S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.79 -1.99%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

Dilema kolem nástupnictví Jamieho Dimona v společnosti JPMorgan

Lukáš Anděl
5. 6. 2023
5 min read

Nebojte, i přes tento titulek, neděje se aktuálně nic proč by měl odcházet. Článek mi přišel včera zajímavý a tak se chci zde o něj taky podělit. Nedávno se tu více rozebíral názor na $BRK-B+0.9% a jaké dopady by mělo kdyby Warren Buffett nebo Charlie Munger odešli.

Představení Jamieho Dimona. Dnes 67 letý miliardář, 4x zařazen do žebříčku mezi 100 nejvlivnějších lidí světa. Je předsedou a generálním ředitelem společnosti JP Morgan Chase. $JPM+1.2% Začínal jako obchodník, bankéř menších společností. V roce 2000 se stal generálním ředitelem Bank One, tehdy páté největší banky v zemi. Následně v roce 2004 po sloučení s $JPM+1.2% se stal prezidentem a provozním ředitelem.  Rok na to byl jmenován generálním ředitelem. V roce 2006 byl jmenován předsedou a prezidentem.

Nyní vznikla otázka, co bude, až jednoho dne přestane řídit největší a nejziskovější banku v zemi. A případně, kdo ho dokáže nahradit?

„Problém“, řekl bankovní analytik Mike Mayo z Wells Fargo. "Můj nejlepší odhad by byl pokles akcií o 5 %, kdyby Jamie náhle odešel. Což by z něj udělalo muže za 20 miliard dolarů." To už je docela značný pokles pro někoho, kdo má v této společnosti více zainvestováno. Tato otázka nedávno nabyla na důležitosti i díky nedávné záchraně First Republic $FRC (uvedl jsem starý ticker, teď je jiný po tom převzetí). Tímto převzetím se zvýšil jejich dosah, vliv a zároveň i zisk. Také to pevně ustanovilo Dimona jako hlavního záchranáře v oboru.

Sedmašedesátiletý Dimon dal jasně najevo, že v nejbližší době neplánuje odejít. Otevřeně však také přemítal o životě po JPMorgan. 

"Nemohu to dělat navždy, vím to," řekl Dimon 22. května analytikům. "Ale moje intenzita je stejná. Myslím, že až takovou intenzitu mít nebudu, měl bych odejít." Na seznamu kandidátů je podle osoby obeznámené s plánováním nástupnictví banky dlouholetý výkonný ředitel JPMorgan $JPM+1.2%  Daniel Pinto, který by mohl zasáhnout, pokud by se náhle něco pokazilo. Uvnitř banky již existuje plán, co se stane, když Jamie Dimona "srazí autobus" (trochu bizardní, když vám kolegové plánují takovou smrt)🤦‍♂️

Pokud Dimon zůstane dalších tři až pět let, tak dva šéfové spotřebitelského bankovnictví jsou považováni za průkopníky, kteří ho nahradí: Marianne Lake a Jennifer Piepszak. Ostatní manažeři by mohli dostat pozornost, pokud Dimon zůstane déle.

Dimon minulou středu pro Bloomberg přiznal , že mu hlavou proletěla myšlenka ucházet se o veřejnou funkci. "Miluji svou zemi a možná jednou budu sloužit své zemi v té či oné funkci," řekl. Byl také v průběhu let často spojován s hlavními rolemi ve Washingtonu. Během času prezidenta Obamy v úřadu byl často zmiňován jako možný ministr financí. Miliardář Warren Buffett dokonce v roce 2012 vyjádřil podporu a řekl, že Dimon by byl pro tuto práci nejlepší volbou. Ve středu další miliardář, manažer hedgeových fondů Bill Ackman, naléhal na Dimona, aby v roce 2024 kandidoval na prezidenta jako demokrat. Tvrdí, že by mohl porazit prezidenta Bidena v primárních volbách a bývalého prezidenta Donalda Trumpa ve všeobecných volbách.

Je vidět, že jo to opravdu vlivný člověk. Akcionáři $JPM+1.2% se ale nemusí minimálně do roku 2026 bát. Proč? Správní rada dala jasně najevo, že chce, aby banku řídil o tolik déle. Důvodem je speciální retenční bonus ve výši 1,5 milionu opcí, které představenstvo udělilo Dimonovi v roce 2021. Tyto opce nemůže uplatnit až do roku 2026 a při plnění určitých výkonnostních cílů musí zůstat v bance po celou dobu.

Současná očekávaná hodnota ocenění se podle Andyho Restaina z Technical Compensation Advisors pohybuje kolem 49 milionů dolarů. Nelze je uplatnit, pokud akcie JPMorgan nezíská zpět 149 USD, což je cena v době udělení bonusu. Akcie banky v pátek uzavřely na 140,47 USD.

Závěrem, jak koukáte na akcie společnosti Vy? Je vidět, že tento člověk dobře ví co dělá a je v tom dobrej, když si jej takto váží i další vysoce postavení, kteří dokonce by jej viděli jako kandidáta na prezidenta USA. Co bude pak, nikdo neví, ale pro teď si myslím, že je banka v dobrých rukách a růst ji ještě čeká, kdo nakupoval v propadu, tak udělal velmi dobře. 😊


Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.