S&P 500 ^GSPC 5,180.74 +1.03%
Nvidia NVDA $921.52 +3.79%
Meta META $465.68 +3.04%
Tesla TSLA $184.76 +1.97%
Microsoft MSFT $413.54 +1.69%
Amazon AMZN $188.70 +1.34%
Apple AAPL $181.71 -0.91%
Alphabet GOOG $169.83 +0.50%

3 zásadní důvody, proč bude Airbnb stále více oblíbené

Kryštof Jáně
12. 6. 2023
5 min read

Airbnb se stalo synonymem pro cestování a ubytování v 21. století. Tato inovativní platforma umožňuje lidem z celého světa pronajímat své byty, domy či pokoje ostatním cestovatelům. To, co začalo jako skromný nápad, se vyvinulo v jednu z největších a nejvlivnějších společností v oblasti ubytování.

Tato platforma přinesla zcela nový způsob, jak cestovat a objevovat svět. Rezervace ubytování prostřednictvím Airbnb umožňuje lidem zažít autentický místní život a proniknout do oblastí, které by mohly zůstat skryty při tradičních hotelových pobytech. S Airbnb se cestování stává více personalizovaným a jedinečným.

Vzhledem k rostoucí popularitě Airbnb a rozsahu jeho působnosti, se společnost rozhodla přejít na burzu a nabídnout své akcie investorům. Tento krok představuje významný mezník v historii Airbnb a signalizuje jeho ambice expandovat a posilovat svou pozici na trhu. Investice do akcií Airbnb může poskytnout příležitost jak pro jednotlivé investory, tak i pro institucionální hráče.

ABNB

Airbnb

ABNB
$162.00 $2.29 +1.43%

Akcionáři Airbnb $ABNB+1.4%  prožívají skvělý rok. Akcie vůbec nezaostávají za indexem S&P 500 a jejich výnosy za tento rok dosahují hodnot přes 30 %. Poslední čtvrtletní aktualizace Airbnb pomohla tyto zisky rozšířit, i když vedení předpovídalo pomalejší trendy růstu tržeb ve druhém fiskálním čtvrtletí.

1. Zdravý růst

Investoři se obávali, že Airbnb začne zaznamenávat zvýšené prodejní tlaky ze strany konkurence, rostoucích cen a zpomalujícího trendu ekonomického růstu. Tyto faktory však nic nezměnily na působivé dynamice akcií ani na začátku roku 2023.

Airbnb zaznamenalo 19% nárůst objemu rezervací v prvním čtvrtletí, až na 121 milionů, spolu s 25% nárůstem počtu nevyřízených objednávek. Jeho globální působení zde bylo cenným aktivem. Zatímco tržby v USA vzrostly o 13 %, tržby rostly rychleji v zemích jako Latinská Amerika, Asie a Evropa. Průměrné denní sazby se tak držely na úrovni 168 USD.

Růst a zisky

2. Rozsáhlý peněžní tok

Investoři se soustředili na zlepšující se ziskovost Airbnb, přičemž čistý příjem se již pátým čtvrtletím za sebou dostal do kladných hodnot. Společnost vykázala svůj vůbec první rok kladných zisků v roce 2022 a letos se snaží zvýšit marže.

Mnohem větší nadšení investorů ale proudí z cash flow, které již nyní ukazuje na vynikající finanční sílu, která je před námi. Airbnb nyní trvale přeměňuje více než 40 % tržeb na volný peněžní tok na roční bázi. Toto číslo dosáhlo v prvním čtvrtletí rekordních 3,8 miliardy dolarů poté, co čtvrtletní volný peněžní tok vyskočil o 87 %.

Revenue

Zvýšení výnosů investorů se dá dosáhnout několika způsoby, včetně zvýšení výnosů v průběhu času. Dostatek hotovosti také pohání agresivní výdaje na zpětný odkup akcií, což snížilo počet nesplacených akcií na 697 milionů v prvním čtvrtletí ze 706 milionů o rok dříve.

3. Důraz na posílení dlouhodobé nabídky

Cestovatelé, zejména v USA, jsou stále opatrnější při rezervaci dražších pokojů a domů. Airbnb doufá, že tento problém neutralizuje změnami cen, které hostitelům přinesou pobídky, aby byli v této oblasti konkurenceschopnější. Investoři zde budou chtít sledovat průměrné denní sazby aby věděli, jak na tom daná oblast a celá firma je.

Forecast (výhled)

Nabídka domů Airbnb je také klíčovou metrikou, kterou je třeba v budoucnu sledovat. Je důležité, aby nabídka rostla alespoň tempem s poptávkou na městských i mimoměstských trzích společnosti. To je důvod, proč společnost pracuje na usnadnění hostingu a tlačí se do nových prostorů, jako jsou byty. "Cestování na Airbnb je mainstream," uvedli manažeři v dopise akcionářům. "Chceme, aby hosting byl stejně populární."

Nemám s Airbnb zatím osobní zkušenost, ale z poznatků mého okolí soudím, že to je opravdu geniální business model. Vydělají na tom všechny 3 strany (majitel nemovitosti, Airbnb a cestovatel). Už v současné době je to obří konkurence hotelů, které to budou mít asi čím dál tím složitější už jen z toho důvodu, že mají na správu a údržbu mnohem větší výdaje. Má někdo s Airbnb zkušenosti?

Nejedná se o finanční poradenství. Poskytuji veřejně dostupné údaje a sdílím své názory na to, jak bych se v daných situacích sám zachoval. Investování je rizikové a každý za svá rozhodnutí nese odpovědnost.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.