S&P 500 ^GSPC 5,127.79 +1.26%
Apple AAPL $183.36 +5.97%
Nvidia NVDA $887.83 +3.46%
Meta META $452.05 +2.35%
Microsoft MSFT $406.66 +2.22%
Amazon AMZN $186.24 +0.82%
Tesla TSLA $181.14 +0.63%
Alphabet GOOG $169.01 +0.33%

Nehrajte si na hrdiny a nechte si peníze bokem na nákupy akcií ve slevě, radí globální stratégové

Redakce Bulios
11. 7. 2023
6 min read

Jak bude vypadat druhá polovina roku 2023? Máme za sebou na trzích solidní růst a tak je na místě otázka - je takový růst udržitelný? Má smysl na dnešních cenách kupovat akcie, nebo je lepší vyčkat na lepší ceny? Věšteckou kouli nemá nikdo z nás, ale přístup ke kvalitním informacím někteří mají, toho můžeme využít.

Redakce CNBC se zeptala 15 stratégů z investičních bank a správců aktiv, co si myslí, jak to bude vypadat s akciemi ve druhé půlce tohoto roku. Také se jich zeptali, jak by měli být investoři připraveni a co je podle nich největší riziko na trhu.

V hlavní roli Fed 

Většina stratégů logicky říká, že americký Fed hraje velkou roli v tom, jak se budou akcie vyvíjet, ať už půjdou nahoru nebo dolů. Když Fed loni zvýšil úrokové sazby, akcie začaly padat, protože se začaly přepočítávat jejich ceny. Podle většiny stratégů, kterých se ptali, se to může letos opakovat, protože se očekává, že Fed bude držet sazby výše delší dobu.

Karim Chedid z BlackRocku $BLK+0.9% říká, že Fed bude pokračovat ve své restriktivní měnové politice "navzdory poklesu makro podmínek, vzhledem k zaměření na dosažení inflačního cíle".

"Podle našeho názor bude Fed držet úrokové sazby vysoko i v průběhu roku 2024, což je trochu kontrariánský pohled, který by mohl způsobit další tlak na cenu akcií."

Karim Chedid

Optimistický pohled 

Jen čtyři z 15 stratégů si myslí, že S&P 500 skončí rok výše, než je teď. A když už, tak jen o trochu. Binky Chadha z Deutsche Bank $DB+1.7%  je nejoptimističtější, ale zároveň velmi opatrný. Myslí si, že S&P 500 skončí rok na 4 500 bodech - to je jen o 2,3% výše, než teď. "Očekáváme několik výprodejů, ale spíše ve znamení vybírání zisků, tedy v hodnotách kolem 3-5%, možná 5-10% kolem recese," dodal Chadha.

Ken Peng, šéf investiční strategie pro Asii v Citi Global Wealth Investments $C+0.8% , je také všeobecně býčí, ale krátkodobě nevidí výrazný růst trhů jako reálný. "S&P 500 pravděpodobně zůstane nedaleko od toho, kde jsme nyní," říká Peng. Doporučuje také diverzifikovat od velkých technologických akcií k malým a středně velkým růstovým jménům.

Liz Ann Sonders, hlavní investiční stratégka v Charles Schwab $SCHW+1.0% , varuje, že 24% růst S&P 500 od říjnových minimálních hodnot vypadá celkem přehnaně, přesto nečeká, že by trh znovu otestoval loňská minima, pokud by nedošlo k neočekávanému šoku na finančních trzích. Sonders také vidí akciové trhy mimo USA jako "účastníky" zdravějšího býčího trhu.

"Průměrná mezinárodní akcie pokračuje v předčení průměrné americké akcie, což nabízí širší základnu podpory pro býčí trh na rozvinutých mezinárodních trzích."

Liz Ann Sonders

SPY
$511.31 $6.28 +1.24%

Pesimistický pohled 

Devět z 15 vyzpovídaných stratégů si myslí, že akcie půjdou ve druhé půlce roku dolů. Někteří říkají, že může přijít korekce, tedy pokles o 10 %, ale nikdo si nemyslí, že by měl přijít klasický medvědí trh, tedy pokles o více než 20 %.

Podle těch s negativním pohledem je největším rizikem pro trhy mylný pohled na americkou ekonomiku. "Akcie jsou podle našeho názoru oceněny pro téměř dokonalé měkké přistání," řekl Mark Haefele z UBS Global Wealth Management $UBS+1.3% . "Rizikem ovšem zůstává možnost, že bude Fed i nadále zvyšovat úrokové sazby, případně ponechá dlouhodobě sazby na současné úrovni, což naruší chování spotřebitelů a v podstatě vtlačí americkou ekonomiku do recese." UBS očekává, že S&P 500 skončí rok na 4 000 bodech.

Christian Abuide, šéf alokace aktiv v Lombard Odier, a Frederique Carrier, šéfka investiční strategie v RBC Wealth Management, očekávají, že S&P 500 skončí rok na 4200 a 4250 bodech. "Rally trhu od zářijových minim je dost silná na to, aby přeměnila mnoho skeptiků na věřící," říká Carrier a dodává, že mezinárodní akcie klesnou spolu s americkými akciemi v případě poklesu. "Pokud americký akciový trh klesne kvůli recesi, bylo by velmi neobvyklé, aby ho ostatní akciové trhy nenásledovaly. Americká recese byla vždy spojena s medvědími trhy v USA i v ostatních regionech."

Matt Rowe, šéf strategie v Nomura Private Capital, říká, že i když hlavní americký index může klesnout mezi 3%-10%, existuje větší riziko poklesu pro technologický index Nasdaq 100.

"Největší rizikem je podle mě NDX ... rostl příliš vysoko a příliš rychle."

Matt Rowe

QQQ
$435.43 $8.53 +2.00%

Jak se na to připravit 

Rowe navrhuje, aby investoři zvážili pozici ve fixních příjmových aktivech a neriskovali stoprocentní pozicí v akciích. "Myslím, že by investoři měli přesměrovat část svého kapitálu do dluhopisů a část si nechat bokem, nehrát si na hrdiny, být připraveni na případné nákupy po poklesu," dodal Rowe.

Wouter Sturkenboom, hlavní investiční stratég pro EMEA a APAC v Northern Trust, souhlasí. "Jsme podváženi v akciích a nadváženi v dluhopisech s vysokým výnosem, abychom ořezali naši rizikovou pozici." Sturkenboom očekává, že americké akcie klesnou o 5-10% v následujících šesti měsících.

Sameer Samana, globální tržní stratég v Wells Fargo Investment Institute $WFC+0.2% , věří, že investoři by mohli najít útočiště v amerických společnostech s velkou kapitalizací, které působí v sektorech materiálů, energií a zdravotnictví, pokud by došlo k poklesu. "Vyhnuli bychom se malým kapitalizacím, rozvíjejícím se trhům a sektorům spotřebitelského diskrecionáře a nemovitostí," říká Samana a dodává, že očekává "drsnou boční akci" pro S&P 500 na konci roku na 4 000-4 200 bodů.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.