S&P 500 ^GSPC 5,127.79 +1.26%
Apple AAPL $183.36 +5.97%
Nvidia NVDA $887.83 +3.46%
Meta META $452.05 +2.35%
Microsoft MSFT $406.66 +2.22%
Amazon AMZN $186.24 +0.82%
Tesla TSLA $181.14 +0.63%
Alphabet GOOG $169.01 +0.33%

Březnová bankovní krize výrazně podhodnotila tyto 3 akcie bank

Redakce Bulios
20. 7. 2023
4 min read

Bankovnictví zažilo v roce 2023 doslova jízdu na horské dráze. Sektor se propadl během březnové bankovní krize, kdy padlo několik bank a které vyvolala všeobecné obavy o zdraví bankovního systému. Se začátkem výsledkové sezóny za Q2 se však zdá, že nejhorší obavy z bankovní krize opadly.

Letošní výprodej zanechal hned několik vysoce kvalitních bankovních akcií ve slevě a my se proto dnes zaměříme na tři nejvíce podhodnocené kusy: Comerica, Truist Financial a U.S. Bancorp. Tyto akcie byly vybrány na základě jejich podhodnocení, březnového procentuálního propadu a přítomnosti ekonomických katalyzátorů, které naznačují trvalé konkurenční výhody.

Comerica $CMA+2.3% 

  • P/E - 5.45
  • P/B - 1.14
  • P/S - 1.78

Comerica, společnost poskytující finanční služby se sídlem v Dallasu, se zabývá především komerčním bankovnictvím založeným na vztazích. Společnost působí v Texasu, Kalifornii a Michiganu, další aktivity má v Arizoně, na Floridě a vybrané podniky v dalších státech USA a v Kanadě.

Diverzifikované portfolio společnosti Comerica zahrnuje komerční nemovitosti, půjčky dealerům, hypoteční bankovnictví a dvě obchodní jednotky sloužící institucionálním investorům: jednotku pro technologie a vědy o živé přírodě a jednotku pro služby akciovým fondům.

Navzdory zastavení růstu zisků společnost Comerica aktuálně výrazně profituje ze současného prostředí vyšších úrokových sazeb, přičemž návratnost hmotného kapitálu dosahuje vysokých 20 %. Dnes se obchoduje zhruba s 43% diskontem oproti odhadu reálné hodnoty, což z ní dokonce činí nejvíce podhodnocenou akcii z těchto 3 na které se dnes podíváme.

CMA
$53.07 $1.20 +2.31%

Truist Financial $TFC+1.3% 

  • P/E - 7.93
  • P/B - 0.76
  • P/S - 3.01

Truist Financial, regionální banka působící především na jihovýchodě Spojených států, prošla v posledních letech významnými změnami, včetně fúze BB&T a SunTrust na konci roku 2019. Díky tomuto spojení se Truist stala jednou z nejkonkurenceschopnějších regionálních bank v USA, která se může pochlubit působivým rozsahem a komplexní platformou v oblasti retailového, komerčního, poradenského, majetkového a pojišťovacího bankovnictví.

Úvěrová efektivita Truist, nejvyšší kvartální provozní efektivita mezi americkými regionálními bankami a slušné náklady na vklady jí vynesly podhodnocené hodnocení mezi analytiky. Předpokládají, že Truist dosáhne výnosů, které snadno překročí náklady na vlastní kapitál ve výši 9 %. Truist se obchoduje zhruba se 40% diskontem oproti odhadu reálné hodnoty.

TFC
$38.85 $0.50 +1.30%

U.S. Bancorp $USB+1.1% 

  • P/E - 10.40
  • P/B - 1.12
  • P/S - 2.84

U.S. Bancorp, největší neglobální systémově významná banka v USA, je jednou z nejziskovějších regionálních bank. Nejnovější strategie banky zahrnuje zaměření na platební ekosystém, rozšiřování poboček a nové akvizice a partnerství. U.S. Bancorp v posledních několika letech expandovala do několika nových populačních center, navázala partnerství se společností State Farm a investovala do svého platebního ekosystému, aby získala více obchodů zaměřených na softwarové získávání obchodníků.

Navzdory působivým výsledkům se společnost U.S. Bancorp snažila dále optimalizovat efektivitu a výnosy, přičemž někteří konkurenti ji postupně doháněli v průběhu času, což v březnu nakonec i vyústilo k přehnanému prodadu akcie v průběhu bankovní krize.

USB
$41.41 $0.44 +1.07%

Závěrem lze říci, že bankovní sektor prokázal tváří v tvář nedávné bankovní krizi odolnost. Odvětví je i nadále dobře kapitalizované, schopné odolat silné recesi a pokračovat v poskytování úvěrů a podpoře ekonomiky. Navzdory problémům se několik bankovních akcií, jako například právě Comerica, Truist Financial a U.S. Bancorp, obchoduje za zvýhodněné ceny, což představuje potenciální investiční příležitosti pro náročné investory. Jako vždy je ale důležité provést vlastní důkladný průzkum před investicí.


Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.