S&P 500 ^GSPC 5,118.32 +1.07%
Apple AAPL $184.66 +6.72%
Nvidia NVDA $881.91 +2.77%
Microsoft MSFT $406.51 +2.18%
Meta META $451.12 +2.14%
Amazon AMZN $186.58 +1.00%
Alphabet GOOG $166.97 -0.88%
Tesla TSLA $180.53 +0.29%

Shrnutí zpráv za posledních pár dní kolem USA.

Recese, recese, recese. Slyšíme to pořád dokola, i kdybychom si zacpali uši. Poslední dobou to slýchávám často a tak se podíváme, jaká je situace. Nedávné výpovědi ekonomických stratégů.

Joseph Little, globální hlavní stratég společnosti HSBC Asset Management: “Scénář nadcházející recese bude spíše připomínat recesi z počátku 90. let, přičemž naším ústředním scénářem je 1-2% čerpání HDP.”

Hlavní stratég JPMorgan Chase Marko Kolanovic: “Očekáváme náročnější pozadí pro akcie... vzhledem ke zpomalující ekonomice a pravděpodobné recesi začínající ve 4Q23/1Q24.”

Generální ředitel Baupost Group Seth Klarman: “Cílem Fedu je snížit horko v ekonomice a jedním ze způsobů, jak toho dosáhnout, je vyvolat nějakou recesi... takže možná je to počátek roku 2024.”

Nyní ekonomická data z USA ukázala odolnou ekonomiku, která by se s trochou štěstí mohla nakonec těmto předpovědím vzepřít. -->

Spotřebitelská důvěra vzrostla více, než se očekávalo, a dosáhla nejvyšší úrovně od ledna 2022; podíl respondentů, kteří očekávají recesi, se snížil o čtyři procentní body (i když je stále vysoký, 69,3 %).

Trh s bydlením, který je obecně prvním indikátorem poklesu, také ukázal překvapivou sílu. Prodeje nových domů v květnu vzrostly o 12,2 % oproti dubnu – ekonomové očekávali pokles o 1,2 %. Ceny domů v dubnu meziměsíčně vzrostly o 1,3 %, podle Case-Shillerova indexu, ostře sledovaného ukazatele.

Poptávka po zboží dlouhodobé spotřeby , což jsou obvykle velké nákupy, jako jsou televize a dopravní zařízení, které vyžadují dlouhodobé platby, v květnu zrychlila o 1,7 %. To je rychlejší než dubnový 1,2% nárůst a mnohem více než odhad Dow Jones o 1% poklesu.

Všechna tato data ukazují, že americký spotřebitel ještě nepodléhá vyšším úrokovým sazbám a (zdánlivě) slabším ekonomickým vyhlídkám. A pokud se očekávání hlavního investičního stratéga Chrise Senyeka z Wolfe Research, že „americký spotřebitel bude tahounem ekonomického výhledu číslo 1“, ukáže jako správné, pak by tato síla spotřebitelů mohla umožnit americké ekonomice odrazit recesi, a to navzdory hromadě hlasů.

^GSPC

S&P 500

^GSPC
5,118.32 $54.12 +1.07%

Hlavně buďme v klidu, jestli někdo těch rozdílných zpráv máte dost, berte to s rezervou. Když půjdeme dolů, užívejte si výprodej a nakupujte slevy. 😁 Do té doby je super vidět zelené měsíce, které tu zatím od začátku roku panují. Na druhou stranu, i když trh ukazuje sílu, tak pozor na nákupy při vrcholech. Já osobně se chovám teď tak, že zatím neodprodávám zisky a držím. Nákupů teď moc nedělám, jen malé příkupy do společnosti jako je $DIS+0.4% $O+0.5% $WPC+1.3% $ENB+0.3% či $CVS+0.1% pak mi přijdou hezky vyklesané Buffettovo Top10 akcie jako $BAC+0.9% či $OXY-0.9%, kde zvažuji také dokupy. Ovšem jak už zde taky zaznělo, pozor na reit sektor kde jsou hodně zastoupené kancelářské prostory. Hezký den a těším se na Vaše názory. 😊

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Ty společnosti, které jsi vyjmenoval, tak jsou vesměs už dlouhou dobu ve slevě. Mně asi tato situace vyhovuje, budu si v klidu dál levně nakupovat. Dnes jsem přikoupil další $PFE-0.4%. Díky za shrnutí!

Přesně tak, myslím si, že ty zmíněné tak se dají teď kupovat, i když očekávám ještě pokles po zvýšení sazeb, ale né nová minima. $PFE-0.4%, přiznám se, že do tohoto už nejdu. Taky mě lákali dříve společnosti tohoto typu už jen kvůli Covid-19, protože na tom vydělali obrovsky. $NVAX+1.2% jsem takto koupil a bojím se, že se zpět aspoň k nule už nedostanu, je to moje asi největší chyba a propad na kterém sedím necelých 100$. U toho $PFE-0.4% jsem právě slyšel něco o tom, že zastavili nějaký lék na kterém dělali. A pravě tyto společností, můj názor je - když jim vyjde lék, je to pecka. Když žádný nevynaleznou, tak jsou to jen ztráty.

Ten $NVAX+1.2% vůbec neznám, ale vypadá to nehezky. Pfizer zastavil lék na hubnutí, ale už pracují na alternativě, která by měla ke konci roku přijít, snad to tentokrát vyjde. Nicméně i bez tohoto léku je rád budu mít v portfoliu.

Mám to úplně stejně, pouze přikupuju akcie v současnosti. Tech ale buď postupně odprodávám nebo jen držím. Jak píšeš ty, když půjdeme dolů, tak dobře nakoupíme, když ne, tak si užijeme ještě větších zisků. Hlavně nepodléhat mediálním zprávám "recese, krach se blíží" a podobně.

Přesně tak, těší mě že je zde opravdu parta lidí hodně uvědomělá v tomto ohledu. 👍

Já bych se těch předpovědí moc nechytal, když zavzpomínáme na rok 2022, tak předpovědi pro letošek absolutně nesedí, stejně tak nebudou sedět ani tentokrát.

Právě no, že nikdo nemá křyštálovou kouli. Weby si přečtu, ale stejně si pak názor udělám sám a tak by to mělo být, protože se mi líbí i tady, že troufnu si říct, každý tu už ví, že ano, sdílíme tu názory, rady a případně tipy, ale není to přímé investiční doporučení, protože stejně nikdo nikdy neví přesně, co bude zítra. 😁