S&P 500 ^GSPC 5,127.79 +1.26%
Apple AAPL $183.36 +5.97%
Nvidia NVDA $887.83 +3.46%
Meta META $452.05 +2.35%
Microsoft MSFT $406.66 +2.22%
Amazon AMZN $186.24 +0.82%
Tesla TSLA $181.14 +0.63%
Alphabet GOOG $169.01 +0.33%

3 akcie dole o více než 30 %, které budou zářit v bull marketu

Kryštof Jáně
10. 6. 2023
5 min read

Akciový trh dal investorům za poslední dva roky pořádně do těla. Poté, co mnoho akcií dosáhlo v roce 2021 nových maxim, rostoucí úrokové sazby a vysoká inflace vyvolaly obavy z recese (která teprve nastane) a tlačila trh níže. Tyhle firmy by mohly recesi přečkat a jakmile přijde ten správný čas, tak by mohly být cennou složkou portfolia.

1. Amazon $AMZN+0.8% 

Tohle firmu asi není zapotřebí představovat. Obrovský kolos vybudovaný Jeffem Bezosem je světový leader v nakupování on-line. Od malého knihkupectví to tahle společnost dotáhla až na vrchol a mnoho let činila svého zakladatele nejbohatším mužem planety. 

I přes to, že je to takhle velká společnost, ani jí se v posledních letech vyhnuly turbulence na trhu. Amazon podniká se sféře, kde je každé zvýšení úrokových sazeb, inflace  a s ní souvisejících cen opravdu znát.

AMZN

Amazon

AMZN
$186.24 $1.52 +0.82%

Akcie Amazonu klesly o 36 % ze svého historického maxima před několika lety. Lídr e-commerce se za poslední rok brodil kalnými vodami. Inflace a zpomalení výdajů na e-commerce posunuly růst tržeb Amazonu do jednociferných čísel, což je daleko od dvouciferného ročního růstu, na který si investoři zvykli za poslední desetiletí.

Po vstupu do roku 2023 začal obchod cloudových služeb Amazonu také vykazovat zpomalující růst, protože podniky stahují své výdaje před nejistotou v ekonomice. Ale to znamená, že Amazon je určitě schopen růst mnohem rychleji v době, kdy se vše a hlavně ekonomika vrátí do normálu.

Tržby v obchodu Amazonu vykázaly v prvním čtvrtletí stagnující meziroční růst. Ale vzhledem k výhodám, které má Amazon při nabízení Prime a konkurenceschopných cen v největším výběru na Zemi, není od věci si myslet, že podnikání Amazonu v oblasti elektronického obchodování rozhodně poroste rychleji než o 0 %, když bude ekonomika silnější.

Investoři by také měli sledovat novou vlnu poptávky po službách umělé inteligence (AI), která podnítí zrychlení růstu tržeb ve službách Amazon Web Services, kde se Amazon také pohybuje se svými cloudovými službami a předplatnými.

Všechny zobrazují několik způsobů, jak může Amazon poskytovat výnosy pro dlouhodobé investory. Od začátku roku akcie vzrostly o 43 %.

2 Roku $ROKU-1.4% 

Akcie Roku byly tvrdě sraženy. Současné potíže pramení z toho, že inzerenti snižují své rozpočty, a to se v blízké budoucnosti pravděpodobně nevyřeší.

Dlouhodobý výhled ale vypadá přesvědčivě, takže současná cena vypadá hodně směšně, pokud máte dlouhý časový horizont.

ROKU

Roku, Inc.

ROKU
$59.09 -$0.86 -1.43%

Roku má dvě části svého podnikání: segment hardwaru nebo přehrávače a obchod s reklamami nebo platformami.

Mít dvě samostatné, ale vzájemně se doplňující části je již vlastnost, která je v podnikání považována za hodně atraktivní. Hardwarový byznys, který zahrnuje prodej svých streamovacích zařízení, vykazuje v posledních letech nízký růst a poté klesající tržby, protože zálohování dodavatelského řetězce a inflace ovlivňují ceny a výdaje.

Prodej hardwaru však v prvním čtvrtletí roku 2023 meziročně vzrostl o 18 %, právě když začal ochabovat reklamní byznys. Roku je lídrem v oboru streamovacích zařízení s 43% podílem na trhu ke konci prvního čtvrtletí, což je zatím největší náskok oproti všem svým konkurentům.

Akcie Roku klesly o 88 % ze svého historického maxima, ale v roce 2023 vzrostly o 42 %. Akcie se obchodují při nízkém poměru ceny k prodeji 2,6 a existuje tak významná pravděpodobnost, že akcie bude stoupat ihned po zahájení dlouhodobého a silného býčího trhu.

3. Home Depot $HD+2.2% 

Podobně jako trh s bydlením i Home Depot během pandemie vzkvétal, protože příkazy k pobytu doma a sociální distancování vedly Američany k tomu, aby utráceli více peněz za své domy, stavěli, nanášeli nový nátěr nebo kupovali novou lednici.

Akcie Home Depot klesly o téměř 31 % od svého maxima na konci roku 2021 a jeho nedávné výsledky ukazují výzvy, kterým společnost čelí v současné ekonomice s vysokými úrokovými sazbami.

HD
$342.85 $7.32 +2.18%

Tržby ve čtvrtletí klesly o 4,5 % a celkové tržby klesly o 4,2 % na 37,3 miliardy USD. Zisk na akcii (EPS) mezitím klesl ze 4,09 dolaru na 3,82 dolaru, když se marže snížily. musela společnost snížit svůj výhled na rok. Nyní očekává pokles příjmů a srovnatelných tržeb o 2 % až 5 % a pokles EPS o 7 % a 13 %.

Společnost se zjevně potýká s obtížným a náročným trhem s bydlením, ale není pochyb o tom, že dlouhodobé konkurenční výhody Home Depot jsou nedotčeny.

Tahle firma je lídrem v maloobchodním duopolu pro domácí kutily s Lowe's ($LOW+1.1%) a jeho úspory z rozsahu, národní stopa a vztahy s odborníky ztěžují menším řetězcům soutěžit v oblastech, jako je cena.

Mezitím ale tento trh v USA stále ještě hodně roste, zvláště když některé odhady říkají, že v zemi je nedostatek bytů a až 4 miliony domů.

Nejedná se o finanční poradenství. Poskytuji veřejně dostupné údaje a sdílím své názory na to, jak bych se v daných situacích sám zachoval. Investování je rizikové a každý za svá rozhodnutí nese odpovědnost.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.