S&P 500 ^GSPC 5,035.69 -1.57%
Tesla TSLA $183.28 -5.55%
Amazon AMZN $175.00 -3.29%
Microsoft MSFT $389.33 -3.21%
Alphabet GOOG $164.64 -1.94%
Apple AAPL $170.33 -1.83%
Nvidia NVDA $864.02 -1.54%
Meta META $430.17 -0.57%

Tahle dividendová společnost by se mohla stát obří pastí na investory. Na co si dát pozor?

Dominik Petrnoušek
27. 6. 2023
6 min read

Telekomunikační sektor je dlouhodobě mezi dividendovými investory oblíben. Zejména kvůli své vysoké a pravidelné dividendě a taky kvůli poměrně stabilnímu charakteru podnikání. Jeden hráč se ale ocitl v problémech.

AT&T Inc. je americká telekomunikační a mediální společnost poskytující široké spektrum služeb jako mobilní a pevné linky, širokopásmový internet, kabelovou televizi, streamovací služby, vývoj a výzkum sítí nové generace a IT řešení pro podniky.

Společnost má kořeny již ve společnosti založené v roce 1885 pod názvem American Telephone & Telegraph, která postavila a provozovala první telefonní sítě ve Spojených státech. V současnosti má AT&T přes 100 milionů mobilních zákazníků a poskytuje služby pevných linek 22 milionům domácností. Díky spojení s mediálními společnostmi jako HBO, Warner Bros. a CNN má také silné postavení v oblasti zábavy a médií.

T

AT&T

T
$16.89 -$0.13 -0.76%

AT&T se soustředí nejen na poskytování služeb koncovým zákazníkům, ale významná část jejího byznysu je zaměřena na podnikové zákazníky, kterým nabízí široké spektrum IT služeb včetně správy hybridních cloudu, networkingu, kybernetické bezpečnosti, internetu věcí a data analytiky.

Společnost má přes 250 tisíc zaměstnanců po celém světě a se svou tržní kapitalizací přes 112 miliard USD patří mezi největší telekomunikační a mediální společnosti na světě. Do výzkumu a rozvoje sítí nové generace jako 5G a optické sítě firma každoročně investuje miliardy dolarů, aby mohla nadále poskytovat nejširší portfolio služeb jak pro firmy, tak koncové zákazníky.

Velký problém

AT&T navzdory poměrně dobré ziskovosti a silnému programu provozních a kapitálových výdajů letošní rok výrazně zaostává za trhem i konkurenty. Cena akcií klesla o více než 15 %. Důvodem je zejména slabší než očekávaný volný cashflow, což vyvolává obavy z rizik při plnění cíle 16 mld. USD volného cashflow pro letošek. To poškozuje schopnost AT&T vyplácet dividendy. Spekulace o vstupu Amazon na trh mobilních služeb cenu dále stlačily, byť AT&T to popřelo.

FCF je pod cílem 16 miliard

Dividendový výnos akcií se tak vrátil k 7 %. Přestože krátkodobě mohou akcie zůstat pod tlakem kvůli obavám investorů ohledně cashflow a dividend, základní fungování podnikání AT&T zůstává silné a odolné vůči cyklickému útlumu. AT&T hraje i nadále klíčovou roli v poskytování připojení a obezřetně řídí ceny, aby udržela konkurenceschopnost. To i přeskokem čtvrtletního zisku dokazuje.

S dividendovým výnosem kolem 7 % a odolným byznysovým modelem navzdory recesi představují akcie AT&T i přes krátkodobé problémy dlouhodobě zajímavou volbu pro investory orientované na výnos.

Přes nepříznivé makroekonomické podmínky AT&T v prvním čtvrtletí překonala očekávání a potvrdila výhled volného cashflow 16 mld. USD. Roste i počet jejích zákazníků rychleji než u konkurence. To naznačuje, že základní parametry fungování podnikání AT&T jsou silné.

Trh však společnost AT&T stále podceňuje v porovnání s Verizonem $VZ-1.5%  či T-Mobile $TMUS+0.1%. Přestože mají vyhlídky růstu a ziskovosti srovnatelné či lepší. To svědčí o tom, že slabší výkon akcií je stále ovlivněn negativní náladou investorů, kteří pochybují o schopnosti AT&T vygenerovat dostatečný cashflow na udržení současných dividend.

Pokud firma AT&T dokáže poskytnout důkazy, že bude schopna zaplatit dividendy i letos, může to pozitivně ovlivnit hodnotu jejích akcií. Zejména pak, když se očekává, že Fed zpomalí nebo zastaví zvyšování úrokových sazeb, což by mělo podpořit růst akcií AT&T. Jejich dividendový výnos by se tak snížil zpět na konkurenční úroveň.

Na konferenci banky of America hovořil finanční ředitel AT&T Pascal Desroches o růstu ve věcech 5G, sítí a volném cashflow společnosti. Klíčová informace byla, že ve druhém čtvrtletí budou přírůstky postpaid zákazníků v rozmezí 300 000, což je méně než očekávaných 476 000. Ačkoli to není malé číslo, trh to nopět hodnotí dost kriticky.

Poslední kvartály měla AT&T přírůstky mezi 424 000 až 928 000. Zdá se, že tento růst zpomaluje - stejně jako u konkurence. Segment mobility, zahrnující předplacené telefony, je největší část podniku a tvoří 68% tržeb. Nicméně růst tržeb je v poslední době velmi mírný.

Aktuální situace je tedy následující - Vše záleží na jediné věci. $T-0.8% musí doložit schopnost AT&T splnit cíl volného cashflow a udržet dividendy. Pak hodnota akcií nejspíš poroste a situace by se mohla stabilizovat.

Dluh klesl

AT&T v poslední době prodala některé své jednotky a strategické aktivity, aby snížila dluh. Prodala 30% podíl ve své jednotce DirecTV za 7,1 miliardy dolarů. Oddělila WarnerMedia za 40,4 miliardy dolarů v hotovosti. Nyní AT&T údajně hledá kupce pro svou kyberbezpečnostní jednotku, kterou získala v roce 2018 za 600 milionů dolarů.

AT&T se tak podařilo snížit čistý dluh v roce 2022 přibližně o 24 miliard dolarů. Do roku 2025 chce snížit dluh na přibližně 100 miliard dolarů.

Splácení dluhu je klíčové pro udržení AT&T dividendy a dalšího růstu v oblasti optických vláken a sítí 5G. Firma proto prodala některá aktiva, i když to znamená opustit strategicky důležitá odvětví. Nicméně pomáhá to zredukovat dluh a stěžejní věcí zůstává udržet dividendu a soustředit se na rozvoj sítí.

Jak to podle vás s $T-0.8% dopadne? Byla reakce trhu přehnaná?

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a dalších zdrojů. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.