky hodlá použít na výdaje, výzkum, vývoj a obecné firemní účely. Patří mezi ně příprava žádosti o registraci a právní poplatky.

180 Life Sciences spolupracuje s renomovanými vědeckými institucemi, akademickými partnery a odborníky na výzkum a vývoj léčiv. Cílem společnosti je poskytnout inovativní a účinné terapeutické možnosti pro pacienty, kteří trpí chronickými zánětlivými onemocněními.

I když jsou nyní akcie společnosti na dně, nabízí se skvělá příležitost při pohledu na risk. Nemůžete ztratit tolik když to nevyjde, ale potenciál je zde obrovský. Jen na svůj vrchol, který akcie opustila před 2 lety je to z dnešních hodnot zhodnocení přes 18 000 %.

3. Aemetis Inc. ($AMTX-2.2%)

Aemetis Inc. je americká společnost se zaměřením na pokročilé biopalivo a chemikálie. Společnost se specializuje na výrobu obnovitelných paliv, včetně biopaliva, bioplynu a pokročilých chemikálií, které slouží jako alternativa k tradičním fosilním palivům.

Hlavními činnostmi společnosti jsou: výroba bioethanolu, bioplynu a chemikálií.

AMTX
$3.94 -$0.09 -2.23%

Hlavním výrobním zařízením společnosti Aemetis je bioethanolový závod v Keyes, v Kalifornii, který má kapacitu přibližně 60 milionů galonů (227 milionů litrů) bioethanolu ročně. Zde se využívají různé suroviny, včetně kukuřice, cukrové třtiny a dalších biomateriálů, k výrobě obnovitelného paliva.

Je to vlastně taková bioplynka streoidech. I u nás v Česku máme minimálně jednu bioplynku v podhůří Orlických hor.

Kromě výroby biopaliv se Aemetis Inc. také podílí na dalších projektech a spolupracuje s dalšími subjekty v odvětví obnovitelných paliv, včetně výzkumu a vývoje nových technologií.

4. Lilium NV ($LILM+4.3%)

Lilium je německá společnost působící v oblasti letecké mobility. Její hlavní vizí je vytvořit revoluční letecký dopravní systém založený na elektrických leteckých taksích (typ leteckého prostředku, který je navržen pro přepravu cestujících na krátké vzdálenosti ve městském prostředí), které jsou schopné vertikálního vzletu a přistání.

LILM
$0.93 $0.04 +4.28%

Společnost Lilium vyvíjí a staví malá elektrická letadla s pohonem osmi křídlovými motory, které jsou umístěny na křídlech. Tyto letouny mají schopnost vzletu a přistání vertikálně, což jim umožňuje operovat z malých přistávacích ploch a heliportů.

Po vzletu se přechází na horizontální letový režim a dosahují rychlosti až 300 km/h. Lilium se zaměřuje na vybudování sítě heliportů ve městech, aby umožnila rychlou a ekologicky šetrnou přepravu mezi různými lokalitami.

Firma je na burze teprve krátce - od roku 2021 a za tu dobu dokázala ztratit přes 90 % své hodnoty. To, že začala na evidentně pro trh vysoké ceně upozorňuje na významný potenciál v dopravě budoucnosti.

Pokud by se této zatím malé firmě podařilo dostat svá letadla do velkého počtu měst, byl by to dopravní prostředek, který by chtěl každý minimálně zkusit. Na to pak navazuje další možnost monetizace - půjčování letounů a dalšího vybavení  na kterém by mohla firma benefitovat.

5. Stereotaxis Inc. ($STXS-2.1%)

Stereotaxis je americká společnost specializující se na medicínskou technologii a robotické systémy pro intervenci v oblasti kardiologie. Jejich hlavním produktem je systém nazývaný "Robotic Magnetic Navigation System" (RMN), který umožňuje precizní a neinvazivní navigaci katetrem (pružná trubice používaná v medicíně k diagnostickým nebo terapeutickým účelům) při kardiologických procedurách.

STXS
$2.30 -$0.05 -2.13%

Stereotaxis využívá magnetické navigace, která umožňuje přesné řízení a ovládání katetru pomocí magnetického pole. To umožňuje lékařům dosáhnout obtížně přístupných míst v srdci a provádět komplexní výkony s vysokou přesností a minimalizováním invazivních zákroků.

Kombinace Abbottova systému srdečního mapování s robotickou technologií Stereotaxis umožňuje diagnostické informace v reálném čase s přesným poskytováním robotické terapie. 

Kombinace těchto dvou technologií je klíčovou událostí pro komunitu lékařů, kteří byli průkopníky a prosazovali robotiku v elektrofyziologii,“ řekl Dr. J. Peter Weiss, elektrofyziolog a klinický profesor medicíny na Banner University of Arizona Medical Center.

Každá z těchto akcií má ještě co nabídnou a aktuální nízké ceny nabízí pěkný poměr zisku ku riziku. Několik z nich se doposud vezlo na pozitivní vlně AI a mohou z toho ještě v budoucnu těžit.

Pokud někdo má nějakou společnost z výše uvedených v portfoliu, rád si o tom popovídám v komentářích.

Nejedná se o finanční poradenství. Poskytuji veřejně dostupné údaje a sdílím své názory na to, jak bych se v daných situacích sám zachoval. Investování je rizikové a každý za svá rozhodnutí nese odpovědnost.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.