S&P 500 ^GSPC 5,127.79 +1.26%
Apple AAPL $183.36 +5.97%
Nvidia NVDA $887.83 +3.46%
Meta META $452.05 +2.35%
Microsoft MSFT $406.66 +2.22%
Amazon AMZN $186.24 +0.82%
Tesla TSLA $181.14 +0.63%
Alphabet GOOG $169.01 +0.33%

2 dividendové společnosti s velkým růstovým potenciálem

Dominik Petrnoušek
5. 7. 2023
5 min read

Dividendové společnosti jsou pro investory hledající pasivní příjem vždy zajímavé. Ještě lepší ale je, když společně s dividendou roste i cena akcií samotné společnosti. Dnes se podíváme na 2, které podle analytiků přesně takový potenciál mají.

AbbVie $ABBV+1.9% 

AbbVie je farmaceutická společnost se silnou značkou a pověstí zejména v oblasti léků na nemoci imunity a gastroenterologie. Její největší lék Humira na léčbu revmatoidní artritidy a Crohnovy choroby generuje téměř polovinu jejích příjmů.

ABBV

AbbVie

ABBV
$163.79 $2.98 +1.85%

Co se týče růstu, AbbVie čelí v blízké budoucnosti výzvám ve formě ztráty patentu na Humiru, který vyprší v USA v roce 2023. Společnost proto agresivně akvizičně rozšiřuje svůj portfolio léků a má vývojový pipeline nových léčiv, zejména v oblastech neurověd, onkologie a imunologie. Mezi vlajkové lodi portfolia patří léky Skyrizi, Rinvoq a Imbruvica. S jejich pomocí a dalšími novými léky má potenciál nahradit část tržeb po ztrátě Humiry.

https://www.youtube.com/watch?v=RDI7_E7QD7M

Co se týká její dividendy, společnost platí vyšší než průměrný dividendový výnos okolo 4,2 %. Dividendu zvyšuje nepřetržitě již osm let. Její payout ale značí, že je dividenda aktuálně trochu mimo možnosti. Navíc bude společnost po ztrátě tržeb z Humiry pravděpodobně pod větším tlakem na udržení a zvyšování dividend.

Celkově AbbVie může generovat v příštích letech střednědobý podnikatelský růst, i když spíše v nižším jednociferném procentuálním rozmezí. Udržení vysoké dividendové míry ale bude čím dál tím větší výzvou. Trhy se obávají, že po ztrátě Humiry na růst letos nedosáhne, což by mohlo mít negativní dopad na její akcie. Akvizice tedy zůstávají klíčem k udržení růstu i dividendového toku. To jsou ale teorie. Při pohledu na výkazy to tak zle nevypadá.

AbbVie v poslední době kráčí po pevné cestě finanční stability. Podle posledních výsledků splatila 1,4 miliardy dolarů dluhu a odkoupila akcie za 2 miliardy dolarů. Celkový dluh společnosti je zvládnutelný, splatnost je rozložena do 25 let a úrokové sazby jsou nižší než náklady na vlastní kapitál.

Dluh klesá

Navzdory nedávné volatilitě jsou dlouhodobí akcionáři zdá se spokojeni s výsledky i vyhlídkami společnosti a považují ji za atraktivní nákup v dlouhodobém horizontu kvůli její rostoucí dividendě. Společnost bude muset překonat výzvu ztráty patentu na Humiru, aby mohla dále růst, ale silný pipeline nových léčiv a silná finanční situace drží analytiky na pozitivní vlně.

Marine Products Corporation $MPX+0.7% 

Marine Products Corporation je malý vyrobce a prodejce člunů. Jejich hlavní značkou jsou kabinové čluny Chaparral a Robalo.

Co se týče růstového potenciálu, MPX má několik výzev. Patří mezi menší hráče na trhu rekreačních člunů, který je z větší části ovládán několika velkými výrobci. Trh rekreačních člunů je poměrně stabilní a růst je velmi pozvolný. Pandemie COVIDu dočasně zvýšila poptávku po člunech, ale dlouhodobější růstové vyhlídky MPX jsou omezené. Aktuálně ale ukázala svoji velkou sílu.

MPX
$11.46 $0.08 +0.70%

Co se týče dividendy, společnost vyplácí přes 3 % dividendový výnos. Nicméně payout je na hezkých 40 %. Celkově MPX má svou nabídku člunů v konkurenceschopných cenách. Nicméně jejich malá velikost a omezené prosazování nových produktů znamená, že nemá příliš mnoho růstových motorů.

Společnost měla dobré Q1 výsledky pro FY 2023. Tržby stouply o 55% a čistý zisk dokonce o 62%. Zlepšila se i EBITDA a provozní cash flow.

Jsou zde ale velká rizika - například zpomalující ekonomika. Ale vedení tvrdí, že silné podmínky zůstanou i v roce 2023, podle jejich výroční zprávy. Odhady výsledků za celý rok naznačují atraktivní valuaci,, byť cena je nyní už hodně vysoko.

Ve srovnání s podobnými firmami se akcie společnosti Marine Products jeví jako víceméně spravedlivě oceněné. V absolutním vyjádření se tomu také blíží, i když mohou nabídnout určitý nárůst. Makroekonomická situace by mohla být hrozbou. Naštěstí je společnost Marine Products dostatečně zdravá na to, aby takový pokles zvládla. Nemá žádné dluhy a disponuje hotovostí a peněžními ekvivalenty ve výši 62,6 milionu USD. To je vynikající pozice pro společnost s tržní kapitalizací nižší než 600 milionů dolarů.

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a dalších zdrojů. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.