S&P 500 ^GSPC 5,018.39 -0.34%
Nvidia NVDA $830.03 -3.93%
Amazon AMZN $178.86 +2.21%
Meta META $439.10 +2.08%
Tesla TSLA $180.00 -1.79%
Microsoft MSFT $395.12 +1.49%
Apple AAPL $169.30 -0.60%
Alphabet GOOG $165.56 +0.56%

Nejlepší softwarové společnosti k nákupu v červenci 2023

Kryštof Jáně
21. 6. 2023
5 min read

Uprostřed růstu technologických akcií investoři opět obrátili svou pozornost k softwarovému průmyslu. Tento byznys v minulosti přinesl investorům obrovské zisky, protože cloud a aplikace poháněné umělou inteligencí přitahovaly větší zájem. Největší technologický boom je známý jako Dot Com Bubble, která praskla v roce 2000 a nastolila na trhy několikaletý pokles. Momentální situace je ale jiná a po boku AI, musí přicházet i ostatní technologie, na kterých je právě umělá inteligence provozována nebo modelována.

1. DigitalOcean $DOCN+8.1% 

DigitalOcean je americká společnost poskytující cloudové služby, specializující se na poskytování infrastruktury pro vývojáře a provozování webových aplikací. Nabízí širokou škálu služeb, včetně virtuálních serverů (tzv. droplets) nebo služeb pro ukládání dat a dalších nástrojů pro vývoj a nasazení aplikací.

DigitalOcean se stal populární volbou mezi vývojáři díky své jednoduchosti, přístupnosti a přijatelným cenám. Jeho rozhraní je uživatelsky přívětivé a umožňuje rychle vytvářet, konfigurovat a spravovat virtuální servery a další zdroje.

DOCN
$35.54 $2.68 +8.14%

Jako společnost s tržní kapitalizací 4 miliardy dolarů to nevypadá jako konkurenční hrozba pro technologické giganty za biliony dolarů, kteří dominují cloudovému byznysu.

Ale navzdory rozdílu ve velikosti mohou mít Amazon a Microsoft potíže konkurovat společnosti DigitalOcean. 

Za prvé, DigitalOcean prodává své služby "a la carte". Malí a střední podnikatelé tak musí nakupovat pouze ty konkrétní služby, které potřebují.

Ještě důležitější je, že DigitalOcean vybudoval mezi svými zákazníky komunitu, která umožňuje osamělým IT profesionálům ji oslovit, když potřebují vyřešit problém. A protože vybudování takové komunity vyžaduje více než peníze, je nepravděpodobné, že by se její konkurenti pokusili o podobný přístup.

Kromě toho se obnovil růst tržeb, který v prvním čtvrtletí roku 2023 rostl o 30 % ročně. A i když akcie od Nového roku vzrostly o 80 %, jejich poměr ceny a prodeje (P/S) 7 je pod historickou úrovní. . To znamená, že by mohl pokračovat v růstu navzdory nedávným pohybům na trhu.

2. Twilio $TWLO+1.8% 

Twilio je americká technologická společnost, která se specializuje na poskytování cloudových komunikačních a platformních služeb pro vývojáře. Jejich hlavním produktem je komunikační API, které umožňuje vývojářům integrovat textové zprávy, hlasové hovory, videokonference a další komunikační kanály do svých aplikací.

Společnost byla založena v roce 2008 a od té doby se stala jedním z předních hráčů v oblasti komunikačních API. Jejich služby jsou využívány širokou škálou společností různých velikostí a odvětví, od startupů až po velké podniky.

TWLO
$60.95 $1.07 +1.79%

Twilio nabízí programovatelné rozhraní, které umožňuje vývojářům jednoduše integrovat komunikační funkce do svých aplikací pomocí sady API volání. Tímto způsobem mohou vývojáři snadno ovládat a spravovat interakce se zákazníky prostřednictvím různých komunikačních kanálů.

Twilio vyniká jako komunikační platforma, která poskytuje telefonickou, video, textovou a e-mailovou komunikaci řízenou aplikací. Twilio v podstatě podporuje Uber Technologies, DoorDash a další podniky založené na aplikacích, díky čemuž mohou tyto firmy existovat.

O tento trh by mohly soutěžit i jiné společnosti. Twilio však bylo prvním tahounem a narušení související s přechodem snižuje pravděpodobnost, že zákazníci odejdou.

Firma také rozšířila svůj ekosystém nabídkou produktů, jako je Twilio Flex, vestavěné kontaktní centrum, které vývojářům ušetří nutnost replikovat takový software interně. Kromě toho použila AI k pohonu svého chatbota a analýze dat, aby poskytla informace o zákaznících.

Je pravda, že AI vdechla akciím nový život, protože její nedávné finanční výsledky investory nevzrušovaly. Tržby v 1. čtvrtletí vzrostly o 15 % a společnost poskytla výhled pro druhé čtvrtletí pouze na 4 % až 5 % růst. Po této zprávě Twilio prudce kleslo, než vzrušení založené na umělé inteligenci přivedlo investory zpět k akciím.

Celkově Twilio od začátku roku vzrostlo o 36 % a vzhledem k historicky nízkému poměru 3 P/S může jeho diskontované ocenění přimět více investorů k nákupu této akcie.

Akcie DigitalOcean jsou na burze mnohem novější než Twilio. To vzrostlo v roce 2021do neskutečných výšin. $DOCN+8.1% také, ale nebylo to tak vysoko. Od té doby se jejich akcie předbíhají a prakticky se drží ve stejných kolejích. Z mého pohledu se mi více líbí akcie DigitalOcean už jen proto, že je tahle firma v mnohem menší ztrátě a je na dobré cestě stát se ziskovou.

Nejedná se o finanční poradenství. Poskytuji veřejně dostupné údaje a sdílím své názory na to, jak bych se v daných situacích sám zachoval. Investování je rizikové a každý za svá rozhodnutí nese odpovědnost.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.