S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.79 -1.99%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

Realitatea virtuală: Apple sau Meta?

Andrei Ciobanu
17. 6. 2023
7 min read

Recent, realitatea virtuală sau realitatea augmentată a fost discutată pe larg. Recent, Apple însăși a intrat pe această piață și a amestecat cărțile pentru alți jucători. $META-0.3% este de ceva timp în această afacere și a fost, de asemenea, o piatră de poticnire pentru acest titlu (cel puțin la început). Cum vede piața aceste companii acum?

Apple și Meta nu sunt în general văzute ca fiind competitoare. Apple își generează majoritatea veniturilor din dispozitivele sale hardware și blochează o mare parte din acești utilizatori cu software-ul și serviciile sale. Meta își generează majoritatea veniturilor din reclamele de pe Facebook și Instagram.

Cu toate acestea, cele două companii FAANG evoluează treptat în adversari. După ani de critici privind practicile de urmărire a datelor ale Meta, Apple a perturbat în cele din urmă capacitatea Meta de a crea anunțuri targetate cu o actualizare iOS axată pe confidențialitate la sfârșitul anului 2020. De asemenea, Apple a prezentat recent primul său dispozitiv de realitate mixtă, Vision Pro, ca un concurent pentru căștile Quest de la Meta pe piața metaversală în curs de dezvoltare.

Acțiunile Apple au fost mult mai interesante pentru investitori în ultimii ani, iar acest lucru se vede în creșterea sa. În ultimii 3 ani, acțiunile Apple au crescut cu 115%, dar acțiunile Meta au crescut doar cu 15%.

Creșterea Apple este ciclică, deoarece mai mult de jumătate din veniturile sale provin din iPhone-uri. Ultima actualizare majoră a iPhone-ului a avut loc în anul fiscal 2021 (care s-a încheiat în septembrie 2021), după ce a intrat în sfârșit pe piața 5G cu iPhone 12. Creșterea sa s-a răcit în anul fiscal 2022. Apple păstrează un decalaj de mai mulți ani între când vine vorba de o schimbare/inovare majoră în telefoanele sale. Până atunci, rămâne la vechiul design și nu face schimbări mari.

AAPL

Apple

AAPL
$189.87 $0.03 +0.02%
Capital Structure
Market Cap
2.9T
Enterpr. Val.
3.0T
Valuation
P/E
29.5
P/S
7.7
Dividends
Yield
0.5%
Payout
15.1%

La prima vedere, creșterea Apple poate părea lentă și neinteresantă. În hardware, arată astfel: vânzările au crescut cu 8% și EPS cu 9% în anul fiscal 2022 . În anul fiscal 2023, analiștii se așteaptă ca vânzările să scadă cu 3% și EPS să scadă cu 2%, deoarece încearcă să vândă mai multe iPhone-uri, iPad-uri și Mac-uri. Cu toate acestea, toate aceste trei linii de hardware și-au revenit din declinurile ciclice înainte, iar sosirea Vision Pro anul viitor ar putea aprinde un nou foc în afacerea hardware.

Pe de altă parte, divizia de servicii a Apple - care include Apple Music, Apple TV+, Apple Arcade, Apple Fitness+, App Store, iCloud și alte servicii - continuă să prospere. A încheiat al doilea trimestru al anului fiscal 2023 cu 975 de milioane de abonamente plătite pentru toate serviciile sale, o creștere de 18% față de trimestrul precedent.

AAPL

Apple

AAPL
$189.87 $0.03 +0.02%

Extinderea acestui ecosistem, asigură faptul că vânzările de hardware ale Apple vor crește din nou după ce mediul economic nefavorabil pe termen scurt se va atenua. De asemenea, compania dispune încă de 166 miliarde de dolari în numerar și titluri de valoare tranzacționabile, ceea ce îi oferă suficient spațiu pentru noi investiții și achiziții, și tocmai a aprobat un nou plan de răscumpărare de acțiuni în valoare de 90 de miliarde de dolari .

A răscumpărat aproape 40% din acțiunile sale în ultimul deceniu și și-a majorat dividendele în fiecare an de când a reluat aceste plăți în 2012. Dar randamentul viitor al Apple de 0,5% este încă nesemnificativ în comparație cu alte acțiuni din sectorul tehnologic, iar acțiunile sale pot părea scumpe la un preț de 27 de ori mai mare decât câștigurile viitoare.

Acțiunile meta ale companiei au înregistrat un declin mare în ultimii ani, dar și-au revenit cu o creștere abruptă în ultimele luni.

Veniturile și EPS sunt în scădere cu 1% și, respectiv, 38% în 2022. Această încetinire a fost cauzată de trei probleme principale: Actualizarea iOS de la Apple, concurența intensă din partea ByteDance - TikTok și condițiile nefavorabile de pe piața de publicitate digitală. De asemenea, investitorilor nu le-a plăcut faptul că firma cheltuia sume uriașe pentru cercetarea în acest sector doar pentru VR. Acesta a fost, de asemenea, unul dintre principalele motive pentru care acțiunile au căzut atât de mult în picaj.

META

Meta

META
$471.91 -$1.32 -0.28%
Capital Structure
Market Cap
1.2T
Enterpr. Val.
1.2T
Valuation
P/E
27.2
P/S
8.5
Dividends
Yield
0.1%
Payout
2.8%

Meta își ajustează algoritmii publicitari pentru a reduce dependența de datele terților. Aceasta pentru a contracara modificările aduse de Apple la iOS.

De asemenea, își extinde în mod agresiv platforma video de scurt metraj Reels pentru a contracara TikTok. Dar Meta arde, de asemenea, miliarde de dolari în divizia sa Reality Labs, care se concentrează pe dezvoltarea de dispozitive de realitate virtuală. Acest segment a generat anul trecut venituri de numai 2,2 miliarde de dolari (2% din ceea ce Meta câștigă din familia sa de aplicații) și a înregistrat o pierdere operațională de 13,2 miliarde de dolari . Compania se așteaptă ca pierderile diviziei să se adâncească și în acest an. Un alt produs urmează să fie lansat în toamnă

Taurii sunt cu ochii pe faptul că Meta ajunge în continuare la 3,81 miliarde de oameni în fiecare lună cu "familia sa de aplicații" (Facebook, Messenger, Instagram și WhatsApp) - astfel încât creșterea afacerii sale publicitare ar putea accelera din nou cu ușurință odată ce piața publicitară își va reveni la vechile obiceiuri.

META

Meta

META
$471.91 -$1.32 -0.28%

Investițiile agresive în metaversiune ar putea, de asemenea, să dea roade în cele din urmă, pe măsură ce tot mai mulți utilizatori de social media migrează către ecosistemul realității virtuale.

Meta este încă paradoxal de profitabilă, încheind primul trimestru din 2023 cu 41 de miliarde de dolari în numerar, echivalente de numerar și titluri de valoare tranzacționabile, și a răscumpărat aproximativ 10% din acțiunile sale în ultimii trei ani .

Analiștii se așteaptă ca veniturile și profiturile Meta să crească cu 8% și 36% în acest an , deoarece creșterea activității sale de publicitate compensează cheltuielile de publicitate. Acestea sunt rate de creștere impresionante pentru o acțiune care se tranzacționează la un preț de 22 de ori mai mare decât câștigurile viitoare.

Personal, am ambele acțiuni în portofoliul meu. Este greu de ales care dintre ele este câștigătoare aici în ceea ce privește VR. Pentru mine, Meta are mai mult potențial de creștere decât Apple, deoarece este o companie mult n'mai mică din punct de vedere al capitalizării de piață și, prin urmare, mai ieftină. Nu am de gând să speculez nici eu și prefer să le dețin pe amândouă. Fiecare este unică în felul său și are un motiv diferit pentru a fi inclusă în portofoliul meu. Împărtășește cineva aceste investiții cu mine sau are o părere diferită despre aceste 2 companii FAANG?

Acesta nu este un sfat financiar. Eu furnizez date disponibile în mod public și împărtășesc opiniile mele cu privire la modul în care aș gestiona eu însumi aceste situații. Investițiile sunt riscante și fiecare este responsabil pentru deciziile sale.


Dați articolul mai departe sau păstrați-l pentru mai târziu.