S&P 500 ^GSPC 5,048.42 -0.46%
Meta META $441.38 -10.56%
Tesla TSLA $170.18 +4.97%
Nvidia NVDA $826.32 +3.71%
Microsoft MSFT $399.04 -2.45%
Alphabet GOOG $157.95 -1.96%
Amazon AMZN $173.67 -1.65%
Apple AAPL $169.89 +0.51%

Velké srovnání $KO a $PEP. Kterého potravinářského dividendového giganta zvolit?

Dominik Petrnoušek
9. 6. 2023
7 min read

Coca-Cola a PepsiCo patří mezi největší světové výrobce nápojů a jsou obě známé svou dlouhou historií vyplácení stabilních a postupně rostoucích dividend. Oba podniky jsou považovány za dividendové aristokraty s více než pět desítek let růstu vyplacených dividend. Lze ale vybrat jasného vítěze?

Který kolový nápoj ovládne vaše portfolio?

I přes mnoho podobností se liší v několika klíčových aspektech, které mohou ovlivnit jejich schopnost generovat dlouhodobý růst dividend a tím pádem i atraktivitu pro investory hledající stabilní dividendový výnos. Co jsou tyto základní rozdíly?

Produktové portfolio - Coca-Cola $KO+0.3% se soustředí pouze na nápoje, zatímco PepsiCo $PEP-0.4% nabízí širší mix nápojů a potravin, což ovlivňuje jejich růstové možnosti.

Tempo růstu dividend - Coca-Cola navyšuje své dividendy delší dobu, což signalizuje stabilitu její dividendové politiky.

Ziskovost a finanční situace - Coca-Cola má vyšší ziskovost a nižší zadlužení, což jí poskytuje větší manévrovací prostor pro růst dividend.

Růstové příležitosti v daných odvětvích - diverzifikovanější portfolio PepsiCo může nabízet více příležitostí k růstu, které by podpořily růst dividend.

V tomto článku se podíváme podrobněji na tyto faktory a zhodnotíme, která z těchto dvou oblíbených dividendových firem může nabídnout atraktivnější výplatu a růst dividend v delším časovém horizontu.

Coca-Cola $KO+0.3% 

Coca-Cola je globální nadnárodní korporace se sídlem ve Spojených státech, která vyrábí širokou škálu nealkoholických nápojů. Je popředním světovým výrobcem nealkoholických nápojů s obrovským dosahem a rozsáhlým portfoliem značek.

KO
$61.74 $0.19 +0.31%

Hlavním produktem Coca-Coly je kolový nápoj stejného názvu, ale společnost také vlastní řadu dalších populárních značek jako například Fanta, Sprite, Minute Maid a Powerade. Coca-Cola prodává své produkty ve více než 200 zemích světa.

Coca-Cola je známá jako jedna z nejhodnotnějších značek na světě a její image a reklamní kampaně mají silný globální dosah. Firma má dlouhou historii, která sahá až do roku 1886, kdy byl kolový nápoj Coca-Cola poprvé uveden.

V současnosti je Coca-Cola obrovským podnikem s ročními příjmy přesahujícími 43 miliard dolarů. Je jednou z největších společností na světě podle tržní kapitalizace.

Coca-Cola je velmi zisková firma s masivním tržním dosahem, která funguje jako holdingová společnost vlastnící značky a delegující samotné výrobní aktivity na franšízanty. Zaměřuje se především na nealkoholické nápoje a vyznačuje se dlouhou historií růstu dividend.

Dividendová historie Coca-Coly je impozantní. Zdroj

PepsiCo $PEP-0.4% 

PepsiCo je globální potravinářská a nápojová společnost se sídlem ve Spojených státech. Vyvíjí, výrobí a prodává širokou škálu potravin a nápojů po celém světě.

Hlavní značky nápojů PepsiCo jsou Pepsi, Mountain Dew, Gatorade a 7UP. Mezi hlavní potravinářské značky patří čips Lay's, Doritos, Cheetos, Walkers, Quaker a Ruffles.

PepsiCo působí ve více než 200 zemích po celém světě a vygenerovala v roce 2021 tržby ve výši přes 86 miliard dolarů. Je jednou z největších potravinářských a nápojových společností na světě.

Na rozdíl od společnosti Coca-Cola je portfolio PepsiCo mnohem diverzifikovanější a zahrnuje širší mix výrobků včetně potravin. Snaží se pronikat do nových oblastí růstu jako zdravé potraviny nebo rostlinné nápoje. PepsiCo má dlouhou historii růstu dividend od roku 1962. Dividendy systematicky navyšuje a je mezi tzv. dividendovými aristokraty.

Historie Pepsi je trochu kratší, avšak neméně působivá.

I když jsou společnosti PepsiCo a Coca-Cola konkurenční, liší se některými klíčovými aspekty jako je šíře jejich portfolia výrobků, tempo růstu dividend nebo produktové zaměření.

Dividenda

Při bližším pohledu na dividendový výnos společností zjistíme, že společnost PepsiCo je o něco atraktivnější volbou: zatímco společnost PepsiCo vykazuje za posledních 5 let míru růstu dividend CAGR ve výši 7,39 %, společnost Coca-Cola pouze 3,53 %.

CAGR (compund annual growth rate) neboli průměrné roční tempo růstu u dividendy je ukazatelem, jak rychle dlouhodobě rostou dividendy společnosti. Vyjadřuje průměrné roční zvýšení dividendové částky za delší časový horizont.

Dividendy společnosti rostou obvykle každým rokem určitým procentuálním tempem. CAGR zohledňuje právě toto tempo růstu a je schopno spočíst průměrné roční zvyšování dividend za několik posledních let.

U payout ratia je to však naopak. Pepsi má aktuálně 95 % a Coca-Cola pouze 58 %. Společnost KO zvyšuje dividendu již 60 let v řadě a společnost PEP není daleko za ní, neboť zvyšuje dividendu již 50 let v řadě. Obě společnosti jsou dividendovými králi. O CAGR jsem se již zmínil - Pokud tedy hledáte stabilní, trvale rostoucí dividendu, Pepsi je jasnou volbou.

Odkupy akcií přispívají ke stabilitě dividendy, protože méně akcií znamená více dividend na akcii, i když vyplácíte stejnou hrubou částku v dolarech. Pokud jde o zpětné odkupy akcií, Cola zvýšila počet svých akcií přibližně o 1 % a Pepsi snížila

Počet akcií v oběhu $PEP-0.4%  klesá. To je dobré znamení. Zdroj
U $KO+0.3% už to tak růžové není. Zdroj

Pepsi se aktuálně zdá lepší hned z několika stránek. Jenže je tu jeden háček - valuace.

Po pohledu na čísla za 1. čtvrtletí u KO a PEP se KO zdá být silnější. V 1. čtvrtletí 2023 zvýšila společnost PEP své tržby o 10,16 % na 17,85 miliardy USD. Hrubého zisku dosáhla ve výši 9,86 miliardy USD a čistého zisku ve výši 1,94 miliardy USD.

Pokud se podíváme na budoucí růst, PEP během roku 2022 vygenerovala zisk na akcii ve výši 6,46 USD, zatímco KO 2,20 USD. Analytici předpokládají, že společnost PEP zvýší svůj zisk na akcii v roce 2032 o 107,89 % na 13,43 USD. Společnost KO by měla ve stejném období zvýšit svůj zisk na akcii o 2,53 USD, tj. o 115 %.

Současné EPS $KO+0.3% 
EPS $PEP-0.4% 

Aktuálně se má situace asi tak - $PEP-0.4%  předvedla hezké výsledky, líbí se mi její portfolio značek a je to dividendový král, ale ocenění je stále příliš vysoké. Marže PEP jsou výrazně nižší než marže KO a očekává se, že jejich růst zisku na akcii v příštím desetiletí bude za růstem KO zaostávat o 7,11 %.

Ještě pohled na odhady analytiků.

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a dalších zdrojů. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.