S&P 500 ^GSPC 5,127.79 +1.26%
Apple AAPL $183.36 +5.97%
Nvidia NVDA $887.83 +3.46%
Meta META $452.05 +2.35%
Microsoft MSFT $406.66 +2.22%
Amazon AMZN $186.24 +0.82%
Tesla TSLA $181.14 +0.63%
Alphabet GOOG $169.01 +0.33%

Pád Elona Muska a Twitteru? Jakou sílu můžou mít nejnovější Threads od Mety

Jan Švach
7. 7. 2023
5 min read

Pouhých šestnáct hodin po spuštění Threads - nové textové sociální sítě Instagramu, již došlo k prudkému nárůstu počtu registrací, který překročil hranici 30 milionů, jak oznámil generální ředitel společnosti Meta Mark Zuckerberg.

Úspěch, který se dostavil doslova přes noc, může klidně vyvolat vlnový efekt na trhu a ovlivnit ceny akcií mateřské společnosti Meta. Vzhledem k tomu, že svět tento vývoj bedlivě sleduje, podařilo se aplikaci Threads také získat první místo mezi bezplatnými aplikacemi v App Store společnosti Apple.

Češi se ale ještě radovat nemohou, aplikace prozatím není z regulačních důvodů dostupná v Evropě. 

Bez nadsázky lze říci, že Threads je strategickou protiváhou společnosti Meta vůči Twitteru, který zažívá odliv svých uživatelů a inzerentů od doby, kdy tuto platformu koupil Elon Musk. Nová politika Twitteru omezující počet příspěvků, které si uživatelé mohou přečíst za den, jen přilila olej do ohně a přiměla uživatele hledat alternativy. 

I když se v návaznosti na to objevilo více platforem, žádné z nich se nepodařilo vyrovnat rozsahu a popularitě Twitteru. Infrastruktura Threads jí však dává potenciální výhodu oproti ostatním platformám. Je postavena na páteři Instagramu a automaticky se propojuje s účtem uživatele na Instagramu, což by mohlo být faktorem, který podpoří její uživatelskou základnu.

Potenciál pro METU

Vzhledem k tomu, že aplikace je nyní k dispozici v App Store společnosti Apple a je zdarma, může být skutečně připravena stát se další velkou věcí v oblasti sociálních médií. Jak však může tento náhlý vzestup ovlivnit cenu akcií společnosti Meta a její budoucí zisky?

Ceny akcií jsou obecně odrazem předpokládaných budoucích zisků společnosti upravených o riziko. Pokud investoři vnímají, že úspěch aplikace Threads by mohl zvýšit budoucí zisky společnosti Meta, budou ochotni za její akcie zaplatit více, což povede ke zvýšení jejich ceny. 

Úspěch Threads také naznačuje schopnost společnosti Meta inovovat a přizpůsobovat se, což je pro investory silný pozitivní signál. Vzhledem k tomu, že příjmy společnosti Twitter za rok 2022 činily 4,4 miliardy dolarů, z nichž hlavní část pochází z reklamy, mohl by se přesun uživatelské základny Twitteru na Threads projevit ve výrazném zvýšení příjmů společnosti Meta z reklamy.

Twitter má přibližně 368 milionů aktivních uživatelů denně, i malé procento uživatelů přecházejících na Threads by tak mohlo vést k velmi příjemnému zvýšení zisků společnosti Meta Platforms, jejíž příjmy za rok 2022 činily zhruba 23,2 miliard dolarů.

Tržby a čisté příjmy $META+2.3% za posledních 5 let


Problém pro Muska a Twitter 

Naopak pro Twitter a Elona Muska je tohle poměrně velký problém. Jak jsem již zmínil, Threads se téměř okamžitě dostala na první místo v žebříčcích bezplatných aplikací v App Store společnosti Apple v USA a Velké Británii, a to ještě v den svého uvedení na trh.

Tento počin lze považovat za odraz několikaměsíčního soupeření mezi Markem Zuckerbergem, generálním ředitelem společnosti Meta, a Elonem Muskem, novým majitelem Twitteru, které bylo svědkem ostrých výměn názorů a dokonce senzačních titulků o možném skutečném souboji v kleci v Las Vegas.

V nečekaném obratu událostí Twitter reagoval hrozbou žaloby na společnost Meta, jak informoval Semafor na základě údajného dopisu právního zástupce Twitteru Zuckerbergovi. Stojí za zmínku, že společnost Meta důrazně prohlásila, že součástí inženýrského týmu Threads nejsou žádní bývalí zaměstnanci Twitteru.

Po Muskově loňské akvizici Twitteru za závratných 44 miliard dolarů následovala řada poměrně rušivých rozhodnutí, která vedla ke znatelnému odcizení uživatelů a inzerentů. Nejnovějším z nich je omezení počtu tweetů, které si uživatelé mohou přečíst za den. Tyto otřesy v ekosystému Twitteru vytvořily prostor pro silného konkurenta, jako je Meta.

Analytici a odborníci z oboru se domnívají, že příchod společnosti Meta nemohl být načasován lépe. Vzhledem k současným turbulencím na Twitteru a značné uživatelské základně, kterou má Meta díky Instagramu, má Threads definitivně silnou pozici, aby zpochybnila vládu Twitteru. 

Jak poznamenal Niklas Myhr, profesor marketingu na Chapmanově univerzitě: "Threads bude mít dobře našlápnuto, protože je postaven na platformě Instagram s její masivní uživatelskou základnou. Pokud si službu Threads osvojí uživatelé, inzerenti ji budou těsně následovat."

Jiné platformy podobné Twitteru, například Mastodon a Bluesky, za nimiž stojí spoluzakladatel Twitteru Jack Dorsey, zaznamenaly poměrně omezený úspěch. Nicméně díky tomu, že Threads využívá široké popularity Instagramu, by mohla mít šanci prolomit tento trend.

Skutečný dopad Threads na prostředí sociálních médií a Muskův Twitter ukáže až čas. Prozatím je však jasné, že digitální zápas v kleci skutečně začal a aréna je zralá na nelítostnou a vzrušující bitvu 😉

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.