S&P 500 ^GSPC 5,313.87 +0.11%
Tesla TSLA $182.83 +4.50%
Microsoft MSFT $430.64 +1.25%
Meta META $463.37 -1.17%
Amazon AMZN $181.92 -0.88%
Apple AAPL $192.47 +0.75%
Alphabet GOOG $178.80 +0.19%
Nvidia NVDA $948.90 +0.12%

2 AI akcie, které nakupují portfolio manažeři

Kryštof Jáně
5. 6. 2023
6 min read

V poslední době se nám nejen na akciových trzích rozmohla euforie v oblasti AI. Vše co má něco společného s AI letí nahoru. Dobře, to by bylo možná okrajově pochopitelné, ale nahoru letí celý trh i společnosti, které třeba umělou inteligenci zatím nevyužívají. Je to jako jedna velká nákupní horečka a jde o to, abychom se nedostali do AI bubliny. To by poté bylo opravdu bolestivé splasknutí, které by ale podle mě trhům prospělo. V roce 2022 jsem sice byli svědky propadu trhu, ale ještě nikde netekla takříkajíc krev. Pokud jsme ale nyní v tomto období, je již nad míru jasné, že AI tady s námi bude pořád a bude společně s moderními technologiemi určovat chod světa. Nemyslím to tak, že by nás technologie ovládly (jako nadvláda strojů v Matrixu), ale to také záleží na tom, jak si to každý přebere. Někdo klidně může považovat to, že nás technologie ovládají co se týče závislostí na nich. To se týká mobilních telefonů, spotřebičů a různých pomocných systémů, které dnes každý v moderním světě využívá. V budoucnu se tato "závislost" bude ještě prohlubovat. Pokud toto víme, můžeme se na to nejen psychicky, ale i finančně připravit.

1. CrowdStrike Holdings ($CRWD+0.7%)

CrowdStrike je společnost působící v oblasti kybernetické bezpečnosti. Jejich hlavní specializací je ochrana před pokročilými hrozbami a útoky, včetně kybernetického špionáže.

Společnost CrowdStrike poskytuje svým zákazníkům řešení založená na umělé inteligenci a analýze objemných dat, která pomáhají odhalovat a eliminovat hrozby v reálném čase.

Hodnota aplikací umělé inteligence obecně roste s množstvím dat, která dokážou zpracovat. Jen málo poskytovatelů kybernetické bezpečnosti dokáže nakrmit své modely umělé inteligence tak obsáhlými daty ke kterým má CrowdStrike přístup. Jejich platforma analyzuje biliony signálů každý týden.

CRWD
$351.35 $2.60 +0.75%

Během prvního fiskálního čtvrtletí, které skončilo 30. dubna, CrowdStrike vykázal tržby, které meziročně vzrostly o 42 % na anualizovaných 2,77 miliardy dolarů. CrowdStrike mírně zvýšil výhled tržeb na celý fiskální rok 2024 z rozsahu, který poskytl v březnu. Management nyní očekává, že celkové příjmy se pohybují mezi 3 miliardami USD a 3,0367 miliardami USD.

Střed nových odhadů CrowdStrike pro příjmy za fiskální rok 2024 představuje 35% meziroční zisk. To je méně, než jsou investoři zvyklí, ale pravděpodobně stále dostatečně rychle, aby to ospravedlnilo současné nebetyčné ocenění akcií. Akcie se obchodují přibližně za 66násobek.

CrowdStrike je známý také díky svému konceptu "CrowdStrike Intelligence", což je tým odborníků, který sbírá a analyzuje informace o kybernetických hrozbách a aktorech na celém světě. Tato inteligence je pak využívána k identifikaci a prevenci nových hrozeb a útoků.

Analytici na tuto společnost nahlíží jednoznačně velmi pozitivně a řada z nich ji nakupuje do svých fondů a portfolií. Jakožto společnost, která se postupně dostává pevnými kroky do zisku to není špatné.

Společnost také spolupracuje s různými organizacemi a podniky po celém světě, včetně vládních institucí, finančních organizací a firem různých velikostí. Jejich cílem je poskytovat vysoce účinná a inovativní řešení v oblasti kybernetické bezpečnosti a pomáhat ochraňovat zákazníky před neustále se vyvíjejícími hrozbami v digitálním světě.

2. UiPath ($PATH-1.7%)

UiPath je přední společnost v oblasti robotické automatizace procesů (RPA). Jejich platforma umožňuje automatizovat opakující se úkoly a procesy, které běžně vyžadují manuální práci. RPA využívá softwarové roboty, aby zpracovávaly úlohy podobně jako člověk, avšak s rychlostí a přesností, kterou mohou lidské operátoři těžko dosáhnout.

UiPath nabízí nástroje a funkce, které umožňují snadnou automatizaci různých procesů, včetně zpracování dat, extrakce informací z dokumentů, interakce s aplikacemi a systémy třetích stran, a dalších. Jejich platforma je založena na drag-and-drop přístupu, což znamená, že uživatelé mohou vizuálně navrhnout a sestavit automatizační procesy bez nutnosti psaní kódu.

PATH
$19.96 -$0.36 -1.75%

Poptávka po softwarových službách zůstala silná i během relativně slabého období. UiPath během svého fiskálního prvního čtvrtletí, které skončilo 30. dubna, vykázal zdražení o 122% v dolarech.

Akcie UiPath se letos obchodují za přibližně 63násobek očekávání managementu pro upravené zisky. To je vysoký násobek, ale společnost má stále docela dobrou šanci překonat své ocenění a poskytnout trhové zisky ze současných úrovní. Od nynějška do roku 2030 se očekává, že trh RPA poroste o 39,9 % ročně, podle Grand View Research. Přidání některých akcií této společnosti do diverzifikovaného portfolia nevypadá jako fatální chyba.

I na tuto akcii se výhledy analytiků ubírají k možnosti růstu. Je tady míra o něco menší, ale stále je dobrá oprati jiným společnostem. Tahle firma je oproti té předchozí mnohem více prodělečná, ale pokud se odvětví AI bude rozvíjet takovým, tempem jako nyní, nebude to jistě dlouho trvat a přidá se do klubu těch ziskových.

Společnost UiPath má rozsáhlou zákaznickou základnu po celém světě a spolupracuje s různými odvětvími a organizacemi, včetně bankovnictví, zdravotnictví, výroby, logistiky a dalších. Jejich cílem je pomáhat organizacím zvýšit efektivitu, snížit náklady a zlepšit kvalitu svých procesů prostřednictvím automatizace.

UiPath je také aktivní v oblasti vzdělávání a certifikace, poskytuje odborné školení a zdroje pro uživatele, aby se stali certifikovanými v oblasti RPA a mohli efektivně využívat jejich platformu.

Nejedná se o finanční poradenství. Poskytuji veřejně dostupné údaje a sdílím své názory na to, jak bych se v daných situacích sám zachoval. Investování je rizikové a každý za svá rozhodnutí nese odpovědnost.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.