S&P 500 ^GSPC 5,064.2 +0.91%
Nvidia NVDA $858.11 +3.34%
Amazon AMZN $184.72 +3.20%
Apple AAPL $173.03 +2.20%
Alphabet GOOG $168.46 +1.75%
Microsoft MSFT $397.84 +0.73%
Meta META $441.68 +0.57%
Tesla TSLA $180.02 +0.02%

NVIDIA sa spája s firmou Snowflake

Adam Austera
30. 6. 2023
3 min read

Spoločnosť Nvidia ($NVDA+3.3% ) vstupuje do spolupráce so spoločnosťou Snowflake ($SNOW+1.0% ) , zaoberajúcou sa cloudovou analýzou údajov. Cieľom spoločného projektu je umožniť zákazníkom od finančných inštitúcií po zdravotníctvo a maloobchod vytvárať modely AI pomocou ich vlastných dát. Spolupráca poskytne spôsob, ako firmy môžu jednoduchšie vytvárať vlastné aplikácie generatívnej umelej inteligencie (Generative AI) pomocou vlastných údajov – a to v ich bezpečnom cloudovom prostredí.

Technológie, ktoré menia svet

Spolupráca medzi Nvidia a Snowflake umožní pomocou cloudu „Snowflake Data Cloud“ firemným zákazníkom vkladať proprietárne údaje do veľkých jazykových modelov na prispôsobenie ich potrebám. Toto im umožní trénovať a dolaďovať generatívne AI chatboty bez toho, aby museli citlivé dáta presúvať mimo priestory firmy. Získajú tak plnú kontrolu  nad svojimi „big data“ súbormi a zachovávajú si dátovú bezpečnosť. Zároveň sa im znížia režijné náklady na tento typ operácií.

Partnerstvo medzi oboma firmami prichádza v čase, keď chatbot ChatGPT prinútil mnoho spoločností hľadať svoje „AI stratégie“. Príchod umelej inteligencie ChatGPT naštartoval raketový rast firmy Nvidia, ktorá poskytuje hlavný hardvér pre AI, a dopomohol jej k tomu, aby sa stala multi-miliardovou spoločnosťou s 22 473 zamestnancami.

Biznis model firmy Nvidia a Snowflake

Generatívna umelá inteligencia (Generative AI), Veľké jazykové modely (Large Language Models - LLMs) ** predstavujú kľúčové komponenty na špici tzv. Web3 revolúcie. Táto využíva technológie založené na tzv. semantických Web konceptov a prirodzeného spracúvania jazykových dát. Obe firmy, Nvidia a Snowflake pracujú práve s týmito technológiami.

„Predávame viac čipov a máme operačný systém pre AI s názvom Nvidia AI Enterprise. Tento operačný systém umožňuje našim čipom spracovávať AI," povedal Jensen Huang, generálny riaditeľ spoločnosti. Nvidia účtuje zákazníkom poplatky za používanie svojho softvéru Nvidia AI Enterprise.

Toto je posledná míľa (v revolúcii spracovania dát), na ktorú sme čakali 40 rokov," povedal Frank Slootman, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ spoločnosti Snowflake. „Všetky odvetvia sú v tom. Kedysi sa hovorilo, že softvér požiera svet, no, teraz dáta požierajú softvér," povedal o dôležitosti dát v súčasnosti.

Investovanie

V čase písania tejto analýzy (26.6.2023) zaznamenali akcie firmy NVIDIA mierny pokles 0,11% hodnoty.* Avšak, z dlhodobého hľadiska sú akcie tejto technologickej firmy na kontinuálnom vzostupe, trend ktorý je posilňovaný partnerstvami ako je ten s firmou Snowflake.

Vývoj akcií spoločnosti NVIDIA Corp v priebehu piatich rokov* (Zdroj: Google Finance )

 Adam Austera, hlavný analytik Ozios

---------

* Minulá výkonnosť nie je zárukou budúcich výsledkov                         

**LLM je počítačový model jazyka založený na neurónovej sieti s mnohými parametrami (typicky miliardami váh alebo viac), trénované na veľkom množstve textu pomocou samoučenia (self-supervised learning) alebo čiastočného učenia s učiteľom (semi-supervised learning).


Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.