S&P 500 ^GSPC 5,099.96 +1.02%
Alphabet GOOG $173.69 +9.97%
Nvidia NVDA $877.35 +6.18%
Amazon AMZN $179.62 +3.43%
Microsoft MSFT $406.32 +1.82%
Tesla TSLA $168.29 -1.11%
Meta META $443.29 +0.43%
Apple AAPL $169.30 -0.35%

3 nejlepší banky k nákupu na začátku června

Kryštof Jáně
8. 6. 2023
7 min read

Pokud se momentálně poohlížíte po nové investici a banky Vám nejsou cizí ani poté, co se letos na trhu s nimi dělo, tak se můžete inspirovat následujícími třemi akciemi, které zastupují jedny z těch nejlepších světových bank.

Regions Bank

1. JPMorgan Chase $JPM+0.1% 

JPMorgan Chase & Co. byla založena v roce 2000 sloučením J.P. Morgan & Co. a Chase Manhattan Corporation. Její sídlo se nachází v New Yorku. Je jednou z největších bank na světě podle tržní kapitalizace a celkových aktiv. V USA je to dle aktiv ta vůbec největší banka. 

Banka poskytuje širokou škálu finančních služeb. Mezi hlavní činnosti JPMorgan patří investiční bankovnictví, správa aktiv, obchodování s cennými papíry, korporátní a komerční bankovnictví, správa bohatství a investiční služby. JPMorgan je známá také pro svou roli na finančních trzích, jako je obchodování s akciemi, dluhopisy, komoditami a deriváty.

JPM

JPMorgan

JPM
$193.49 $0.12 +0.06%

Banka a její bilance mohou fungovat téměř v jakémkoli prostředí, což z ní dělá v cyklickém sektoru raritu. Akcie JPMorgan letos vzrostly o zhruba 5 %, což je ve srovnání s většinou bankovních akcií a indexů příznivé.

Klíčem k úspěchu JPMorgan je její prosperující spotřebitelská a komunitní banka (CCB) a korporátní a investiční banka (CIB). Když sazby rostou, CCB JPMorgan má tendenci růst, zatímco CIB má tendenci růst v prostředí s nižšími úrokovými sazbami, přičemž se navzájem pěkně vyvažují a činí banku odolnou.

Během nedávné bankovní krize JPMorgan ukázala, jak moc této značce důvěřují spotřebitelé, podniky a korporace, a zaznamenala ​​zhruba 50 miliard dolarů přílivu vkladů, když zákazníci spěchali do banky v době, kdy ostatní panikařili.

JPMorgan má také extrémně silnou bilanci. Navzdory tomu, že každý rok zdánlivě dostává vyšší regulatorní kapitálové požadavky, je management schopen optimalizovat rozvahu a budovat kapitál do bodu, kdy může tyto požadavky splnit a přitom stále vracet kapitál akcionářům.

Banka věří – a zatím to dokázala –, že dokáže vytvořit silnou 17% návratnost hmotného kmenového kapitálu v jakémkoli prostředí.

$JPM+0.1% mám ve svém akciovém portfoliu z jednoduchého důvodu - značka a kvalita nadevše. Konkurenční výhoda je jíž v samotném jménu, které zná snad každý. Nakupoval jsem na ceně $108.85, což se dnes jeví, jako skvělá investice. Postupně beru dividendy a čekám na další růst. Je to dlouhodobá investice.

2. Regions Financial $RF+0.1% 

Regions Financial v hodnotě 154 miliard USD, se sídlem v Birminghamu v Alabamě, využila své atraktivní jihovýchodní bankovní trhy a vyvinula to, co vypadá jako nejsilnější a nejodolnější nízkonákladová depozitní základna ve své skupině.

Je to jedna z největších bank v jihovýchodních Spojených státech. Regions Financial Corporation provozuje více než 1 400 bankovních poboček a 2 000 bankomatů ve více než 15 státech v jihovýchodním regionu USA.

RF
$19.62 $0.01 +0.05%

Banka poskytuje širokou škálu finančních služeb, včetně osobního a podnikového bankovnictví, hypoték, úvěrů, správy bohatství, investičních služeb a pojištění. Regions Financial Corporation se zaměřuje na poskytování služeb malým a středním podnikům, korporacím, jednotlivcům a vládním organizacím.

Zdá se, že klíčové je, že 70 % vkladů regionů je v retailových vkladech, přičemž 75 % celkových vkladů banky je pojištěno Federální korporací pro pojištění vkladů (FDIC). Navíc mnoho zákazníků z regionů s nižší bilancí zaznamenalo v posledních letech růst mezd, díky čemuž jsou finančně mnohem silnější.

Regions Financial Corporation je také členem indexu S&P 500 a je obchodována na burze New York Stock Exchange (NYSE) - ticker $RF+0.1%.

V prvním čtvrtletí roku banka zvýšila svou čistou úrokovou marži (NIM), což je v podstatě rozdíl mezi tím, co banka vydělá na svých úročených aktivech, jako jsou půjčky, a vyplácením svých úročených závazků, jako je např. vklad od 3,99 % do 4,22 %.

3. Cullen/Frost Bankers $CFR-3.3% 

Cullen/Frost Bankers, Inc. je americká bankovní holdingová společnost se sídlem v San Antoniu, Texas. Její mateřskou společností je Frost Bank, která je jednou z nejstarších a největších nezávislých bank v Texasu. Cullen/Frost Bankers, Inc. slouží jako holdingová společnost pro různé dceřiné společnosti v bankovním a finančním sektoru.

Frost Bank poskytuje širokou škálu bankovních služeb, včetně osobního a podnikového bankovnictví, správy bohatství, hypoték, úvěrů, investičních a pojišťovacích služeb. Banka se zaměřuje na regionální trh v Texasu a podporuje podnikání a rozvoj komunity ve svých působnostech.

CFR
$107.08 -$3.65 -3.30%

Jedním z důvodů, proč si mnozí oblíbili aktiva Cullen/Frost Bankers, která mají tržní hodnotu 51 miliard dolarů, je velká, zhruba 18% hotovostní pozice banky, což je užitečné, pokud potřebuje pokrýt odliv vkladů, protože banka může tak učinit bez toho, aniž by se musel zbavovat podstatné části.

V Cullen/Frost také odvedli dobrou práci v tom, že neinvestovali příliš mnoho likvidity do svého portfolia dluhopisů držených do splatnosti - dluhopisů, které banka hodlá držet, dokud nebudou plně vyzrálé.

Skvěle také řídí své náklady na financování a NIM (čistá úroková marže), která v prvním čtvrtletí vzrostla o 16 bazických bodů (1 bazický bod = 0,01 %), a vedení očekává, že NIM zůstane po zbytek roku většinou na stejné úrovni.

Úvěrová kvalita banky také vypadá dobře. Očekávané ztráty z úvěrů ve čtvrtletí mírně vzrostly, ale celkově úvěrová kniha banky vypadá zdravě a zdá se, že vedení je svědomité.

Banky jsou v portfoliu, alespoň pro mě, takovou speciální složkou. Investujete své peníze do společnosti, která ty peníze vlastně vydává na trh. Pro někoho je to naprosto nepředstavitelné, ale i tak si myslím, že pokud vyberete kvalitní banky s dobrým balac sheetem a aktivy, tak neuděláte chybu. Banky bývají také pojištěny a pod dohledem centrální banky, která je nenechá jen tak padnout. Kdyžtak se skoupí navzájem, jak jsme mohli několik měsíců zpátky vidět na vlastní oči.

Nejedná se o finanční poradenství. Poskytuji veřejně dostupné údaje a sdílím své názory na to, jak bych se v daných situacích sám zachoval. Investování je rizikové a každý za svá rozhodnutí nese odpovědnost.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.