S&P 500 ^GSPC 5,127.79 +1.26%
Apple AAPL $183.36 +5.97%
Nvidia NVDA $887.83 +3.46%
Meta META $452.05 +2.35%
Microsoft MSFT $406.66 +2.22%
Amazon AMZN $186.24 +0.82%
Tesla TSLA $181.14 +0.63%
Alphabet GOOG $169.01 +0.33%

Toto jsou ETF, díky kterým můžete investovat do největších trendů současnosti

Dominik Petrnoušek
13. 6. 2023
5 min read

Investoři se v zásadě dělí na dva tábory. Na ty, kteří sází na jistotu a dlouhodobost a na ty, kteří se snaží vychytat růstovou příležitost. Vidět příležitost v sektoru nemusí být až tak složité. Najít správného zástupce už ano. A přesně to řeší ETF!

Tyto příležitosti v sektorech nebo trendech vidí mnoho investorů a společnosti, které poskytují ETFs, jim jdou naproti. Skládají pasivní i aktivní fondy, které se snaží co nejlépe pokrýt celý trend. A my se na několik z nich podíváme!

AI

Prvním trendem nemůže být nic jiného, než pravděpodobně aktuálně nejčastěji skloňovaná technologie - umělá inteligence. U tohoto trendu najdeme mnoho ETF, ale rád bych se zaměřil na dvě následující.

ARK Innovation ETF $ARKK+1.2% 

Toto ETF od společnosti ARK Invest neinvestuje čistě do AI, ale investuje do firem, které se zaměřují na pokročilé technologie obecně. A mezi ně patří i právě umělá inteligence, robotika. Dále pak i genomika a fintech. Mezi jeho hlavní držené společnosti patří Tesla, Roku a Zoom.

V posledních letech vykazovalo vysoké roční výnosy, ovšem také vysokou volatilitu. Správce fondu Cathie Wood je známá svojí pozitivní vizí ohledně technologických inovací. Její přístup je založen na hluboké analýze disruptivního potenciálu firem.

ARKK
$45.46 $0.52 +1.17%

Global X Robotics & Artificial Intelligence ETF $BOTZ+1.7%

BOTZ je jedním z největších ETF zaměřených na sektor robotiky a umělé inteligence. ETF sleduje index ROBO Global Robotics and Automation Index, který zahrnuje společnosti zabývající se robotikou, automatizací, umělou inteligencí a analytikou velkých dat.

Mezi hlavní držené společnosti patří velcí technologičtí hráči jako Nvidia, Intel, Microsoft, ABB, iRobot a mnoho dalších. Koncentruje se na firmy, které snižují náklady a zvyšují efektivitu pomocí robotiky a umělé inteligence.

Počet držených akcií je rozložen globálně, 60% je v Severní Americe, 20% v Evropě a zbytek v Asii a jinde. To zajišťuje širokou geografickou expozici vůči odvětví.

Správcovské poplatky jsou relativně nízké, 0,68% ročně. Obchoduje se na New York Stock Exchange.

BOTZ
$30.92 $0.52 +1.71%

Změna klimatu a ekologie

Najdeme i ETF zaměřená na ochranu planety a klimatu, což je bezesporu jeden z dalších megatrendů.

iShares Global Clean Energy ETF $ICLN+2.5% 

Sleduje index S&P Global Clean Energy, který zahrnuje společnosti napříč celým dodavatelským řetězcem čisté energie, jako jsou větrné a solární elektrárny, baterie, zachytávání uhlíku atd.

Pozorné zajisté zaujme společnost Orsted a SolarEdge

Mezi hlavní držené akcie patří firmy jako Enphase Energy, SMA Solar, NextEra Energy Partners, Vestas Wind Systems a First Solar.

ICLN
$13.86 $0.34 +2.48%

Invesco Solar ETF $TAN+3.4% 

Zaměřuje se primárně na společnosti z oblasti solární energie, včetně výrobců solárních panelů, baterií, výrobců zařízení, projektů solární energie atd. Mezi hlavní držené akcie patří Enphase Energy, SolarEdge Technologies, Sunrun First Solar.

TAN
$42.91 $1.42 +3.42%

Obě tato ETF poskytují jednoduchý způsob, jak investovat do rychle rostoucího odvětví obnovitelných zdrojů, které budou klíčové pro přechod na nízkouhlíkovou ekonomiku. Nabízejí diverzifikovanou expozici vůči velkému počtu společností v této oblasti.

Demografické změny

Čekali jste, že dalším trendem bude objevování vesmíru nebo třeba kvantové počítače? Omyl! Velice důležitým trendem je něco na první pohled mnohem nudnějšího... stárnutí populace a demografické změny.

iShares Global Healthcare ETF $IXJ+0.3% 

Sleduje index MSCI World Health Care, který zahrnuje velké globální společnosti z oblasti zdravotní péče jako Johnson & Johnson, Pfizer, Roche atd.

Zaměřuje se na firmy, které mohou těžit ze stárnutí populace a rostoucí poptávky po zdravotní péči. Mezi hlavní sektory patří farmaceutické společnosti, výrobci zdravotnických zařízení, laboratoře, distributoři zdravotnického materiálu apod.

IXJ
$89.66 $0.28 +0.31%

iShares Global Aging Population ETF $AGNG+1.3% 

Sleduje index S&P Global Ageing Population, který zahrnuje společnosti z odvětví, která mohou profitovat ze zvyšujícího se průměrného věku populace. Mezi hlavní sektory patří farmaceutické firmy, výrobci zdravotnických zařízení, firmy zabývající se zábavou, cestovním ruchem a pohostinstvím apod.

AGNG je novější ETF, které nese prvky tematického i sektorového investování. Za posledních 5 let vykázalo solidní roční výnos i při nižší volatilitě.

AGNG
$29.38 $0.38 +1.31%

Co je váš oblíbený megatrend? Investujete do něj? A skrze ETF, nebo vybíráte jednotlivé společnosti sami?

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a dalších zdrojů. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.