S&P 500 ^GSPC 5,018.39 -0.34%
Nvidia NVDA $830.03 -3.93%
Amazon AMZN $178.86 +2.21%
Meta META $439.10 +2.08%
Tesla TSLA $180.00 -1.79%
Microsoft MSFT $395.12 +1.49%
Apple AAPL $169.30 -0.60%
Alphabet GOOG $165.56 +0.56%

3 důvody, proč nakoupit tohoto výrobce EV

Kryštof Jáně
18. 6. 2023
6 min read

Elektromobilita se stává klíčovým faktorem v automobilovém průmyslu a přináší nové příležitosti pro akcionáře. Rostoucí poptávka po elektromobilech otevírá investiční potenciál pro automobilové společnosti, které se přizpůsobují tomuto trendu. Zároveň nabíjecí infrastruktura pro elektromobily představuje další oblast s růstovým potenciálem. Při investování do elektromobility je však důležité zvážit i faktory jako regulace, technologický vývoj baterií a dojezdu elektromobilů. Momentálně tomuto odvětví vévodí $TSLA-1.8%, ale co ti ostatní?

Společnost Ford Motor Company je jedním z předních světových automobilových výrobců se sídlem v Dearbornu, Michigan, USA. Byla založena Henrym Fordem v roce 1903 a je známá pro svou dlouhou historii inovací a výrobu ikonických vozidel. Ford jako jeden z největších automobilových výrobců na světě a působí na globální úrovni, ale především v USA.

Ford nabízí širokou škálu automobilů, včetně osobních vozů, SUV, pickupů a dodávek. Společnost se v průběhu let proslavila řadou populárních modelů, jako je Ford Mustang, Ford Focus, Ford Explorer, Ford F-150 a mnoho dalších. Ford se také angažuje v motorsportu, včetně závodů jako je například 24 hodin Le Mans.

Ford $F+0.4%  je nepochopený byznys. Investoři současně podceňují její vysoce ziskové obchody s benzínovými motory, které ale stále krásně fungují a zavrhují její lákavý potenciál v oblasti elektrických vozidel (EV). Akcie automobilky by dnes mohly být drasticky podhodnoceny, ale možná ne na dlouho.

F

Ford

F
$12.20 $0.04 +0.37%

V posledních letech se Ford zaměřuje na rozvoj elektromobility a snahu o snižování emisí skleníkových plynů. Společnost investuje do vývoje a výroby elektrických vozidel a nabízí elektrifikované verze některých svých populárních modelů. Ford se snaží přinést inovativní technologie a design do svých elektromobilů, aby splňovaly rostoucí poptávku po nové rozvíjející se udržitelné dopravě. Tady jsou 3 důvody, prč by Ford nemusela být špatná investice.

1. Ford Blue a Ford Pro jsou stále pořádně ziskové

Nový formát komunikace Fordu s investory jim dal šanci vidět, jak ziskový je jeho tradiční automobilový průmysl. Ford Blue, jak se divize jmenuje, vygeneroval jen v prvním čtvrtletí tržby 25,1 miliardy dolarů a provozní zisk 2,6 miliardy dolarů.

Provoz komerční flotily automobilky, známý jako Ford Pro, je také generátorem hotovosti. Divize vytvořila provozní zisk ve výši 1,4 miliardy USD při tržbách 13,2 miliardy USD.

F

Ford

F
$12.20 $0.04 +0.37%
Capital Structure
Market Cap
47.6B
Enterpr. Val.
173.9B
Valuation
P/E
11.3
P/S
0.3
Dividends
Yield
5.2%
Payout
114.9%

Obě divize předpokládají, že jejich ziskovost bude nadále stoupat. Iniciativy zaměřené na snižování nákladů u Ford Blue a větší zaměření na nabídku softwaru u Ford Pro pravděpodobně pozitivně ovlivní ziskové marže segmentů. Celkově management očekává, že Ford Blue a Pro v roce 2023 vykáží celoroční provozní zisky ve výši zhruba 7 miliard USD.

2. Ford E má vyhlídky na silný růst

Zatímco společnost vydělává na prodeji klasických aut, Ford se připravuje na agresivní rozšiřování provozu elektrických vozidel. Auto titan se zaměřuje na prodej 600 000 EV ročně do konce roku 2023 a 2 miliony do konce roku 2026, což je nárůst z méně než 62 000 v roce 2022.

Ford očekává, že v roce 2023 ztratí na elektromobilech asi 3 miliardy dolarů. Management se ale velmi aktivně zaměřuje na snižování nákladů. Generální ředitel Jim Farley během vyhodnocení zisku společnosti za první čtvrtletí uvedl, že Ford hodlá do konce roku snížit výrobní náklady svého oblíbeného elektrického sportovního užitkového vozu Mustang Mach-E (SUV) až o 5 000 USD na vozidlo. To by mělo pomoci Fordu zlepšit své ziskové marže, i když sníží cenu Mustangu Mach-E o několik tisíc dolarů, aby zvýšil prodej.

Ford nedávno dosáhl dohody s Teslou, která jejím zákazníkům poskytne přístup k více než 12 000 nabíječkám Tesla Supercharger v USA a Kanadě. Toto partnerství značně rozšíří počet nabíjecích míst, která budou k dispozici kupujícím elektromobilů Ford.

Samozřejmě si za to nechá Tesla zaplatit, takže je to výhodný obchod pro obě strany. "Akcie $TSLA-1.8% na tuto zprávu reagovaly pěkným růstem." To by mělo pomoci snížit takzvanou „úzkost z dojezdu“, která některým lidem brání v nákupu elektromobilu, a tím zvýšit okruh potenciálních zákazníků Fordu.

3. Akcie je levná

Akcie Fordu lze koupit pouze za přibližně 5,5násobek předpokládaného provozního zisku v roce 2023. To je výhodná cena s ohledem na současné schopnosti Fordu generovat hotovost a zajímavé vyhlídky růstu poháněného elektromobily.

Aktuální cena akcií Fordu odráží nejistotu trhu, že automobilka dokáže úspěšně přejít na elektrifikovanou budoucnost. Pokud to však tento dlouholetý výrobce osobních a nákladních automobilů dokáže – a management je skálopevně přesvědčen, že ano – investoři by si brzy mohli uvědomit, že akcie Fordu jsou výrazně podhodnocené. To by zase vedlo k značným ziskům pro ty, kdo dnes kupují akcie.

Momentálně se akcie "plácá" v dlouholetém průměru a na první pohled v ní opravdu není zaceněno nic, co by se týkalo slibné budoucnosti elektromobility.

Nejedná se o finanční poradenství. Poskytuji veřejně dostupné údaje a sdílím své názory na to, jak bych se v daných situacích sám zachoval. Investování je rizikové a každý za svá rozhodnutí nese odpovědnost.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.