S&P 500 ^GSPC 5,127.79 +1.26%
Apple AAPL $183.36 +5.97%
Nvidia NVDA $887.83 +3.46%
Meta META $452.05 +2.35%
Microsoft MSFT $406.66 +2.22%
Amazon AMZN $186.24 +0.82%
Tesla TSLA $181.14 +0.63%
Alphabet GOOG $169.01 +0.33%

Toyota predstavila prelomové technológie pre elektrická vozidlá novej generácie

Peter Svoreň
22. 6. 2023
4 min read

V snahe zvýšiť dojazd, výkon a cenovú dostupnosť elektrických vozidiel (EV) oznámila spoločnosť Toyota Motor (NYSE:TM) sériu špičkových technológií, ktoré budú predstavené v nasledujúcich rokoch. Ambicióznym cieľom predávať 1,5 milióna elektrických vozidiel ročne do roku 2026 chce japonská automobilka reagovať na kritiku pomalého pokroku na trhu s batériovými elektrickými vozidlami. Tieto inovácie boli predstavené na technologickom brífingu spoločnosti, ktorý sa konal pred jej výročným stretnutím akcionárov a na ktorom boli pod drobnohľadom témy ako riadenie, klimatický lobing a stratégia v oblasti elektrických vozidiel.

Polovodičové batérie

Jednou z kľúčových oblastí, na ktoré sa Toyota zameriava, je technológia batérií. Spoločnosť plánuje prejsť od výskumu k výrobe polovodičových batérií, ktoré sľubujú vyššiu energetickú hustotu a kratší čas nabíjania v porovnaní so súčasnými lítium-iónovými batériami. Toyota chce uviesť na trh vozidlá poháňané polovodičovými batériami do roku 2027/2028. Okrem toho automobilka oznámila prelom v prekonávaní problémov s trvanlivosťou, spojených s polovodičovými batériami, hoci konkrétne podrobnosti neuviedla. Toyota tiež odhalila plány na uvedenie energeticky hutnejšej batérie pre elektromobily v roku 2026, s dojazdom 1 000 km na jedno nabitie a časom nabíjania 20 minút alebo menej. Okrem toho chce spoločnosť znížiť náklady o 20 % v porovnaní so svojím súčasným elektromobilom bZ4X.

Giga casting

Pokiaľ ide o výrobnú technológiu, Toyota plánuje prevziať proces Giga casting spoločnosti Tesla, aby zjednodušila a znížila náklady na výrobu svojej novej generácie EV. Využitím masívnych strojov na tlakové liatie hliníka chce Toyota zefektívniť výrobu a znížiť jej zložitosť. Spoločnosť tiež zdôraznila potenciál flexibilných montážnych liniek, samohybných vozidiel a digitálnych technológií na výrazné zníženie investičných nákladov továrne a ďalších fixných nákladov vrátane mzdových nákladov.

Aerodynamika vozidiel

Keďže si Toyota uvedomuje dôležitosť aerodynamiky pri zvyšovaní účinnosti elektrických vozidiel a predlžovaní dojazdu, odhalila svoju spoluprácu so spoločnosťou Mitsubishi Heavy Industries, pričom využila skúsenosti raketových konštruktérov. Cieľom automobilky je dosiahnuť koeficient odporu vzduchu až 0,1 s využitím pokročilej technológie Mitsubishi. Nižší koeficient odporu vzduchu prispieva k vyššej účinnosti a lepším výkonom na ceste, ako to dokazuje Model Y spoločnosti Tesla a luxusný výkonný elektromobil Lucid Air.

Toyota $TM+0.9%  tiež oznámila svoj zámer začleniť technológie od kľúčových dodávateľov, ako sú Aisin a Denso, s cieľom predstaviť menšie "eAxles", ktoré kombinujú elektromotory a pohonné komponenty v EV. Očakáva sa, že tieto komponenty zvýšia dojazd a zväčšia nákladový priestor v zadnej časti vozidla. Okrem toho Toyota vyvíja kremíkové karbidové doštičky pre polovodiče, ktoré sa budú využívať v meničoch novej generácie EV. Podľa Toyoty sa predpokladá, že použitie týchto doštičiek zníži straty energie do elektromotora až o 50 %.

Investovanie

Okrem kľúčových fundamentálnych faktorov, Toyota disponuje aj priaznivým technickým stavom na trhu s ich akciami. Od najvyššej dosiahnutej úrovne cena zaznamenala pokles o takmer 40% pričom zachovala kritéria býčieho trhu. To z tejto spoločnosti robí ideálneho kandidáta na zahrnutie do investičného portfólia.

Zhrnutie

Vďaka týmto prelomovým pokrokom v technológii batérií, výrobných procesoch, aerodynamike a partnerstvám s dodávateľmi chce Toyota revolučne zmeniť trh s elektrickými vozidlami a získať vedúcu pozíciu v oblasti udržateľnej mobility. Záväzok spoločnosti v oblasti inovácií podčiarkuje jej odhodlanie uspokojiť rastúci dopyt po elektrických vozidlách a zároveň riešiť obavy týkajúce sa dojazdu, výkonu a cenovej dostupnosti.

Keďže automobilový priemysel prechádza výraznou transformáciou, odvážne kroky Toyoty majú redefinovať budúcnosť elektrických vozidiel a ponúknuť spotrebiteľom novú éru udržateľnej a efektívnej mobility.[1]

Graf 1 Vývoj akcii spoločnosti Toyota Motor v priebehu piatich rokov[2] *

Peter Svoreň, výkonný riaditeľ spoločnosti APME FX

* Minulé výsledky nie sú zárukou budúcich výsledkov.

[1] https://www.investing.com/news/stock-market-news/factbox--toyota-unveils-battery-production-innovations-for-new-evs-3103745

[2] https://tradingeconomics.com/tm:us


Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.