S&P 500 ^GSPC 5,127.79 +1.26%
Apple AAPL $183.36 +5.97%
Nvidia NVDA $887.83 +3.46%
Meta META $452.05 +2.35%
Microsoft MSFT $406.66 +2.22%
Amazon AMZN $186.24 +0.82%
Tesla TSLA $181.14 +0.63%
Alphabet GOOG $169.01 +0.33%

Čínské automobilky zvažují investice do výrobního závodu v Evropě.

Matúš Mahút
10. 7. 2023
7 min read

Čínský trh se v poslední době stal synonymem úrodné půdy pro mnoho investic. Mezi nimi vynikají zejména ty, které se zaměřují na společnosti vyrábějící elektromobily. Čína zaznamenala po uvolnění protipandemických opatření značný příliv nových investičních příležitostí, plánují se daňové úlevy a čínské společnosti zvažují využít současného trendu k expanzi na další kontinent. Tím je Evropa, která se inspirovala a která také nabízí podnikům nejpříznivější prostředí. Elektrický automobilový průmysl by mohl na starém kontinentu zažít svou revoluci v roce 2030.

Francie je připravena na výrobu baterií

Loni v červenci byl francouzský prezident Emmanuel Macron svědkem představení nové generace pevnolátkových baterií pro elektromobily od společnosti ProLogium. Prezidenta nejvíce zaujala odolnost této technologie, vyjádřil jí podporu a přislíbil, že jí co nejvíce usnadní příchod do své země. O deset měsíců později byl Dunkerque na severu Francie vybrán jako místo pro giga továrnu na baterie společnosti ProLogium. Tato expanze je součástí plánu přeměnit Dunkerque, který je zaměřen na uhlí, v centrum průmyslu baterií pro elektromobily. Přilákáním řady výrobců baterií, včetně čínské společnosti Envision AESC, místního start-upu Verkor a konsorcia ACC tvořeného společnostmi Mercedes a Stellantis, chce Francie vytvořit pracovní místa a zaujmout vedoucí postavení v evropské energetické transformaci.

Francouzská vláda zajistila novým společnostem příznivé podmínky v podobě štědrých dotací, uvolněných pravidel EU a podpory projektů zelené energie, jakož i snížení výrobních a podnikových daní. Francie si chce udržet konkurenceschopnost v oblasti ekologických vozidel a získat kontrolu nad svými dodavatelskými řetězci. Zároveň chce zůstat atraktivní kvůli americkému zákonu o snižování inflace, který by jí mohl odebrat potenciální investory. Německo dělá podobné pokroky v lákání nových výrobců elektrických baterií a daří se mu dokonce lépe než Francii.

Evropa jako živná půda pro čínské společnosti vyrábějící baterie

Evropa přijímá nové nabídky na výstavbu závodů a zároveň láká investory, aby zmírnila složitost dodavatelských řetězců z Číny. V rámci Evropy se plánují závody zaměřené na výrobu v sektoru elektrických vozidel, například pobočka čínské společnosti Envision v Sunderlandu ve Velké Británii, která by měla zahájit provoz v roce 2025 s výrobní kapacitou 12 gigawatthodin. Další závod plánuje tato společnost ve francouzském Douai s investicí více než 2 miliardy eur v gigatovárně nazvané Renault ElectriCity a také v Portugalsku u města Navalmoral de la Mata. CATL otevře závod poblíž německého Erfurtu s kapacitou 8 až 14 gigawatthodin a další v maďarském Debrecínu s investicí téměř 7,3 miliardy eur. Do průmyslového portfolia Debrecínu přibude také čínská společnost EVE Power s kapacitou 28 gigawatthodin a investicí ve výši 1 miliardy eur. Čínská společnost Svolt investuje 2 miliardy eur do dvou továren v Uberherrne, jejichž provoz byl zahájen již koncem letošního roku a jejichž kapacita činí 24 gigawatthodin. V Portugalsku brzy vyroste závod China Aviation Lithium Battery Technology. Všechny tyto investiční plány jsou známkou toho, že Čína by ráda propojila svůj trh s Evropou a vybudovala stabilní systém dodávek spolu s místem pro udržitelný rozvoj elektrické dopravy.

Čína představila daňové úlevy ve výši 72 miliard USD

Jeden z nejaktivnějších trhů s elektromobily zavedl v rámci snahy o přechod na elektrickou dopravu daňové úlevy v hodnotě 520 miliard jüanů (asi 72,3 miliardy USD). Závazek země souvisí s rostoucím počtem elektrických vozidel na jejích silnicích, zvyšující se dostupností a zájmem o elektrický pohon. Země vnímá zpomalující se trend a postupný pokles potenciálu svého trhu, proto zavádí kroky, které mají nadále podporovat růst prodeje elektromobilů a zájem světových společností o rozšíření svých aktivit v Číně. Součástí představovaného balíčku jsou daňové úlevy na nákup nových energetických vozidel zakoupených v letech 2024 a 2025. Osvobození od daně z nákupu a jeho prodloužení se bude postupně snižovat u vozidel zakoupených v letech 2026 a 2027. Cílem vládních opatření je tedy stimulovat růst v odvětví elektromobilů a podpořit domácí hráče na trhu, jako jsou společnosti Nio, Xpeng a Li Auto, i konkurenční společnosti, jako jsou Tesla a BYD. Pro vozidla na novou energii je to skvělá zpráva, navíc v poslední době překonávají očekávání trhu a vládní podpora by jim měla výrazně pomoci v jejich vzestupném trendu*[1].

Great Wall Motor a BYD

Obě velké čínské společnosti, které patří k předním výrobcům automobilů, jsou ve vzájemném sporu kvůli stupňující se konkurenci. Společnost Great Wall Motors tvrdí, že plug-in hybridní modely společnosti BYD nemusí splňovat ekologické normy, protože používají běžné palivové nádrže namísto tlakových. V rámci tohoto prohlášení byla záležitost postoupena čínskému ministerstvu ekologie a životního prostředí. Společnost BYD to popírá a tvrdí, že její vozidla splňují všechna požadovaná kritéria a byla certifikována vládou, aniž by se obávala kontroly ze strany úřadů. Kvůli těmto sporům došlo k poklesu hodnoty akcií obou společností, což vytvořilo prostor pro zahraniční konkurenty, kteří si na čínském trhu vybojovali o něco větší investiční prostor.* Na druhou stranu je tento spor známkou toho, že se obě společnosti snaží předhánět v kvalitě svých výrobků, a známkou toho, že se jim daří posouvat hranice. Čínští výrobci na čínském trhu mají vysoký potenciál stát se silnými a stabilními závody v současném celosvětovém trendu elektrických vozidel.

Výkonnost akcií společnosti BYD za posledních pět let. (Zdroj: Google)*

Výkonnost akcií společnosti Great Wall Motors za posledních pět let. (Zdroj: Google)*

Toyota přináší revoluci v oblasti elektromobilů

Toyota, přední světový výrobce automobilů, oznámila ambiciózní plány v oblasti technologie elektromobilů. Pomocí lithium-iontových a cenově dostupnějších lithium-železo-fosfátových baterií chce vytvořit cenově dostupnější vozidla s úctyhodným dojezdem 1 000 km, přičemž plného nabití dosáhne za pouhých 10 minut. Tento průlom v technologii baterií představuje pro Toyotu významnou příležitost konkurovat společnosti Tesla, jejíž Model Y je v současnosti nejprodávanějším elektromobilem na světě. Vývoj technologií různých výrobců přinese na trh větší konkurenci a cesta ke globální dopravě na elektrický pohon se časem ještě zrychlí.

Matúš Mahút, analytik společnosti InvestaGO 

*Minutové výsledky nejsou zárukou budoucích výsledků.

[1] Výhledová prohlášení vycházejí z předpokladů a současných očekávání, která mohou být nepřesná, nebo ze současného ekonomického prostředí, které se může změnit. Taková prohlášení nejsou zárukou budoucích výsledků. Zahrnují rizika a další nejistoty, které je obtížné předvídat. Výsledky se mohou podstatně lišit od výsledků vyjádřených nebo naznačených v jakýchkoli výhledových prohlášeních.


Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.