S&P 500 ^GSPC 5,127.79 +1.26%
Apple AAPL $183.36 +5.97%
Nvidia NVDA $887.83 +3.46%
Meta META $452.05 +2.35%
Microsoft MSFT $406.66 +2.22%
Amazon AMZN $186.24 +0.82%
Tesla TSLA $181.14 +0.63%
Alphabet GOOG $169.01 +0.33%

S&P 500 vstoupil na býčí trh, ale jak myslíte, že dlouho vydrží? Zde je 5 expertů z Wall Street a jejich názory.

Lukáš Anděl
18. 6. 2023
7 min read

S$P 500 $^GSPC+1.3% tento rok zažívá opravdu velkou jízdu. Až na březnový pokles skoro k cenám ze začátku roku, tak můžeme mluvit o stálý růst, který momentálně dělá 15,31% výnos tento rok. 🚀 

Trh USA a nejsledovanější index dělá velkou radost investorů. Zároveň ale vnáší nejistotu mezi analytiky. Mnozí víme, že index ač obsahuje 500 největších společností USA, to zastoupení není úměrné a zhruba 10 akcií, top společností jako je $AAPL+6.0% $MSFT+2.2% $GOOG+0.3% $AMZN+0.8% a další jsou motorem pro pro jeho cenu. A palivo které jej pohání je velký boom, hype kolem umělé inteligence. Analytici tvrdí, že AI by mohla v nadcházejících letech zvýšit produktivitu, zisky a zvýšit akcie. Toto tvrzení prozatím přehlíží obavy, že se v sektoru tvoří bublina ve stylu dot-com.

^GSPC

S&P 500

^GSPC
5,127.79 $63.59 +1.26%

Najdou se experti, kteří jsou i nadále znepokojeni hrozící recesí s alarmy přicházejícími z nejrůznějších ekonomických ukazatelů. Podle nejnovějších projekcí newyorského Fedu mají USA nyní 70% šanci, že se do května 2024 dostanou do recese – což je událost, která by mohla snadno odhodit rally akcií na vedlejší kolej. Zde se můžeme podívat na 5 komentářů z Wall Street o tom, zdali má šanci rally ještě pokračovat.

David Rosenberg, zakladatel Rosenberg Research

Rallye akcií není podpořeno fundamenty a nebude trvat dlouho, protože USA mají podle hlavního ekonoma Davida Rosenberga letos prakticky zaručený vstup do recese. Je to proto, že letošní silný výkon indexu S&P 500 je v rozporu s ekonomickými údaji. Například nároky v nezaměstnanosti za poslední týden vzrostly na 262 000 a drží se tak na nejvyšší úrovni od října 2021.

Mezitím rostoucí úrokové sazby za poslední rok zpřísňují finanční podmínky, což zvyšuje pravděpodobnost recese. A přestože centrální bankéři na svém středečním zasedání udrželi sazby na stabilní úrovni, úředníci naznačili, že další dvě by v tomto roce ještě měly přijít. "Tento trh nadále není ničím jiným než krátkodobou hybnou silou," uvedl Rosenberg v nedávné poznámce. "Můžete věřit tiskovým titulkům nebo můžete věřit hlavním ukazatelům - které naznačují, že skutečně máme 99,15% šanci na oficiální recesi definovanou NBER," dodal.

Jeremy Siegel, ekonom a profesor financí na Wharton School

Investoři mohou podle předního ekonoma Jeremyho Siegela očekávat, že růst akcií skončí s tím, jak USA letos vstoupí do mírné recese. Siegel byl v posledním roce hlasitým kritikem politiky Fedu a naléhal na centrální bankéře, aby ustoupili od zvyšování úrokových sazeb a vyhnuli se tak recesi.

Ačkoli dříve předpovídal 15% nárůst S&P 500, jak se i stalo, tak akcie pravděpodobně poklesnou, protože USA jsou letos na cestě k mělké recesi, předpověděl. Ovšem nemyslí si, že by klesla zpět na minima dosažená v říjnu loňského roku. "Tento nedávný pohyb na býčím trhu nezaručuje, že jsme z propadu venku, zůstávám opatrný a nemyslím si, že zde máme začátek velkého posunu nahoru," dodal.

Mike Wilson, CIO Morgan Stanley a hlavní akciový stratég 

Za aktuálním nárůstem je náhoda pojenou a AI, medvědí trh stále žije. Důležité je, že korporátní zisky budou ve zbytku tohoto roku klesat, což podle hlavního akciového stratéga Morgan Stanley, Mikea Wilsona vyvolá prodej. Wilson varoval před strmou recesí příjmů již několik měsíců. Korporace stále bojují s inflačními tlaky a přísnějšími finančními podmínkami.

"Přestože věříme, že umělá inteligence je skutečná a pravděpodobně povede k určité podstatné efektivitě, která pomůže v boji proti inflaci, je nepravděpodobné, že zabrání recesi příjmů, kterou předpovídáme pro tento rok," uvedl Wilson v nedávné poznámce.

Tom Lee, vedoucí výzkumu Fundstrat

Tom Lee z Fundstratu, mezi prvními, kdo zavolal na býčí trhv akciích, si myslí, že rally má prostor pro expanzi mimo technologický sektor. Podle Leeho názoru, ekonomika je ve skutečnosti na pokraji expanze, nikoli recese. Inflace vykazuje známky změkčení a podniky ve skutečnosti směřují k rozmachu ziskovosti.

"Namísto toho, aby se rozvíjela recese, to vypadá, že ekonomika sklouzává do expanze," řekl v nedávném rozhovoru pro CNBC. "Nemyslím si, že akcie jsou rozšířené." Myslím, že FAANGS udělali těžkou práci a myslím, že pokud sklouzneme k expanzi, zúčastní se spousta dalších skupin,“ dodal později.

Goldman Sachs

Hype pro AI je skutečný a mohl by vést index $^GSPC+1.3% výše, řekl Goldman Sachs. Investiční banka nabízela potenciální výhody umělé inteligence, protože firmy, které tuto technologii přijmou, by mohly zaznamenat zvýšení produktivity, a tím i zvýšení příjmů. To by mohlo zvednout index S&P 500 až o 14 %.v příštích letech, řekli stratégové. A ačkoli vzrušení z umělé inteligence posílilo především technologické akcie, rally by se mohla přenést i do dalších sektorů.

Banka to také snížila odhad recese zasáhne ekonomiku letos na 25 %, což je pokles z 35% předpovídané na začátku tohoto roku. Stratégové předpovídali, že index S&P 500 by mohl zakončit rok na 4 500, z čehož vyplývá asi 5% nárůst oproti současným úrovním.

Zde máme pět názorů na další vývoj trhu v USA, který bych řekl, že se rozděluje na výsledek 3:2. Vítězem je stále strach a skoro jistý předpoklad recese, která přinese pokles napříč trhem. Já osobně se přikláním též k prvním třem výpovědím. I přesto, že rozvoj AI je zajímavým a přinese nám snad jen to dobré do budoucna, tak pořád je to jen "boom", který si zaslouží regulaci. A až tento "hype" ochladne, tak ekonomické problémy tu stále budou. Zároveň ale také věřím, že nová minima jako jsme měli v říjnu minulého roka už neuvidíme. Proto držím technologie, které i mě zatím drží letošního rok v spokojený zisk 11,01% a hledám v jiných sektorech kde by se dalo nakupovat.

Jak odhadujete zbytek roku Vy přátelé, udrží se růst technologií a AI i přes možná další 2 zvýšení úrokových sazeb ze strany Fedu a nebo bude tento růst zlomen obavami a případným příchodem recese? 😊 Hezký zbytek neděle a zdar v dalším obchodním týdnu. 🍀






Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.