S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.79 -1.99%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

Toto jsou 3 ETF, která vám mohou přinést pravidelný pasivní příjem

Dominik Petrnoušek
22. 6. 2023
4 min read

ETF mohou plnit mnoho úloh. Jednou z nich je zajištění pasivního příjmu - ať už vyplácením dividend nebo odprodejem části akumulačního. Dnes se podíváme na 3, které si hýčkají své investory právě tučnou dividendou.

iShares Stoxx Global Select Dividend 100 UCITS ETF $SDGP

iShares Stoxx Global Select Dividend 100 UCITS ETF $SDGP je jedním z nejoblíbenějších globálních dividendových ETF s evropskou registrací. Investuje do 100 společností s nejvyššími očekávanými dividendovými výnosy ve vyspělých trzích Evropy a Severní Ameriky podle indexu STOXX Global Select Dividend 100.

Cílem tohoto ETF je generovat relativně stabilní dlouhodobé dividendové výnosy, které pohybuje kolem 3,5 až 5 procenta ročně. ETF je dostatečně diverzifikované díky globálnímu zaměření, což mu dodává nižší rizikovost. Velmi dobrým faktorem tohoto fondu je také jeho nízká výše poplatků, které činí pouze 0,4 procenta z objemu aktiv ročně, což je pod úrovní trhu.

I přes svůj globální rámec tak dokáže spolehlivě generovat pasivní příjem formou dividend, které mohou pomoci investorům diverzifikovat portfolio. Jeho výkonnost v posledních letech byla solidní, přičemž se vyrovnává i s ekonomickými situacemi jako je například pandemická krize.

SPDR MSCI Europe Dividend Growers UCITS ETF $EUDG+0.0% 

EUDG
$33.31 $0.0053 +0.02%

SPDR MSCI Europe Dividend Growers UCITS ETF je pasivní evropské dividendové ETF se zaměřením na tzv. dividend growers. Investuje do 100 největších evropských společností s růstovým trendem dividend podle indexu MSCI Europe Dividend Masters. Mezi jeho top držby patří například Nestle, AstraZeneca, TotalEnergies a další.

Tento fond se soustředí na společnosti, které dlouhodobě zvyšují vyplácené dividendy. Díky tomu je schopen generovat relativně stabilní dividendový výnos, který se pohybuje okolo 3 -4 % ročně.

Díky svému zaměření na kontinentální Evropu je fond méně korelovaný s celosvětovými trhy a pomáhá tak diverzifikovat zátěž západních akcií. Další zajímavostí tohoto ETF jsou také třeba poplatky 0,58% p.a, dobrá historická výkonnost, která se dlouhodobě vyrovnává se standardem MSCI Europe Index.

Hlavní nevýhodou může být jeho úzká zaměřenost, ale pokud hledáte evropské growth dividendové ETF, je EUDG jednou z nejlepších možností. Může vám pomoci vytvořit pasivní zdroj příjmů ve formě udržitelně rostoucích dividend v evropském regionu.

Amundi MSCI Europe High Dividend Factor ETF $EHDG

Amundi MSCI Europe High Dividend Factor ETF je dividendové ETF zaměřené na evropský trh. Investuje do 100 společností s nejvyššími dividendovými výnosy ve vyspělých evropských trzích dle indexu MSCI Europe High Dividend Yield. Mezi držené společnosti patří například Nestlé, Novartis, Royal Dutch Shell, TotalEnergies, BASF ad.

Jeho strategií je generovat vysoký a stabilní tok dividend. Ty se v současné době pohybují mezi 4 - 4,5 % p.a.

Mezi další vlastnosti tohoto ETF patří:

  • Nízké poplatky ve výši 0,23 % p.a., což je skvělá hodnota.
  • Dostatečná diverzifikace s expozicí do 100 společností z evropského regionu
  • Pokrytí všech sektorů evropského trhu včetně zdravotnictví, spotřeby, utilit, průmyslu apod.
  • Dobrá výkonnost, která kopíruje nebo překonává vývoj indexu MSCI Europe

Hlavní předností tohoto fondu je tedy generování pasivního příjmu ve formě vysokých a stabilních dividend. Jeho úzké zaměření na evropský trh nabízí odlišnou expozici oproti globálním dividendovým fondům. Negativa zahrnují menší diverzifikaci v rámci regionu a možné kolísání dividend v závislosti na ekonomické situaci.

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a dalších zdrojů. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.