S&P 500 ^GSPC 5,099.96 +1.02%
Alphabet GOOG $173.69 +9.97%
Nvidia NVDA $877.35 +6.18%
Amazon AMZN $179.62 +3.43%
Microsoft MSFT $406.32 +1.82%
Tesla TSLA $168.29 -1.11%
Meta META $443.29 +0.43%
Apple AAPL $169.30 -0.35%

2 dividendové akcie ze sektoru, který bude dalších 10 let dominovat trhu

Dominik Petrnoušek
20. 6. 2023
5 min read

Technologický sektor je běžně spojován hlavně s růstovými společnostmi, které investorům slibují zhodnocení o stovky a tisíce procent. V tomto žhavém odvětví se ale najdou i klidnější společnosti, které mohou investory těšit tak nějak víc s rozvahou a dlouhodobě.

Nemusí být každá tech společnost a akcie zaměřená pouze na drastický růst. Někteří giganti si zvolili jinou cestu - klidnou a dividendovou. Samozřejmě potenciál celého odvětví je obří a růst ceny akcií vás může čekat jako hezký bonus.

Microsoft $MSFT+1.8% 

Microsoft je jednou z největších technologických společností na světě a jedním z lídrů v oblasti softwaru, cloud computingu a hardwaru. Firma nabízí širokou škálu produktů, zejména operační systém Windows a kancelářský balík office.

MSFT

Microsoft

MSFT
$406.32 $7.28 +1.82%

Co se týče dividend, Microsoft začal s jejich vyplácením v roce 2004 a od té doby je každoročně zvyšuje. V současnosti nabízí dividendový výnos okolo 0,77 %, což sice není mnoho, ale je to důkaz, že firma chápe vyplácení dividend jako důležitou součást korporátní politiky. Microsoft má relativně nízké zadlužení a stabilní tok hotovosti, který umožňuje dividendu zvyšovat. Očekává se, že bude schopen zvyšovat dividendu v průměru o 10 % ročně i v delším horizontu.

Pro budoucí vývoj bude Microsoft stále důležitější společností, a to zejména díky cloud computingu, tedy veřejně dostupným cloudovým službám jako Azure. Microsoft je v této oblasti, která je budoucností IT, již dnes ve vedení se společnostmi jako Amazon nebo Google.

Microsoft bude patrně i nadále diktovat trendy v oblasti softwaru - systém Windows a kancelářský balíček Office budou i nadále patřit mezi nejprodávanější. Microsoft tak pravděpodobně zůstane lídrem mezi technologickými společnostmi i v následujících letech.

V poslední době pozorujeme zvýšený zájem investorů o technologické společnosti zaměřené na umělou inteligenci. Mnoho firem začalo ve svých výsledcích zdůrazňovat umělou inteligenci, což přitáhlo investory. To vedlo k růstu akcií těchto technologických firem. Tento růst je ale výrazně vyšší než u ostatních firem v indexu S&P 500. 7 největších technologických společností z indexu, jako je například právě Microsoft, dosáhlo letos průměrného růstu 60 %, zatímco ostatní firmy jen 3 %. Technologické firmy tak tvoří 30 % indexu.

To ale může být neudržitelné. Indexy mají tendenci se vracet k průměru. Po každém období, kdy technologie předčily ostatní firmy, pak následovala delší doba, kdy zaostávaly. To by mohlo nastat i teď. Tak na to pozor.

Applied Materials $AMAT+3.0% 

Tech sektor nemusí být nutně jen samotní výrobci hardwaru nebo softwaru. S klidem sem lze zahrnout i společnosti, které jsou ukryté kdesi v dodavatelském řetězci.

Applied Materials je americká technologická společnost, která se zaměřuje na výrobní zařízení a služby pro polovodičový průmysl. Produkty Applied Materials jsou využívány k výrobě čipů pro elektroniku jako mobily, počítače, ale i automobily.

AMAT
$203.38 $5.88 +2.98%

Co se týče dividend, Applied Materials začal vyplácet dividendy v roce 2012 a od té doby je každý rok zvyšuje. Aktuálně nabízí dividendový výnos okolo 0,79 %. Společnost má stabilní tok hotovosti, který umožňuje financovat dividendy i reinvestice do dalšího růstu. Management očekává, že bude schopen zvyšovat dividendy tempem 10 až 15 % ročně.

Pro budoucí vývoj technologického sektoru bude Applied Materials i nadále důležitou součástí dodavatelského řetězce pro výrobu polovodičů. Stále složitější čipy potřebují čím dál sofistikovanější výrobní technologie, které Applied Materials nabízí. Společnost se také zaměřuje na nové technologie jako 3D čipy, které mohou přinést další růst v budoucnu.

Je pravděpodobné, že Applied Materials nebude na celkovém trhu vládnout, ale bude klíčovým dodavatelem pro společnosti jako Intel, TSMC nebo Samsung, které vyrábějí samotné čipy. Bez technologií Applied Materials by mnoho čipových inovací nebylo možných. V nadcházejících letech tak společnost pravděpodobně upevní svou pozici unikátního specializovaného dodavatele pro celý polovodičový ekosystém.

1,06 miliardy akcií v oběhu v roce 2017 na 845 milionů akcií v současnosti. Snížení počtu akcií o 20 % od roku 2017 odvedlo skvělou práci při udržování stabilního růstu zisku na akcii. Jedná se o společnost, která má jistě na mysli i kapitálové výnosy pro investora. Snížení počtu akcií v oběhu by mělo v budoucnu růstu dividendy jen pomoci.

Počet akcií $AMAT+3.0% v oběhu. Zdroj

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a dalších zdrojů. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.