S&P 500 ^GSPC 5,127.79 +1.26%
Apple AAPL $183.36 +5.97%
Nvidia NVDA $887.83 +3.46%
Meta META $452.05 +2.35%
Microsoft MSFT $406.66 +2.22%
Amazon AMZN $186.24 +0.82%
Tesla TSLA $181.14 +0.63%
Alphabet GOOG $169.01 +0.33%

3 zajímavé ETF ze sektorů, které budou vládnout světu v příštích 10 letech

Dominik Petrnoušek
28. 6. 2023
5 min read

Investování do ETF je populární pro svou pasivitu. Občas může ale člověk chtít sázet třeba na sektory, které nesou slibný potenciál do budoucna. Na 3 takové se tu dnes podíváme.

First Trust Cloud Computing ETF $SKYY+0.4% 

First Trust Cloud Computing ETF je fond, který se zaměřuje na firemní služby spojené s cloudem.

SKYY
$91.75 $0.34 +0.37%

• Cloud computing - šíření softwaru, služeb a úložišť prostřednictvím internetu. Umožňuje zákazníkům přístup k informacím a aplikacím z virtuálních zdrojů.

• Cloud security - zabezpečení cloudových služeb proti virům, phishingovým útokům a dalším hrozbám. Bezpečnost je klíčová pro důvěru zákazníků v cloud.

• Cloud infrastructure - základna pro provozování a poskytování cloudových služeb jako úložiště dat, servery, sítě, aplikační platformy apod.

• Cloud management - nástroje pro správu, monitorování a optimalizaci cloudu a cloudových služeb.

• Služby spojené s cloudem jako cloud hosting a cloud outsourcing.

Pozice tohoto ETF jsou poměrně známá softwarová jména. Zdroj

Fond sleduje index Prime Cloud Computing Index, který pokrývá největší firmy poskytující cloudové služby. Mezi ně patří lídři jako Microsoft, Amazon, Intel, SAS Institute.

Celkově SKYY poskytuje širokou expozici na rychle rostoucí trh s cloud computingem. Podle studie jeho tržní velikost každoročně narůstá o 15-20 % a do roku 2025 by měla dosáhnout závratných 707 miliard dolarů. I díky pandemii se cloudové služby staly životně důležitými pro fungování digitální ekonomiky a firem.

Cloudový segment obecně je ve velkém rozmachu

Fond SKYY je tedy výbornou možností, jak dlouhodobě investovat do firmy poskytující cloudové služby, jejichž význam bude nepochybně i nadále růst. A to při dobré diverzifikaci prostřednictvím indexového přístupu, který pokrývá celý trh z jediné investice.

Vanguard Information Technology ETF $VGT+2.7% 

VGT je jedním z největších světových fondů zaměřených na technologický sektor. S přibližně 50 miliardami dolarů pod správou poskytuje investorům možnost profitovat z růstu informačních technologií bez nutnosti složitého výběru jednotlivých akcií.

VGT
$509.46 $13.40 +2.70%

Fond sleduje vývoj indexu MSCI US Investable Market Information Technology 25/50, který zahrnuje přes 120 největších amerických technologických společností. Mezi hlavní investice patří giganti jako Microsoft, Apple, Oracle, Intel, IBM, Cisco Systems a další.
Fond pokrývá celou škálu technologického sektoru od výrobců hardwaru a čipů, přes společnosti poskytující software, IT služby a internetové služby. Díky tomu investorům nabízí širokou expozici na růst celého sektoru z jediné investice.

Nepokouší se aktivně vydělávat víc než trh. Výhodou je tak okamžitá reakce na pohyby trhu a hlavně nízké náklady, které činí jen 0,10 % ročně.

Technologický sektor je považován za nejrychleji se rozvíjející a disruptivní odvětví ekonomiky. IT firmy pohání inovace a digitalizaci prakticky ve všech oblastech. VGT umožňuje investorům dlouhodobě těžit z růstu informačních technologií včetně trendů jako cloud computing, umělá inteligence nebo internet věcí. Základem jsou kvalitní a ziskové technologické společnosti s celosvětovým dosahem.

V konečném důsledku nabízí VGT jedinečnou příležitost zúčastnit se růstu informačních technologií za velmi nízké náklady prostřednictvím jediné, dobře diverzifikované investice.

Global X Robotics & Artificial Intelligence ETF $BOTZ+1.7% 

Toto ETF prostě nemůže v dnešní době v mém seznamu chybět. Tento fond je zaměřen výhradně na robotiku a umělou inteligenci, které budou také klíčovými disruptivními technologiemi nadcházejících let.

Ještě prudší nárůst, než u cloudu. Zdroj

Pokrývá firmy napříč celým hodnotovým řetězcem - výrobce robotických systémů, senzorů, AI softwaru, cloudu apod. Využívá robotické systémy i AI řešení ve zdravotnictví, průmyslu, logistice a dalších odvětvích.

Počet robotů na světě se podle odhadů do roku 2030 zdvojnásobí, čímž se stanou mnohem dostupnějšími a jejich rozšíření napříč ekonomikou se značně zrychlí. To bude pozitivní i pro firmy v tomto fondu. A to nemluvíme o tom, že dost možná se svým AI a roboty přijdou další velké firmy jako $TSLA+0.6%.

BOTZ
$30.92 $0.52 +1.71%

Existuje větší šance, že robotika a AI budou skutečně disruptivní a přinášet vysoké zisky než některé spekulativní technologie, na které sází třeba více všeobecně zaměřený $ARKK+1.2%. Fond BOTZ je více zaměřen na hmatatelné technologie a aplikace.

Výsledkem by měl být vyšší počet spolehlivých a ziskových firem, které budou profitovat z přijetí robotů a AI. S menšími riziky než například bioinženýrství či blockchain. Zvážení toho, která technologie bude v budoucna ona zlomová je už ale na každém.

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a dalších zdrojů. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.