S&P 500 ^GSPC 5,180.74 +1.03%
Nvidia NVDA $921.52 +3.79%
Meta META $465.68 +3.04%
Tesla TSLA $184.76 +1.97%
Microsoft MSFT $413.54 +1.69%
Amazon AMZN $188.70 +1.34%
Apple AAPL $181.71 -0.91%
Alphabet GOOG $169.83 +0.50%

Izraelská růstovka, kterou nyní investoři nakupují

Kryštof Jáně
6. 6. 2023
6 min read

Všichni se tady většinu času bavíme a koketujeme na trhem Spojených států. Ano, je to největší trh na světě stát s největším počtem velkých a bohatých nadnárodních společností. Jistě není špatně se převážně na tento trh také zaměřovat, ale občas by to chtělo se od Amerického snu na chvíli odprosit a podívat se i po jiných zemích a různých trzích. Začátečník by třeba ani nevěřil tomu, že se dají nakoupit třeba i Čínské akcie na Americké burze. A ano, opravdu dají. Na NYSE můžete sehnat i mnohé jiné skvosty, které i přes to, že jsou také kótovány na Americkém trhu, tak doopravdy pocházejí nebo mají sídlo v jiné zemi nebo dokonce velmi vzdálené čísti světa. Na jeden takový příklad se dnes podíváme.

zdroj:https://digest.myhq.in/how-make-money-on-fiverr/

Fiverr ($FVRR+1.0%) 

je internetová platforma pro freelancery, která spojuje nabídky služeb s poptávkou po nich. Byla založena v roce 2010 a je jedním z největších online tržišť pro digitální služby. Fiverr umožňuje lidem nabízet své dovednosti a služby v různých oblastech, jako je psaní, design, programování, marketing, hudba a mnoho dalších.

Na Fiverru mohou freelanceři vytvářet profily, na kterých prezentují své dovednosti, zkušenosti a portfolio. Zákazníci pak mohou procházet nabídkami a najímat freelancery na základě jejich hodnocení a recenzí od předchozích klientů.

FVRR
$21.20 $0.21 +1.00%

Fiverr je známý svou jedinečnou cenovou strukturou, kde většina služeb začíná od 5 dolarů (odtud pochází i název Fiverr). Nicméně, mnoho freelancerů nabízí rozšířené a specializované služby za vyšší ceny. Platba za služby je obvykle zpracovávána prostřednictvím Fiverru a freelanceri obdrží platbu po dokončení zakázky a schválení zákazníkem.

Fiverr poskytuje také nástroje a funkce pro komunikaci mezi freelancery a zákazníky, jako jsou zprávy, diskuse a možnost připojení souborů. To umožňuje efektivní spolupráci na projektech a zajišťuje transparentnost a bezpečnost obou stran.

Fiverr získal velkou popularitu díky svému globálnímu dosahu a rozmanitému spektru služeb, které nabízí. Je oblíbeným místem pro podnikatele, malé firmy, ale i jednotlivce, kteří hledají profesionální pomoc při různých projektech.

Fiverr absolvoval své IPO (Initial Public Offering) 13. června 2019. Během IPO Fiverr nabídl 5 263 158 akcií veřejnosti za cenu 21 dolarů za akcii. Tímto způsobem získal přibližně 111 milionů dolarů. Akcie byly uvedeny na burze NASDAQ pod symbolem "FVRR". IPO Fiverru bylo považováno za úspěšné a přineslo platformě finanční prostředky na další rozvoj a expanzi.

Vrcholu dosáhla akci hned na začátku roku 2021 na ceně kolem$340 za akcii. Od této chvíle, kdy byl trh v covidové bublině se akcie veze dolů jako na tobogánu. Za 800 dní odepsala přes 90 % hodnoty. Momentálně je ale stále výše než byla při první nabídce svých akcií v roce 2019, ale to se při pohledu na graf nezdá být moc utěšující.

Pro ty, kteří nakupovali za TOP ceny v roce 2021 a 22 je cesta zpět na vrchol opravdu dlouhá. Akcie by z dnešních hodnot ($27) musela posílit o 1100 %. Od začátku roku do května si firma připisovala slušný zisk - asi 75 % růst ceny akcií. Společnost tento růst podporovala výsledky, které zatím téměř vždy překonaly odhady analytiků. Na ceně $47,5 se ale akcie zastavila, vytvořila dvojitý vrchol a rychle se svezla zpět dolů, odkud rok začínala.

V květnu se ale akcie společnosti propadly o dalších 27 % za 3 dny. Co se stalo?

Společnost Fiverr zveřejnila své zisky za první čtvrtletí roku 2023, které ukazují, že růst se s odezněním pandemie ještě více zpomalil. Tržby se meziročně zvýšily o pouhých 1,5 % na 88 milionů USD, což je na hony vzdáleno 27% meziročnímu skoku zaznamenanému v prvním čtvrtletí roku 2022.

Dobrou zprávou je, že provozní i čisté ztráty se výrazně snížily, ačkoli Fiverr měl ještě proměnit zisk v obou metrikách. Další pozitivní poznámkou je, že volný peněžní tok nadále rostl a meziročně vzrostl o 93,2 % z 6,8 milionu USD na 13,2 milionu USD.

Aktivní zákazníci meziročně vzrostli jen o 0,3 % na 4,3 milionu, v kontrastu s 11% meziročním nárůstem před rokem. Výdaje na kupujícího se meziročně zvýšily o pouhá 4 % na 262 USD, což je drastické zpomalení ze 17% meziročního růstu zaznamenaného ve stejném období loňského roku.

Společnost Fiverr revidovala své odhady tržeb za celý rok 2023 směrem nahoru na 5 % až 8 % meziroční nárůst. Společnost také věří, že freelancing pokračuje v přesunu do digitálního světa, protože většina stále probíhá offline, což mu dává dlouhodobý náskok, jelikož si udržuje pozici číslo 1 značky na volné noze.

Fiverr odhaduje, že jen v USA má celkový adresný trh 247 miliard dolarů a tento trh by mohl být ještě větší, pokud společnost rozšíří své služby na zámořské trhy.

S příchodem AI však investoři musí pečlivě prozkoumat její dopad na podnikání a růst společnosti Fiverr, protože některé volné pozice zastarávají. Fiverr, spolu s dalšími nezávislými platformami, může mít problém přilákat zákazníky se stejnou lehkostí, jakou byli svědky během pandemie, a jeho celkový trh na který se zaměřuje se může zmenšit, když bude více pracovních míst nahrazeno umělou inteligencí.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.