S&P 500 ^GSPC 5,099.96 +1.02%
Alphabet GOOG $173.69 +9.97%
Nvidia NVDA $877.35 +6.18%
Amazon AMZN $179.62 +3.43%
Microsoft MSFT $406.32 +1.82%
Tesla TSLA $168.29 -1.11%
Meta META $443.29 +0.43%
Apple AAPL $169.30 -0.35%

Růstová akcie, která je dole o 80 %

Kryštof Jáně
14. 6. 2023
5 min read

Akcie společnosti Paramount se dostávají pořád blíže covidovému low na $10. To jsou opravdu nízké hodnoty vzdálené od vrcholu, který byl na hodnotě $100 v roce 2021. Dokáže se tahle akcie vzpružit a dostát svému jménu, které má ve světě pořád ještě váhu?

Paramount Pictures Corporation je americká filmová a televizní produkční společnost, která se specializuje na výrobu, distribuci a financování filmů. Je jednou z nejstarších a nejvýznamnějších filmových společností ve světě.

Paramount Pictures byla založena v roce 1912 a od té doby produkovala a distribuovala širokou škálu filmů v různých žánrech. Společnost je známá svými úspěšnými filmy jako "The Godfather", "Titanic", "Transformers", "Mission: Impossible" a mnoho dalších.

Bylo by snadné si myslet, že Paramount $PARA-2.2%  je ztracený případ. Zatímco její filmové studio zůstává velmocí, její streamovací byznys zůstává v červených číslech – a to stále více. 

Kanály kabelové televize (včetně Nickelodeon, Showtime a MTV) a také její vysílací síť CBS jsou slušné platformy, které asi většina zná z dětských let (alespoň já si je pamatuji), ale tady není problém v kvalitě nebo obsahu - klasické programy v televizích na celém světě se potýkají s úpadkem. Tady v Česku se to možná nemusí někomu zdát, ale je to tak.

Příchod streamování vytvořil nové příležitosti pro přehrávače médií, které Paramount v té době využil, jak nejlépe mohl. Paramount+ byl spuštěn počátkem roku 2021, a přestože existuje již od roku 2014, Paramount získal bezplatnou platformu Pluto TV v roce 2019. Tyto dvě služby nyní obsluhují 60 milionů, respektive 80 milionů diváků.

PARA
$11.91 -$0.27 -2.22%

Většina společností včetně Disney $DIS+0.0% se chtěly porvat na trhu streamování s obřím a dominantním Netflixem $NFLX-0.6% za jakoukoli cenu, jelikož v tomto odvětví viděli velkou příležitost. Díky tomu za své platformy a propagaci utratili obrovské množství peněz. Do dnešního dne jsou tyto platformy ztrátové a čekají na to, zda se jim povede přehoupnou zisky nad náklady.

Na měřítku v tomto byznysu záleží. Náklady na vytvoření televizního pořadu nebo filmu jsou stejné bez ohledu na to, kolik lidí je vidí. Čím více lidí zaplatí za jeho zhlédnutí, tím ziskovější se film nebo program stává. Výdaje Paramountu na streamování obsahu zatím rostly a převyšovaly příjmy ze streamování.

Streamování však začíná dosahovat dostatečného rozsahu, takže výpočet nákladů a zisků začíná dávat větší fiskální smysl. Dává to takový smysl, že Paramount dokonce přehodnocuje své předchozí projekce výdajů na streamování.

Finanční ředitel Naveen Chopra začátkem tohoto roku naznačil, že Paramount může v roce 2024 utratit za streamování méně, než bylo dříve navrženo - 6 miliard dolarů. Toto snížení bude alespoň částečně umožněno spuštěním nové služby kombinující Paramount+ a Showtime.

Výhled trhu na akcie $PARA-2.2% 

Něco jiného, ​​co streamovací služby nemohou být, je samostatný produkt – na trhu je příliš mnoho konkurence. Často se vyplatí, když jsou spojeny s jiným produktem nebo službou nebo jsou posíleny exkluzivním prémiovým obsahem.

Příklad: V září začal Walmart nabízet bezplatný přístup k Paramount+ pro předplatitele Walmart+, čímž zvýšil přitažlivost Walmartu+ a zároveň monetizoval Paramount+ pro zákazníky, kteří by si ho nikdy nepředplatili. Mezitím Paramount+ navázal vztahy se závody Formule 1.

Za jakých okolností by se mohly akcie této firmy vzpamatovat?

- První možností je, že streamovací byznys Paramountu se nakonec dostane z červených čísel, přesně jak naznačují ředitelé Bakish a Chopra. Vzhledem k probíhajícímu vývoji streamování to není neuvěřitelné očekávání. Mezitím zůstávají filmové a televizní podniky společnosti pevně ziskové. Tento úspěch by mohl obnovit nedávno sníženou dividendu a posílit konečný růst akcií.

- Druhá a podstatně kratší možnost je akvizice společnosti ať už jako celku neboj ne části - třeba streamování.

Nebylo by to poprvé, co se někdo začal o akvizici zajímat. Sám Bob Bakish může po prodeji určitých aktiv očekávat akvizici. Paramount BET údajně přitahuje zájem kupců. Začátkem tohoto roku společnost Paramount údajně odmítla nabídku za 3 miliardy dolarů za Showtime.

Nejedná se o finanční poradenství. Poskytuji veřejně dostupné údaje a sdílím své názory na to, jak bych se v daných situacích sám zachoval. Investování je rizikové a každý za svá rozhodnutí nese odpovědnost.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.