S&P 500 ^GSPC 5,297.1 -0.21%
Meta META $473.15 -1.74%
Amazon AMZN $183.60 -1.28%
Alphabet GOOG $175.42 +0.89%
Microsoft MSFT $420.93 -0.51%
Tesla TSLA $174.87 +0.51%
Nvidia NVDA $943.46 -0.30%
Apple AAPL $189.86 +0.08%

Je toto nejlepší dividendová společnost posledních desítek let?

Dominik Petrnoušek
11. 6. 2023
7 min read

Dividendové společnosti se liší v mnohém. Poměrně často pak investory zajímá jakási jistota a stabilita. Tou společnost, na kterou se dnes podíváme, rozhodně disponuje. Dokonce se mnoho lidí nebojí tvrdit, že se jedná o vůbec nejlepší dividendovou společnost na světě.

O nejlepší společnosti se dá polemizovat. O dalších údajích už tolik ne. Jsou totiž poměrně jasné! Pojďme se na ně podívat. Procter and Gamble $PG+0.8% je jednou z největších společností na světě, která se specializuje na výrobu a prodej širokého spektra spotřebních výrobků pro domácnost a osobní péči. Společnost byla založena v roce 1837 v USA a dnes má pobočky po celém světě.

PG
$167.87 $1.36 +0.82%

Procter and Gamble je známý pro své ikonické značky jako Ariel, Gillette, Head & Shoulders, Pampers a Tide, které jsou prodávány ve více než 180 zemích. Společnost je také známá pro své inovace a výzkum a vývoj nových produktů. Společnost zaměstnává více než 100 000 lidí po celém světě. Market cap má přes 300 miliard a výnosy přes 80.

https://www.youtube.com/watch?v=z251wmzHpoA

Procter and Gamble je stabilní a úspěšná společnost se silnými značkami a širokým portfoliem produktů. Společnost se výrazně zaměřuje na inovace a vývoj nových produktů, což ji umožňuje udržet si konkurenční výhodu na trhu.

Nicméně, jako mnoho ostatních společností, Procter and Gamble čelí výzvám v oblasti udržitelnosti a etických otázek. Například společnost byla kritizována za testování svých výrobků na zvířatech a za používání palmového oleje, což může mít negativní dopad na životní prostředí.

Sektor a konkurence

Procter and Gamble je aktivní v sektoru spotřebního zboží, který je velmi konkurenční a dynamický. Společnost se zaměřuje na výrobu a prodej produktů pro domácnost a osobní péči, jako jsou prací prášky, kosmetika, hygienické potřeby a další.

Konkurence v tomto sektoru je velmi silná, a to jak od jiných velkých hráčů na trhu, jako jsou Unilever, Colgate-Palmolive a Nestlé, tak od menších a specializovaných společností. Tyto společnosti se snaží nalákat zákazníky na své značky inovativními produkty, konkurenčními cenami a agresivním marketingem.

Procter and Gamble je však oblíbeným výrobcem a má silné značky, které si udržují velké množství zákazníků. Společnost také investuje velké množství peněz do výzkumu a vývoje, což jí umožňuje udržet si svou konkurenční výhodu. Kromě toho má Procter and Gamble rozsáhlou globální distribuční síť, což jí umožňuje efektivně dodávat produkty do celého světa.

Vzhledem k vysoké úrovni konkurence v tomto sektoru se Procter and Gamble také snaží expandovat do nových trhů a získávat nové zákazníky. Například společnost se zaměřuje na rozvíjející se trhy v Asii a Africe a snaží se přizpůsobit své produkty a marketingové strategie místním kulturám a preferencím.

Celkově lze říci, že Procter and Gamble stojí tváří v tvář silné konkurenci v sektoru spotřebních výrobků, ale díky svým silným značkám, inovativnímu přístupu a globální distribuční síti si udržuje své postavení jako jedna z předních společností v této oblasti.

Je nejlepší na světě?

Procter and Gamble je známá jako společnost, která pravidelně vyplácí vysoké dividendy svým akcionářům. V minulosti byla jednou z nejlepších dividendových společností na světě a stále je považována za velmi stabilní a výnosnou investici. Nicméně, nelze jednoznačně říci, zda je Procter and Gamble nejlepší dividendovou společností na světě, protože to závisí na mnoha faktorech. A samozřejmě na tom, z jakého pohledu se na to díváte.

Když se hodnotí dividendové společnosti, je důležité brát v úvahu několik faktorů, jako jsou výše dividendového výnosu, stabilita výplaty dividend, růst dividend, finanční stabilita společnosti a mnoho dalších faktorů.

Procter and Gamble má v současnosti dividendový výnos kolem 2,5 %, což je v porovnání s průměrným výnosem na akcie na trhu relativně vysoké číslo. Společnost také pravidelně vyplácí dividendy a v minulých letech zvyšovala své dividendy každoročně.

Dividendová historie společnosti je naprosto úchvatná. Zdroj

Nicméně, existují i jiné společnosti, které mají ještě vyšší dividendové výnosy a delší historii stabilních dividendových výplat. Například společnost Johnson & Johnson má v současnosti dividendový výnos kolem 2,9 % a vyplácí dividendy již více než 50 let.

Celkově lze říci, že Procter and Gamble je každopádně extrémně kvalitní, stabilní a výnosnou dividendovou společností, ale záleží na investiční strategii a preferencích každého investora, zda ji považuje za nejlepší dividendovou společnost na světě.

Dividenda

Asi by bylo vhodné se u dividendy trochu víc zastavit.

Payout ratio je ukazatel, který nám ukazuje, jak velkou část zisku společnost vyplácí svým akcionářům jako dividendu. Pokud je tento poměr vysoký, znamená to, že společnost vyplácí větší část zisku jako dividendu a má méně peněz na investování zpět do podnikání.

V případě společnosti Procter and Gamble je v současnosti poměr výplaty a odměny 62,5 % zisku, což je atraktivní číslo. Příští rok by se teoreticky měl tento ukazatel ještě zlepšit.

FCF společnosti $PG+0.8% 

Společnost Procter & Gamble zaznamenala dobré výsledky, kdy organické tržby vzrostly o více než 7 % ve všech deseti produktových kategoriích. Největší nárůst tržeb byl zaznamenán v kategoriích péče o ženy, zatímco v kategoriích péče o děti a péče o rodinu byl nárůst v řádu desítek procent. Společnost zaznamenala organický růst tržeb ve šesti ze sedmi regionů, a to zejména na podnikových trzích, USA a v Evropě.

Jádrový zisk na akcii vzrostl o 3 % oproti předchozímu roku a společnost vrátila akcionářům 3,6 miliardy USD v hotovosti. I přes volatilitu makroprostředí a spotřebitelského prostředí a přetrvávající tlak v oblasti nákladů a směnných kurzů zůstává společnost P&G přesvědčena o svých strategiích a schopnosti je realizovat.

EPS společnosti 

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a dalších zdrojů. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.