S&P 500 ^GSPC 5,127.79 +1.26%
Apple AAPL $183.36 +5.97%
Nvidia NVDA $887.83 +3.46%
Meta META $452.05 +2.35%
Microsoft MSFT $406.66 +2.22%
Amazon AMZN $186.24 +0.82%
Tesla TSLA $181.14 +0.63%
Alphabet GOOG $169.01 +0.33%

Souboj FinTech akcií: Lemonade VS Sofi

Kryštof Jáně
20. 6. 2023
5 min read

Jak Lemonade $LMND-2.0% , tak SoFi $SOFI-0.4% Technologies jsou inovativní společnosti, které chtějí vstoupit na trh pojišťovnictví a bankovnictví. Přestože mají potenciál skutečně změnit trh, jejich akcie výrazně klesly ze svých historických maxim, a to i poté, co od začátku května zažily obrovský nárůst cen. Momentálně se obě akcie "probouzí" a mohou skrývat skvělé příležitosti pro investory.

Společnost Lemonade byla založena v roce 2015 s cílem inovovat a změnit způsob, jakým funguje tradiční pojišťovnictví. Lemonade využívá umělou inteligenci a automatizované procesy pro rychlou a pohodlnou správu pojištění.

Jejich hlavní produkt je pojištění nájemních bytů a domů, které nabízí jednoduchý a transparentní způsob sjednání a správy pojištění.

V posledních měsících nebylo ve světě byznysu a technologií žhavější téma než umělá inteligence. Investoři postupují rychle, aby se pokusili identifikovat akcie, které se vezou na této vlně. Lemonade již dlouho začleňuje AI do svých operací a jejich modely na AI stojí.

LMND
$17.38 -$0.36 -2.03%

1. Lemonade $LMND-2.0% 

Díky využití dat, technologií a umělé inteligence je společnost Lemonade schopna schvalovat nové pojistky za pouhých 90 sekund, zatímco schvaluje a vyplácí částky za pouhé tři minuty.

Toto nastavení přímo pro spotřebitele je v přímém rozporu s tradičním modelem pojištění, který spoléhá na armádu prodejců a fyzických kanceláří roztroušených po celé zemi, což zpomaluje věci kvůli starším systémům.

První digitální model Lemonade zatím nepřinesl žádné zisky, ale růst byl mimořádný. Podnik zakončil první čtvrtletí s 1,9 miliony zákazníků, což představuje meziroční nárůst o 23 %. Tržby vzrostly o 115 % a platné pojistné vzrostlo o 56 % ve srovnání s 1. čtvrtletím 2022.

Skutečnost, že všechny tři tyto metriky nadále rychle rostou, zvláště když mnoho společností zaznamenává zpomalení růstu, je pozitivním znamením.

Společnost nabízí několik pojistných produktů, nájemců, majitelů domů, automobilů, domácích mazlíčků a života.

Klíčem strategie Lemonade je přilákat mladší spotřebitele, kteří si postupem času kupují více produktů. Společnost uvádí, že méně než 4 % jejích zákazníků má více produktů, ale u stávajících pojišťoven je toto číslo 60 %. To představuje obrovskou příležitost pro budoucí růst.

2. SoFi $SOFI-0.4% 

Sofi byla založena v roce 2011 jako online platforma pro refinancování studentských půjček. Od té doby se rozrostla na široce zaměřenou finanční platformu.

Sofi nabízí různé finanční služby, včetně refinancování studentských půjček, osobních půjček, hypotečních úvěrů, investičních služeb, spořicích účtů, kreditních karet a dalších bankovních produktů.

SOFI
$6.96 -$0.03 -0.43%

Dalším oblíbeným, i když spíše negativním tématem, na které investoři myslí v roce 2023, je regionální bankovní krize. Protože Federální rezervní systém v roce 2022 zvýšil úrokové sazby nejrychlejším tempem v historii, některé finanční instituce zaznamenaly pokles účetní hodnoty mnoha půjček, které držely, což vyvolalo regulační opatření. SoFi uprostřed tohoto zmatku jasně září.

Asi 98 % úvěrového portfolia SoFi (k 31. březnu) tvořily studentské půjčky a osobní půjčky, které jsou mnohem méně ovlivněny změnami úrokových sazeb, na rozdíl od dlouhodobých státních dluhopisů, protože mají kratší splatnosti.

To umožňuje SoFi lépe ocenit své úvěrové produkty, aby odpovídaly politice Fedu.

Navíc tato digitální banka zaznamenala nárůst svých vkladů ze 7,3 miliardy USD na konci roku 2022 na 10,1 miliardy USD na konci března 31. Provozování pouze online modelu umožňuje zákazníkům neuvěřitelně bezproblémové přesunout své peníze do SoFi.

Společnost také rozšířila své možnosti pojištění FDIC z 250 000 $ vkladů na 2 miliony $, díky čemuž zákazníci vidí bezpečnost v přesunu svých peněz do SoFi.

Stejně jako u Lemonade, byl růst SoFi pozoruhodný. Její zákaznická základna, nazývaná "členové", vzrostla v prvním čtvrtletí meziročně o 46 %. A upravený čistý příjem vzrostl o 43 %. Management je optimistický, protože zvýšil celoroční výhled upravených výnosů na nárůst mezi 27 % a 31 %.

I přes to, že jsou zatím obě společnosti stále ztrátové, snaží se s tím bojovat a mají skvělé produkty. Ty jim mohou do budoucna pomoci nahradit alespoň část "starého bankovnictví" a posunout ho zase o krok dál. Vše s použitím AI dává ještě větší smysl v této na toto odvětví orientované době.

Nejedná se o finanční poradenství. Poskytuji veřejně dostupné údaje a sdílím své názory na to, jak bych se v daných situacích sám zachoval. Investování je rizikové a každý za svá rozhodnutí nese odpovědnost.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.