S&P 500 ^GSPC 5,064.2 +0.91%
Nvidia NVDA $858.11 +3.34%
Amazon AMZN $184.72 +3.20%
Apple AAPL $173.03 +2.20%
Alphabet GOOG $168.46 +1.75%
Microsoft MSFT $397.84 +0.73%
Meta META $441.68 +0.57%
Tesla TSLA $180.02 +0.02%

Jednoduše HODL tyhle 4 akcie, tvrdí zkušený tým Morningstar analytiků

Redakce Bulios
19. 7. 2023
6 min read

Po náročném roce 2022 došlo v roce 2023 k pozoruhodnému oživení růstových akcií s velkou tržní kapitalizací. Podle analytiků z Morningstar však stále existují výjimky a na čtyři takové růstové akcie s velkou kapitalizací se dneska společně podíváme.

4 akcie k dlouhodobému držení

Tento článek vychází z výzkumu a názorů, na kterém se podíleli stratég společnosti Morningstar Karen Andersen, senior analytici Ali Mogharabi a Ivan Su a analytička Julie Bhusal Sharma.

Moderna $MRNA+12.7% 

Moderna, biotechnologická společnost, stojí v čele technologie mRNA, která má potenciální využití při léčbě infekčních chorob, rakoviny a vzácných onemocnění. Přestože společnost Moderna nezískala konkurenční výhodu, která by jí umožnila získat silný ekonomický náskok oproti konkurenci, její potenciál je nepopiratelný. Nedávná klinická studie zahrnující společnost Moderna a experimentální vakcínu proti rakovině společnosti Merck, použitou ve spojení s lékem Keytruda společnosti Merck, prokázala snížení rizika šíření melanomu do dalších částí těla. Tento vývoj posiluje býčí pozici společnosti Moderna, která je v současné době oceněna pouze na 122 dolarů za akcii. Analytici z Morningstar si přitom myslí, že mají akcie hodnotu až 266 dolarů.

Katalyzátory budoucího růstu:

  • Technologie mRNA společnosti Moderna: Technologická platforma mRNA společnosti Moderna prokázala svou účinnost díky úspěchu vakcíny COVID-19. Tuto technologii lze potenciálně využít k vývoji dalších vakcín a terapií, což pro společnost představuje významnou příležitost k růstu.
  • Potenciální produkty: Společnost Moderna disponuje rozsáhlým portfoliem potenciálních produktů, včetně vakcín proti chřipce, viru Zika a viru Nipah, jakož i terapií proti rakovině a srdečním chorobám. Úspěch těchto produktů by mohl být hnacím motorem budoucího růstu společnosti.
  • Expanze na nové trhy: Expanze společnosti Moderna na trhy mimo Spojené státy, zejména v rozvojových zemích, kde je potřeba vakcín vysoká, by mohla výrazně zvýšit její příjmy.
MRNA
$125.59 $14.13 +12.68%

Uber $UBER+1.2% 

Uber, největší světový poskytovatel spolujízd, má přibližně 30% podíl na celosvětovém trhu, vyjma Číny. Společnost si vydobyla dominanci na trhu díky síťovému efektu, kterého dosahuje jak u cestujících, tak u řidičů. S rostoucí poptávkou po platformě Uberu klesají náklady na získávání zákazníků a řidičů, což podporuje růst nejvyššího příjmu a rozšiřování marží. Akcie společnosti Uber jsou v současné době oceněny na 47 dolarů za akcii. Analytici z Morningstar si přitom myslí, že mají akcie hodnotu až 68 dolarů na akcii.

Katalyzátory budoucího růstu:

  • Zdroj ekonomického náskoku se síťovým efektem se naplňuje, protože poptávka po platformě firmy roste, zatímco náklady na získání zákazníků a řidičů klesají. To je hnací silou růstu a rozšiřování marží.
  • Tržby společnosti Uber by mohly v příštích pěti letech růst v průměru o 17 % ročně. Důvodem je očekávaný rychlejší růst příjmů než části nákladů na příjmy společnosti Uber, včetně nákladů na hosting, zpracování transakcí a pojištění.
  • Hlavní platforma pro sdílení jízd společnosti Uber těží ze síťových efektů a cenných nehmotných aktiv v podobě dat uživatelů. Tyto udržitelné konkurenční výhody pomohou společnosti Uber stát se ziskovou a generovat nadměrnou návratnost investovaného kapitálu.
UBER
$68.57 $0.78 +1.15%

Yum China $YUMC+4.0% 

Yum China, největší řetězec restaurací v Číně, provozuje klíčové koncepty jako KFC, Pizza Hut a Taco Bell. Společnost se těší širokému ekonomickému příkopu díky významným nákladovým výhodám a silné známosti značky. Znovuotevření Číny vedlo v posledním čtvrtletí k rekordním tržbám a ziskům společnosti a očekává se, že společnost bude i nadále pokračovat v růstu jednotek a marží. Akcie společnosti Yum China jsou v současné době oceněny na 58 dolarů. Analytici z Morningstar si přitom myslí, že mají akcie hodnotu až 84 dolarů na akcii.

Katalyzátory budoucího růstu:

  • Příležitosti pro expanzi jednotek společnosti Yum China v rostoucím čínském odvětví rychlého občerstvení.
  • Další rozšiřování marží, které bude realizováno díky provozní páce a pokračujícím investicím do digitálních technologií.
  • Očekává se, že společnost bude pokračovat v investicích do technologií a infrastruktury dodavatelského řetězce, což by mělo přinést další úspory nákladů, protože firma dále rozšiřuje své restaurační značky po celé Číně.
YUMC
$37.36 $1.44 +4.01%

Snowflake $SNOW+1.0% 

Společnost Snowflake, která se zabývá skladováním a sdílením dat, má mezi svými zákazníky téměř 30 % společností z žebříčku Fortune 500. Jedinečné strategie společnosti Snowflake pro více cloudů jí sice umožňují těžit z vysokých nákladů na změnu dodavatele a dokonce i ze síťového efektu, ale společnost si zatím nevytvořila dostatečný dominantní edge oproti konkurenci. Navzdory nedávnému zpomalení růstu výdajů mezi stávajícími zákazníky má společnost Snowflake, která je v současnosti oceněna na 188 dolarů za akcii, stále značný potenciál růstu. Podle analytiků z Morningstar klidně až k hodnotě 231 dolarů. 

Katalyzátory budoucího růstu:

  • Ačkoli se rezervace nadále potýkaly s překážkami v důsledku konzervativních, krátkodobějších závazků, nejednalo se o důsledek dynamiky konkurence. To naznačuje, že krátkodobější závazky v důsledku makroprostředí pravděpodobně v dlouhodobém horizontu výrazně nesníží celkové závazky zákazníků.
  • Produkt společnosti Snowflake většinou udělá velmi dobrý první dojem, což se odráží ve vynikající míře udržení čistých příjmů ve výši 151 %. To naznačuje, že stávající výdaje zákazníků jsou zajištěny a drží se.
SNOW
$157.77 $1.63 +1.04%

Závěrem lze říci, že tyto čtyři růstové akcie s velkou tržní kapitalizací nabízejí v roce 2023 slibné investiční příležitosti. Navzdory problémům z předchozího roku tyto společnosti prokázaly odolnost a potenciál k výraznému růstu. Přesto si od investorů zaslouží důkladnou vlastní analýzu.


Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.