S&P 500 ^GSPC 5,300.86 +0.07%
Nvidia NVDA $924.88 -1.98%
Tesla TSLA $177.36 +1.44%
Alphabet GOOG $177.22 +1.02%
Amazon AMZN $184.42 +0.43%
Meta META $471.28 -0.41%
Microsoft MSFT $419.74 -0.30%
Apple AAPL $189.88 +0.02%

Tohoto telekomunikačního dividendového giganta každý přehlíží

Dominik Petrnoušek
21. 6. 2023
5 min read

Kanadské akcie jsou mezi investory velmi oblíbené. Tato ekonomika je totiž proslulá svojí stabilitou a zaměřením na dividendy. Ještě zajímavější může pro investory být fakt, že zde lze nalézt poměrně neznámé akcie. A na jednu takovou se zde podíváme.

Neberte mě úplně za slovo. $BCE+0.0% se tržní kapitalizací přes 40 miliard rozhodně není malá a neznámá společnost. Na druhou stranu zůstává, minimálně v našich končinách, poměrně ve stínu svých konkurentů - $VZ-0.4% a $T+0.5%.

Sektor

Než přejdeme k samotné společnosti, podívejme se na telekomunikační sektor, který je pro investory často extrémně přitažlivý. Má ale i svá rizika. A to hned z několika důvodů.

Velké kapitálové výdaje - Telekom firmy musí neustále investovat vysoké částky do budování a modernizace sítí, aby udržely krok s novými technologiemi. To vede k vysoké zadluženosti a závislosti na dluhovém financování.

Regulace - Telekom trh je silně regulován státem, což ovlivňuje cenotvorbu, konkurenční prostředí i povinnosti společností. Regulace se neustále vyvíjí.

Rychlý technologický pokrok - Telekom firmy musí neustále modernizovat a rozšiřovat své sítě, aby udržely krok s pokrokem - např. aktuálně přechod na 5G. Vyžaduje to vysoké investice.

Konkurenční prostředí - Telekom trh je obvykle oligopol s několika dominantními hráči, což tlačí na nízké marže a slouží jako prevence proti vysokým cenám. Většinou.

Závislost na dodavatelích - Telekom firmy jsou závislé na dodavatelích hardwaru a síťových technologií. Problémy u dodavatelů mohou ovlivnit jejich vlastní operace.

Cykličnost - Poklesy hospodářské aktivity obvykle vedou k nižší poptávce po telekom službách, což ovlivňuje tržby a zisky.

$BCE+0.0% 

BCE je kanadský telekomunikační gigant s dlouhou historií. Společnost funguje od roku 1880 a za tu dobu se stala největším poskytovatelem telekomunikačních služeb v Kanadě. BCE poskytuje služby jako pevné telefonní linky, internet, televizi a mobilní síť milionům zákazníků po celé Kanadě.

BCE

BCE Inc.

BCE
$34.34 $0.005 +0.01%

Díky své velikosti a dominantnímu postavení na trhu má BCE stabilní a spolehlivý business model. Tržby a zisky společnosti rostou v dlouhodobém horizontu o několik procent ročně, případně zůstávají poměrně stabilní. BCE navíc disponuje silnou značkou a prověřeným managementem. To vše se odráží v dlouhodobě stabilní dividendové historii. BCE zvyšuje dividendu každý rok již od roku 1976 a nyní nabízí akcionářům dividendový výnos kolem 4,66 %.

Revenue BCE

Do budoucna by růst BCE měla podpořit investice do rozšiřování optických sítí pro vysokorychlostní internet a sítí mobilních sítí 5G. To by mělo přinést rychlejší internet i lepší pokrytí v odlehlých oblastech. Na druhou stranu ale na BCE doléhá rostoucí konkurence ze strany alternativních poskytovatelů a obecně technologické změny v odvětví. Dalším rizikem je možné zpomalení kanadské ekonomiky, které by se negativně promítlo do výdajů domácností na telekomunikační služby.

Akcie BCE jsou vhodné především pro konzervativní investory, kteří hledají stabilní a spolehlivou dividendovou akcii. Potenciál pro vysoký růst hodnoty akcií není velký, ale na druhou stranu ani rizika nejsou vysoká díky silné pozici firmy na trhu a prověřenému modelu. Pro investora je atraktivní zejména stabilní a rostoucí dividenda, která může generovat solidní výnos i při minimálním růstu samotné akcie.

Dlouhodobě rostoucí dividenda je pro investory lákavá.

BCE je největší kanadskou telekomunikační společností před společnostmi jako Rogers Communications a Shaw Communications. Firma vznikla v dnešní před téměř 40 lety sloučením Bell Canada, Northern Telecom a dalších přidružených společností.

BCE se liší od konkurence tím, že vedle klasických širokopásmových, bezdrátových a pevných linek má i významnou mediální divizi s kanály CTV, V, TSN a RDS. Poskytuje také licence na americký obsah jako HBO, Showtime a Starz.

BCE nedávno vykázalo dobré výsledky čtvrtého čtvrtletí s 330 tisíci aktivacemi, z toho 123 tisíc mobilních předplatitelů, 104 tisíc mobilních zařízení a 63/40 tisíc předplatitelů internet.

EBITDA $BCE+0.0% 

Optická síť BCE pokrývá tři čtvrtiny Kanaďanů. Vedení firmy zdůraznilo výhled na optiku a 5G - do roku 2023 zainvestují 4,8 miliard CAD.

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a dalších zdrojů. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.