S&P 500 ^GSPC 5,180.74 +1.03%
Nvidia NVDA $921.52 +3.79%
Meta META $465.68 +3.04%
Tesla TSLA $184.76 +1.97%
Microsoft MSFT $413.54 +1.69%
Amazon AMZN $188.70 +1.34%
Apple AAPL $181.71 -0.91%
Alphabet GOOG $169.83 +0.50%

Tato skvělá průmyslová dividendová akcie udržuje stabilní dividendu i v těch nejhorších dobách

Dominik Petrnoušek
14. 6. 2023
6 min read

Dividendové akcie a z nich plynoucí pasivní příjem jsou pro investory bezesporu velice zajímavé. Jde zde ale velké riziko - nikdo vám totiž nezaručí, že dividendová akcie bude vyplácet navždy. Historie může ale hodně napovědět a pokud je nějaká výplata tak stabilní, jako u naší dnešní společnosti, tak je velká šance, že tomu tak bude i nadále.

Stavební technika je jedním z nejdůležitějších segmentů, kterým se CAt věnuje.

Mluvím tu os společnosti Caterpillar $CAT+1.6%. Tedy jednom z nejznámějších průmyslových gigantů.

Caterpillar je jedním z největších světových výrobců těžké techniky, motorů a průmyslového zařízení. Společnost se těší vysoké důvěře zákazníků po celém světě díky svým kvalitním produktům a schopnosti uspokojit specifické potřeby zákazníků z různých odvětví.

CAT
$342.10 $5.35 +1.59%

Vyrábí širokou paletu produktů včetně buldozerů, nakladačů, motorgenerátorů, čerpadel, motorů a zařízení pro energetiku. Její stroje se používají zejména ve stavebnictví, těžbě, zemědělství a průmyslu. Caterpillar působí prakticky ve všech hlavních geoekonomických oblastech světa a pro své produkty získává zákazníky z řad velkých mezinárodních firem v těchto odvětvích.

Společnost se zaměřuje na inovace napříč svým portfoliem. Velké množství výzkumu a vývoje investuje do technologií šetrnějších k životnímu prostředí, jako jsou alternativní palivové systémy, hybridní motory a zařízení zvyšující efektivitu. Tento zaměření odpovídá dlouhodobým globálním trendům.

CAT je příkladem odolné globální korporace s velmi silnou značkou, dlouhodobým orientací, schopností růst i v nepříznivých podmínkách trhu a dlouholetou historií vyplácení dividend akcionářům. I přes současné ekonomické výzvy tak představuje stabilní investiční příležitost pro dlouhodobé investory.

Sektor

Společnost Caterpillar působí v sektoru těžké techniky a stavebnictví, který je silně úzce provázaný s vývojem celosvětové ekonomiky. Se svými stroji a zařízeními.

Sektor těžké techniky a stavebnictví je potenciálně odolný vůči hospodářským cyklům, neboť i v dobách recese zůstává určitá úroveň aktivity v kritické infrastruktuře. Na druhou stranu závisí na celkovém ekonomickém růstu, zejména v rozvíjejících se ekonomikách. Společnosti v tomto sektoru se ale vyznačují schopností růstu i v těžkých dobách díky silné značce, širokému portfoliu produktů a globální přítomnosti.

Sektor bude v budoucnu naprosto jasně růst. Zdroj

Konkurence

Caterpillar čelí konkurenci ze strany řady velkých globálních společností v sektoru těžké techniky a stavebnictví. Mezi hlavní konkurenty patří:

Komatsu $KMTUY - Japonská společnost Komatsu je jedním z největších výrobců těžké techniky na světě. Konkuruje Caterpillaru zejména v oblasti těžebních strojů, buldozerů, nakladačů a sklápěcích vozů.

Volvo Construction Equipment $VLVLY - Švédský koncern Volvo výrazně konkuruje Caterpillaru s kompletní škálou těžké techniky pro stavebnictví a doly, včetně nakladačů, buldozerů, rypadel a velkokapacitních nákladních automobilů.

Hitachi Construction Machinery - Další japonský konkurent Hitachi nabízí širokou škálu těžké techniky a taktéž v podstatě konkuruje v celém portfoliu produktů společnosti Caterpillar. Produkty Hitachi jsou především atraktivní svou nižší cenou a vyšší úsporou nákladů na provoz.

John Deere $DE+0.2% - Americký konkurent John Deere, známý především svými traktory, nabízí také širokou škálu stavebních strojů, které konkurují produktům Caterpillar. Společnost využívá své silné značky a zaměření se na farmáře jako klíčové zákazníky.

Stabilita

Dividendová historie CAT je úctyhodná a sahá opravdu daleko. Zdroj

Caterpillar se svým rozumným oceněním, relativně vysokým výnosem, silnou globální pozicí a dobrým růstem se zdá bát opravdu lákavou nabídkou. Očekává se, že zisky porostou v dlouhodobém horizontu o 15,3%. Takže s ohledem na 2,02% dividendu a stabilní ocenění, celkový roční výnos pro akcionáře může činit 17,3 %. O stabilitě dividend ani nemluvě.

FCF společnosti. Zdroj

Odhady analytiků potvrzují pozitivní výhled společnosti. Nevidí žádné zpomalení toku hotovosti, který je klíčový pro odměňování akcionářů. Přes očekávaně vyšší investice by měl volný peněžní tok v roce 2025 dosáhnout 9,1 miliardy USD.

Při současné tržní kapitalizaci 1208 miliard USD to implikuje výnos z volného peněžního toku pro rok 2023 7,6 %, růst na 8,4 % v roce 2025. To znamená, že CAT je laciný - obchoduje se na 10násobku volného cash flow, což je nejméně za dekádu.

CAT vypadá podhodnoceně na základě fundamentů, ale sentiment trhu tlačí akcie dolů. Dlouhodobí investoři se zaměřeními na cash flow a růst dividend stále vidí CAT jako atraktivní.

Počet akcií v oběhu hlesá, to investoři vidí rádi. Zdroj

Makro

Při vysokých úrokových sazbách má poptávka tendenci zpomalovat. A jak víme - aktuálně jsou sazby Fedu opravdu vysoko. Federální rezervní systém plánuje začít snižovat sazby do konce roku 2023. Do roku 2025 se předpokládá, že sazby budou na úrovni 3 %. Historicky nízké úrokové sazby zatraktivnily stavební projekty, včetně výstavby nových domů a projektů na úpravu již existujících domů.

Úrokové sazby. Zdroj

Společnost je hodně závislá na zahraničních zákaznících, takže čím více bude americký dolar posilovat, tím méně budou zákazníci v zahraničí ochotni utrácet.

To jsou ovšem pravděpodobně pouze minoritní rizika a vlivy. Tato společnost přečkala již i mnohem horší situace.

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a dalších zdrojů. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.