S&P 500 ^GSPC 5,099.96 +1.02%
Alphabet GOOG $173.69 +9.97%
Nvidia NVDA $877.35 +6.18%
Amazon AMZN $179.62 +3.43%
Microsoft MSFT $406.32 +1.82%
Tesla TSLA $168.29 -1.11%
Meta META $443.29 +0.43%
Apple AAPL $169.30 -0.35%

Rozdělení akcií u společností, pojďme si o tom něco říct

Lukáš Anděl
29. 6. 2023
5 min read

Nedávno jsem narazil na článek, kde se mluvilo a dalším možném rozdělení akcií a říkám si, o tomto se vlastně až tak nemluví. Z pohledu investora jsem to zažil při mých začátcích a bral jsem to pozitivně, mohl jsem si dovolit akcii společnosti a ne jen zlomky. Ovšem, má to nějaké další vlivy na investory?

Rozdělení akcií, neboli také split je událost, která umožňuje veřejně obchodované společnosti změnit cenu akcií a počet nesplacených akcií, aniž by to ovlivnilo její tržní kapitalizaci nebo probíhající operace. Jde o kosmetickou změnu, která buď činí cenu akcií společnosti nominálně dostupnější pro investory bez přístupu k částečným nákupům akcií (tj. forwardové dělení akcií), nebo zvyšuje cenu akcií společnosti, aby bylo zajištěno, že zůstane kotovaná na velké burze (reverzní rozdělení akcií ).

Za poslední 3 roky k tomuto kroku se uchýlilo hned několik známých a velkých firem, jako například: Nvidia $NVDA+6.2%, v červenci 2021, Amazon, začátkem června 2022, Alphabet $GOOG+10.0%, $GOOGL+10.2%, či Tesla $TSLA-1.1%, koncem srpna 2022. Společnosti, které rozdělují své akcie, jsou na Wall Street lepší. Otázkou je, které společnosti se stanou příštími akciemi, u kterých by mohlo dojít k splitu? Následující čtyři se zdají být logickými kandidáty:

Broadcom. $AVGO+3.8%

AVGO

Broadcom

AVGO
$1,344.07 $49.65 +3.84%

Broadcom je pravděpodobně nejznámější pro své bezdrátové čipy a příslušenství používané v chytrých telefonech nové generace. Očekává se, že neustálé zavádění infrastruktury 5G a vyšší rychlosti stahování budou lákat podniky a spotřebitele k upgradu svých bezdrátových zařízení. To, co přitahuje pozornost Wall Street v roce 2023, je role, kterou hraje Broadcom v datových centrech a vozidlech. Kromě relativně stabilního růstu konektivity a přístupových čipů k datovým centrům se akcie společnosti v letošním roce rozjely kvůli naději, že prodej čipů odvozených z umělé inteligence se podle generálního ředitele Hocka Tana zdvojnásobí na přibližně 1 miliardu dolarů.

Chipotle Mexican Grill, $CMG+2.4%

CMG
$3,186.97 $75.00 +2.41%

Akcie Chipotle vzrostly o 9 189 % od počáteční veřejné nabídky společnosti ve výši 22 USD v roce 2006 a nikdy nedošlo k rozdělení akcií. Společnost, její restaurace se snaží pracovat pouze s čerstvými potravinami, které se denně připravují, a vynakládá maximální úsilí, aby zajistila, že většina zeleniny pocházela z místních zdrojů a použité maso bylo zodpovědně chováno. Spotřebitelé v posledních dvou desetiletích tíhli ke zdravějším/bio potravinám a úspěch Chipotle je potvrzením síly tohoto trendu. V roce 2018 představili Chipotlanes jako způsob, jak mohou spotřebitelé zadat svou objednávku digitálně, to by nebylo dnes nic vyjimečné, ale  o tři roky později následovala první digitální kuchyně Chipotlane, která je speciálně zaměřena na zpracování digitálních objednávek. Díky trvalému dvoucifernému růstu tržeb Chipotle zjevně dělá něco správně.

AutoZone $AZO+0.0%

AZO
$2,945.98 $0.73 +0.02%

Třetí společností, která by mohla být dalším rozdělením akcií, je řetězec autodílů AutoZone. Naposledy dělilo své akcie v dubnu 1994. Od té doby cena akcií roste. Jedním z klíčových důvodů, proč jsou tak dlouho nejvýkonnější, je program návratnosti kapitálu. I když nenabízí dividendu, představenstvo AutoZone schválilo agresivní program zpětného odkupu akcií. Od roku 1998 (prvního roku, kdy společnost začala své akcie zpětně odkupovat),odkoupili zpět 153,6 milionů kmenových akcií, což odpovídá 32,8 miliardám USD.

Costco $COST+1.0%

COST
$729.18 $7.32 +1.01%

Společnost Costco nerozdělila své akcie od ledna 2000 a od té doby dosáhla hvězdného výnosu. Nyní se pomalu přibližuje ke svým ATH. Výhoda dlouhodobého nadprůměrného výkonu společnosti Costco může souviset s její kupní silou a provozním modelem řízeným členstvím. Využívají nákup ve velkém množství, to znamená nižší jednotkové náklady, které pak může přenést na své členy ve formě nižších cen a použít je k přilákání nových členů do svých obchodů. Členský model je také důvodem úspěchu . Společnost generuje nepatrné marže na potravinářských produktech, které prodává, ale strhává velké marže z ročních členství prodaných zákazníkům a podnikům. Tyto roční poplatky zajišťují, že Costco může cenově podrazit většinu maloobchodníků. Rozdělení akcií by mohlo být právě co přiláká i více menších investorů.

Jak vůbec vnímáte Vy, když se toto děje na akci společnosti a nebo je Vám to jedno, protože tak či tak, když je hodnota vysoká, tak díky frakcím si můžeme i s malým kapitálem dovolit postupně investovat do těchto společností. A jaký máte názor na druhou a třetí společnost, o těchto dvou jsem dneska četl poprvé.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.