S&P 500 ^GSPC 5,127.79 +1.26%
Apple AAPL $183.36 +5.97%
Nvidia NVDA $887.83 +3.46%
Meta META $452.05 +2.35%
Microsoft MSFT $406.66 +2.22%
Amazon AMZN $186.24 +0.82%
Tesla TSLA $181.14 +0.63%
Alphabet GOOG $169.01 +0.33%

Toto jsou 3 ETF z nejstabilnějších sektorů na světě

Dominik Petrnoušek
4. 7. 2023
5 min read

Pasivní investice jsou často spojeny s defenzivní strategií a povahou. Proto se dnes podíváme na tři sektory, které jsou obecně považovány za silně defenzivní a na ETF, pomocí kterých můžete do těchto sektorů a odvětví investovat.

Ony sektory asi nebudou pro mnoho z vás velkým překvapením. Jde o sektor základního spotřebního zboží, zdravotnictví a materiály. A nyní už k jednotlivým zástupcům!

Základní spotřební zboží - First Trust Nasdaq Retail ETF $FTXD

First Trust Nasdaq Retail ETF je aktivně spravovaný fond obchodovaný na burze, který sleduje výkonnost indexu Nasdaq US Smart Retail. Tento index zahrnuje přibližně 30 společností zabývajících se maloobchodem a prodejem základního spotřebního zboží.

Některé ze společností v držení tohoto fondu. Zdroj

Mezi další zahrnuté společnosti patří obchodníci specializovaní na oblečení, elektroniku, hračky nebo sportovní zboží. ETF se zaměřuje především na americké firmy, ale také zahrnuje několik mezinárodních společností.

Co se týče výkonnosti, ETF neprokazuje vyšší výnosy než širší trh. Od spuštění v roce 2016 poskytl celkovou výnosnost kolem 72 %, zatímco S&P 500 vzrostl o více než 100 % za stejnou dobu. Na druhou stranu je zde výhoda právě oné defenzivnosti.

ETF má relativně nízké výdaje ve výši 0,60 % ročně, což je konkurenceschopné v porovnání s jinými fondy zaměřenými na maloobchod. Je dobrým způsobem, jak diverzifikovat riziko mezi různé maloobchodní řetězce, i když nabízí nižší potenciální výnos než některé jiné sektory. Jeho odolnost vůči ekonomickému cyklu je rovněž atraktivním rysem.

iShares U.S. Healthcare Providers ETF $IHF+0.1% 

IShares U.S. Healthcare Providers ETF je aktivně spravovaný fond obchodovaný na burze, který poskytuje expozici do amerických společností působících ve zdravotnickém sektoru. Sleduje výkonnost indexu Dow Jones U.S. Select Medical Equipment & Services Index, který zahrnuje společnosti zabývající se zdravotní péčí, zdravotním pojištěním, zařízeními a zařízením, službami, farmaceutickým průmyslem a biomedicínou.

IHF
$51.69 $0.04 +0.08%

Mezi hlavní pozice fondu patří společnosti jako UnitedHealth Group, CVS Health, Cigna a Abbott Laboratories. Tento fond investuje především do společností zabývajících se zdravotní péčí jako poskytovatelů, pojišťovacích firem, zdravotních zařízení a farmaceutického průmyslu, takže nabízí širokou expozici do odvětví amerického zdravotnictví.

Tento fond existuje již od roku 2002. Za posledních 10 let přinesl celkovou výnosnost téměř 250 %, což je zhruba v linii se širším trhem. Jeho výnosy v zásadě sledovaly výkon indexu S&P 500.

IHF má relativně nízké výdaje ve výši 0,39 % ročně, což je nižší než průměr v rámci obchodovatelných fondů. Jeho investice do stabilních společností ve zdravotnictví mu poskytují určitou odolnost vůči ekonomickým cyklům, i když je zde vyšší regulatorní riziko než u jiných sektorů. Celkově tedy tvoří dobrou možnost diverzifikace pro investory, kteří hledají expozici do zdravotnického sektoru.

Materials Select Sector SPDR Fund $XLB+1.0% 

Materials Select Sector SPDR Fund je pasivně spravovaný fond obchodovaný na burze, který poskytuje expozici do společností ve světě materiálů. Sleduje výkonnost indexu Materials Select Sector Index, který zahrnuje společnosti z odvětví chemie, stavebnictví, kovů a nerostů, papíru, lesnictví a výroby.

XLB
$89.53 $0.90 +1.02%

Mezi hlavní pozice tohoto fondu patří Linde, Air Products and Chemicals, Sherwin-Williams a Nucor. Zaměřuje převážně na americké firmy působící v sektoru materiálů.

Tento fond existuje od roku 1998 a za tu dobu vykázal celkovou výnosnost zhruba 150 %. Za posledních 10 let poskytl celkovou výnosnost kolem 75 %, což je daleko pod průměrem S&P 500. Sektor materiálů je více významný pro investory hledající dividendy než pro růst, protože jeho výnos se pohybuje kolem 2 %.

Fond má velmi nízké výdaje ve výši pouhých 0,13 % ročně. Jeho výnosy mají tendenci vykazovat mírně vyšší volatilitu než širší trh. Investice do sektoru materiálů jsou poměrně odolné vůči ekonomickým cyklům, i když jsou citlivější na cenové fluktuace komodit.

Celkově tedy Materials Select Sector SPDR Fund poskytuje diverzifikovanou expozici do společností v celém dodavatelském řetězci materiálů. Nabízí kombinaci odolnosti, nízkých nákladů a dividendového výnosu, i když s nižším potenciálem pro růst než širší trh.

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a dalších zdrojů. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.